Prva bolnica u BiH koja će imati Ekofrend sisteme

Bolnica u Tešnju
07.06.2016 Nobel novosti

Prošli mjesec naša tvrtka je sudjelovala na 12. Sajmu privrede u Tešnju. Iako smo po prvi puta sudionici Tešanjskog sajma ostvarili smo uspješnu suradnju s novim poslovnim partnerima. 

U znak zahvalnosti organizatorima, kao i svim građanima Tešnja koji su nas posjetili, odlučili smo Općoj bolnici u Tešnju donirati opremu za uštedu vode i energije iz programa Ekofrend. Još za vrijeme trajanja Sajma, dogovorili smo sve detalje i daljnje korake za realizaciju donacije (mjerenje sadašnje potrošnje, proračun, odabir opreme itd)., kazao je Boris Bošnjak, vlasnik Nobel-a. 

Sistemi za uštedu vode i energije Ekofrend za korisnika omogućuju uštedu vode minimum 50%, što sekundarno ostvaruje uštedu energije koja se koristi pri zagrijavanju vode. Radi se o potpuno novom programu, koji trenutno, jedino mi radimo u BiH. Ekofrend je vrhunski alat za uštedu energenata s izuzetno brzim povratom investicije. 

Vrijednost opreme je minimalno 6.000 - 7.000 KM, a točnu vrijednost ćemo znati nakon analize sadašnje potrošnje i ugradnje sistema. Stvarna vrijednost donacije će rasti iz mjeseca u mjesec, kako budu pristizali umanjeni računi za vodu i energiju. 

Ušteda vode i energije će doprinijeti i značajnom smanjenju emisije CO2. 

Tešanjska bolnica prva je u Bosni i Hercegovini koja će biti opremljena Ekofrend sistemima za uštedu vode. 

Najbolji i najučinkovitiji su ipak primjeri iz prakse, o čemu svjedoči i Studentski centar u Mostaru koji pokušava smanjiti visoke troškove u svim segmentima.

Ugradnjom Ekofrend štednih sistema ostvareni su sljedeći rezultati:

  • Potrošnja vode u prosjeku je smanjena za 55%, ili na mjesečnom nivou od 800-1300 m³.
  • Računi su se umanjili od 1.200 do 1.800 KM mjesečno u odnosu na ranije račune koji su prosječno iznosili između 2.200 – 3.000 KM.
  • Bez uštede na energiji, povrat investicije je manji od šest mjeseci. Kada bi se uračunala i energija, povrat investicije bi bio za manje od 3 mjeseca.