Smrtnost zbog zagađenja zraka postavila BiH na treće mjesto

Zagađenje zraka
26.10.2016 Nobel novosti

U nedavno objavljenom izvješću Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), navodi se da je posljedica zagađenja zraka u domaćinstvima, uzrokovanog neefikasnom tehnologijom ili nečistim gorivima, 4,3  milijuna smrtnih slučajeva tijekom 2012. godine.

U samom svjetskom vrhu po broju smrti zbog zagađenja zraka smjestile su se i zemlje regije. Tako se Bosna i Hercegovina s 223,6 umrlih na 100.000 stanovnika nalazi na trećem mjestu, odmah iza Gruzije i Sjeverne Koreje.

Na petom mjestu je Albanija (171,4), Srbija na desetom (137,2), Makedonija dvanaestom (128,9), a Crna Gora šesnaestom (123,5).

U istom razdoblju, zbog posljedica vanjskog zagađenja zraka (promet, industrija, spaljivanje otpada, stambena potrošnja goriva…) umrlo je 3 milijuna ljudi.

Od ukupnog broja smrtnih slučajeva u svijetu, zagađenje zraka uzrokovalo je 6,5 milijuna smrtnih slučajeva, odnosno 11,6 %.

Zagađenje zraka u domaćinstvu je uzrok polovine smrti od upale pluća kod djece mlađe od pet godina.

Upravo je ovaj vid zagađenja jedan je od glavnih faktora rizika od nezaraznih bolesti kod odraslih, a uzrokuje kardiovaskularne bolesti, moždani udar, kronične opstruktivne bolesti pluća, rak pluća i povećanje rizika za akutne respiratorne infekcije.

izvor: bljesak.info