Podržite Nobelovu misiju zdravog života!

Nobel nominiran za nagradu "Šampioni zaštite prirode"

05.04.2018 Nobel novosti

Centar za razvoj i podršku iz Tuzle (CRP) uz podršku Ambasade Republike Češke, UNDP, GIZ, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, po drugi put u Bosni i Hercegovini organizira dodjelu nagrade “ŠAMPIONI ZAŠTITE PRIRODE, BIH GREEN AWARDS“ 2018.

Cilj ove kampanje je promovirati korisne, inovativne i kreativne pristupe očuvanju prirode i životne sredine u našoj zemlji. 

Nakon što su pristigle sve nominacije, evaluacijska komisija je u svakoj od kategorija predložila kandidate, te je otvoreno javno glasanje. Glasanje se obavlja putem glasačke forme koja je postavljena na web stranici CRP-a www.crp.org.ba, FB profilu www.facebook.com/crptuzla.

Nominirana u kategoriji POSLOVNI SUBJEKTI - PODUZEĆA je i naša kompanija. 

Glasanje je otvoreno do srijede 11. travnja 2018. godine do ponoći.

Pojam Nobel ne označava samo ime firme, Nobel predstavlja svojevrsnu misiju zdravog života.

Sve aktivnosti koje Nobel od osnivanja kompanije 1999. poduzima su orijentirane na ekologiju i zaštitu čovjekove okoline. Sve tehnologije koje Nobel primjenjuje na tržištu BiH služe za uštedu resursa, očuvanje zdravlja, kvalitete vode i zaštite okoliša. Cjelokupni marketing je ekološkog karaktera i podijeljen na edukativni dio i dio koji opisuje direktne benefite za korisnike. Nobelovi inostrani partneri su vodeće svjetske kompanije u oblasti tretiranja vode. Nobel je partner Xylema, američkog diva koji je vlasnik dvadesetak svjetskih proizvođača za tretiranje, transport i zaštitu vode. Xylemov brend WEDECO je Unicef-ov partner za krizna područja u kojima je kvalitet vode upitan ili uopće nije za piće.

Svi proizvodi koje Nobel ima u ponudi su sa ekološkim predznakom. 

Električni radijatori Atlantic, prvi radijatori u Europi sa ekološkim pasošom. Atlantic konvektori i radijatori svojom izvedbom i tehničkim karakteristikama postižu da je potrošnja električne energije manja za 25-40%. Ne isušuju zrak.

Bojleri Atlantic Steatite, prvi bojleri u Europi na kojima se ne može stvoriti kamenac na grijaču. Stvaranje naslaga kamenca uzrokuje povećanu potrošnju energije, 1mm/10% veća potrošnja. Atlantic bojleri pored ove tehnologije imaju puno gušće izolacije i vrhunske ugradbene elemente bez CFC koji doprinose manjoj potrošnji energije i očuvanju okoline.

Nobel sistemi za filtriranje vode. Ne postoji nijedna oblast u kojoj se ne primjenjuje neka od tehnologija za zaštitu vode, zdravlja instalacija ili okoliša. 
Zahvaljujući Nobelu, filter za vodu danas predstavlja standardni uređaj u desetinama tisuća domova u regiji. S druge strane, kroz široku paletu proizvoda za filtriranje vode, u mogućnosti smo ispuniti gotovo svaki zahtjev tržišta, osobito kada je riječ o stambenim i poslovnim objektima različitih namjena.

Top proizvodi su uređaji s reverznom osmozom, koji daju vrhunski čistu i zdravu vodu bez obzira na njezinu ulaznu kvalitetu. Osim toga pružaju veliku financijsku uštedu.
Pored njih iz ponude izdvajamo UV lampe i omekšivače svih profila, mehaničke i prenosne filtere, kao i filtere za perilice, tuš, kade…

U suradnji s inozemnim partnerima, Nobel je u mogućnosti ponuditi opremu za punionice vode, piva, sokova, bolnice, pa sve do postrojenja za obradu morske vode u pitku vodu. 

Dobro došli u lakši i zdraviji način života. 

Ecofriend proizvodi direktno omogućuju uštedu vode, energije i C02 pri svakodnevnom korištenju za higijensku upotrebu. Uštede su u pravilu od minimum 50%, a svaki korisnik sa više jedinica uz proizvoda dobije i investicijski izračun uštede vode, energije, CO2, novca i povrata investicije. Eco friend je naš vlastiti brend, jedinstven u regiji. Trenutno ih na ovaj način nudi jedino naša kompanija. Primjer investicijskog izračuna i reference u prilogu.

Tehnologije koje Nobel primjenjuje na tržištu, koje direktno utiču na kvalitetu vode i zaštite okoliša:

Mehanička filtracija – otklanjanje mehaničkih nečistoća i zamućenja – kućanstva, industrija, proizvodnja
Reverzna osmoza – vrhunski čista voda- kućanstva, ugostiteljstvo, veliki broj grana industrije, laboratorije, bolnice
Jonska izmjena – otklanjanje kamenca u instalacijama - pekarstvo, razne grane industrije, kućanstva
UV dezinfekcija – uklanjanje bakterija i virusa u vodi na ekološki način – kućanstva, industrija, proizvodnja, bolnice
Ozonska tehnologija – 3.000 puta jači od klora i služi za dezinfekciju vode i hrane –industrija, tvornice vode i hrane
Deferizacija – otklanjanje željeza iz vode – industrija, proizvodnja
Demanganizacija – otklanjanje mangana u vodi – kućanstva, industrija, proizvodnja

Ovo su tehnologije koje se najčešće primjenjuju, i pored njih postoji i čitav niz ostalih koje se povremeno ili sporadično primjenjuju.

Obaveza prikupljanja elektronskog i ambalažnog otpada:

Od 2012/2103 Nobel se uključio u sistem prikupljanja otpadnog elektronskog i ambalažnog otpada preko ovlaštenih operatera Zeos i Ekopak. Obzirom da je Nobel s programom Atlantic tržišni lider u električnom grijanju, godišnje izdvaja značajna financijska sredstva za ovu namjenu.

Društvena odgovornost:
Kroz godine rada Nobel je ugradio vrhunske sisteme za filtriranje bez naknade na više od stotinu adresa privatnih i pravnih lica koja su imala potrebu za čistom vodom. Pored same ugradnje, za većinu njih preuzeta je i doživotna skrb o održavanju i servisu uređaja bez naknade.

Marketing:
U Bosni i Hercegovini ne postoji nijedna kompanija koja kontinuirano ulaže u marketing ove vrste u digitalnom i printanom obliku, od 1999 – 2018. "Ne možemo prikazati ni jednu desetinu materijala koje smo raznim kanalima uložili u edukaciju i promociju zaštite okoliša, zaštite zdravlja i čovjekove okoline. Za skoro 20 godina putem stručnih i direktnih prezentacija, seminara, okruglih stolova, edukativnih akcija, suradnjom sa zavodima za zdravstvo, školama, bolnicama i medijima doprinijeli smo podizanju opće ekološke svijesti na jedan zavidan nivo. Neki od naših slogana koje smo koristili su: Čista voda Vaš i naš izbor; Ugradite filter, ne budite filter, Zakoračite u zdraviji način života; Rješenja za ugodan život."

Projekat „Nagradite sebe“ 2008-2011. U okviru ovog projekta Nobel je na tržištu ugradio značajan broj kućnih sistema za filtriranje vode, a cilj akcije je bio omasovljenje tržišta i podizanje ekološke svijesti. Projekat je bio jedinstven u Europi jer su se sistemi ugrađivali bez plaćanja, a cijena jednog sistema je bila 796,00 KM. Za ovaj projekat Nobel je 2008. proglašen "Najboljom kompanijom BiH u malom biznisu".

Nobel je bio glavni sponzor izdavanja sveučilišnog udžbenika/knjige „Uvod u okolišno održivi razvoj“ koji je izdalo mostarsko sveučilište.

Već 15 godina ova tvrtka je prisutna na svim važnijim sajmovima u BiH, i redovito su teme prezentacija na temu onečišćenja voda i okoliša, kao i rješenja za te probleme.
U nekoliko navrata sa zavodima za javno zdravstvo su organizirani projekti povodom Svjetskog dana voda. Projekti su bili orijentirani na vrtiće i škole kako bi se kod najmlađih počela njegovati kultura zaštite okoliša. Likovni radovi, literarni radovi na temu vode, planete, zaštite okoliša.Smatramo da se iz navedenog vidi koji su razlozi za našu nominaciju, i ističemo da je sve postignuto bez ijednog poticaja ili pomoći od bilo koje institucije.

Za Nobel možete glasati na linku: https://www.surveymonkey.com/r/GHX2D2T u kategoriji broj 2. Poslovni subjekt - Preduzeće. Ostale kategorije možete popuniti po želji. Ovom prilikom iz Nobela se unaprijed zahvaljuju svima koji će na ovaj način podržati njihov rad.