Nacionalni praznik Francuske

Nobel dugogodišnji partner veleposlanstva Francuske u Sarajevu

18.07.2018 Nobel novosti

Francusko veleposlanstvo u Sarajevu je tradicionalno, 14. srpnja 2018. godine obilježilo veliki francuski, nacionalni praznik – Dan pada Bastille, čijem su svečanom obilježavanju nazočile brojne zvanice.  

Bio je to i dan uoči završnice Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, gdje su snage odmjerili Francuzi i Hrvati, što je dodatno „zagrijalo“ atmosferu.

Dan pada Bastille slavi se kao znak sjećanja na datum 14. srpnja 1789. godine, odnosno početak velike Francuske revolucije kojom je svrgnuta tadašnja apsolutistička monarhija.

Jurišem revolucionarnih snaga osvojena je zloglasna tvrđava-tamnica Bastille u pariškom predgrađu Saint Antoine.

Na taj dan se, među ostalim, održava i tradicionalna vojna parada na Jelisejskim poljima (Champs Élysées).

Svečanost proslave spomenutog praznika u Francuskom veleposlanstvu u Sarajevu, otvorio je domaćin, ambasador Guillaume Rousson.

Nakon intoniranja himni obje zemlje, u uvodnom govoru je istaknuo težnju i spremnost svoje države da nastavi suradnju i podršku Bosni i Hercegovini na putu europskih integracija.

Također, podsjetio je i na značaj predstojećih, listopadskih izbora u BiH, kao važnog segmenta za daljnji napredak ove zemlje

Veleposlanik Rousson u svom je govoru našao mjesta i za šalu, pa se osvrnuo na posebnost ovogodišnje proslave oba datuma, 14. i 15. srpnja.  

Veoma je moguće da u Francuskoj bude, ne jedna državna proslava, nego dvije. Oni koji ne znaju o čemu govorim sigurno već dugo nisu upalili televizor“ - kazao je, aludirajući na sada već odigrano finale Svjetskog prvenstva u nogometu. 

 Kao i svake godine, svečanom prijemu u francuskoj rezidenciji odazvala su se brojna istaknuta imena iz bh. javnog i kulturnog života, kao i članovi diplomatskog kora, međunarodni zvaničnici, te brojni gosti.

Potpunijem ugođaju ove svečanosti doprinijele su i kompanije koje zastupaju francuske brendove u Bosni i Hercegovini među kojima je bio i naš Nobel.


Naša kompanija je tradicionalno partner Francuskog veleposlanstva u BiH.

"Dobri odnosi Francuskog veleposlanstva i kompanije Nobel njeguju se godinama, što pokazuje i činjenica da je gdin Rousson već treći francuski veleposlanik u BiH s kojim surađujemo. Nobel je s francuskim brandom Atlantic na bh. tržištu prisutan više od 20 godina. 

Zanimljivo je da nam je i sam veleposlanik otkrio da u svom domu koristi upravo Atlanticove konvektore. Dugogodišnje francuske partnere uskoro očekujemo u posjeti našoj kompaniji u Mostaru" - kazao je vlasnik Nobela, Boris Bošnjak