Regulacija potrošnje vode na javnim mjestima

11.07.2019 Sistemi za uštedu

Znate li da je samo jedan posto vode na Zemlji pitka voda? Jedan jedini posto! 93% posto otpada na slanu vodu i oceane, a preostalih dva posto slatke vode nije dostupno za konzumaciju.

Život bez vode nije moguć, a njeni resursi su ograničeni. U odnosu na zemlje u kojima dostupnost pitke vode predstavlja problem već dugi niz godina, stanovnici naše regije nisu svjesni prevelike potrošnje pitke vode, onečišćenja njenih izvora i buduće jače ugroženosti njene dostupnosti i na našim prostorima.

Osim trenutnih potreba koje imamo, što se pitke vode tiče, treba gledati u budućnost i uzeti u obzir potrebe svih sljedećih naraštaja. Uz onečišćenje izvora pitke vode, trebamo se pozabaviti i njenom sve većom potrošnjom.

Samo jedan posto vode na svijetu je pitko

Potrošnja vode u kućanstvima

Odnosi se to na kućanstva u kojima se svakodnevno pere rublje, posuđe, zalijevaju biljke ili se voda koristi za kuhanje. Međutim, najviše potrošnje vode u kućanstvima odlazi na osobnu higijenu, pranje zuba, tuširanje i ispiranje wc-a. Zastrašujuć podatak je da za jedno kratko tuširanje od samo pet minuta možemo potrošiti desetke litara vode, a ako se odlučimo kupati i izležavati u kadi potrošnja vode se može popeti i na stotine litara.

Podaci o ugroženosti dostupnosti izvora pitke vode i njenoj sve većoj potrošnji trebali bi nas zabrinuti, no ne i obeshrabriti. Radi se o problemu koji se zajedničkim snagama može riješiti i svaki najmanji pomak u tom kontekstu, veliki je korak za buduće naraštaje. Na razini svakog kućanstva ukućani se lako mogu dogovoriti da će ugraditi sustave kojima se štede energenti, posebice voda. Naravno, ako su svjesni potrebe za uštedom vode.

Potrošnja vode na javnim mjestima

No što je s javnim mjestima poput kampova, bazena, plaža ili javnih wc-a? Teško je, ako ne i nemoguće, očekivati da će gosti kampova ili posjetitelji plaže prilikom tuširanja paziti na potrošnju vode. Ako zbog ničeg drugog onda zbog toga što potrošnja vode ne utječe na cijenu smještaja u kampovima ili korištenje bazena, a na javnim plažama ionako je besplatna. Ujedno, vrlo je vjerojatno da nisu upoznati s problemom nedostatka pitke vode ili jednostavno o njemu ne razmišljaju.

Gosti u kampovima ne paze na potrošnju vode

Takvi gosti navikli su na komfor, očekuju ga i morate im ga pružiti. Bilo da kao institucija upravljate javnim mjestima na kojima je ljudima dostupna voda, bilo da se radi o privatnim kampovima, bazenima, koncesijama na plažu i slično, morate misliti na potrošnju vode. U interesu je to očuvanja okoliša, ali i smanjenja vaših računa.

Rješenja za uštedu vode

Postoji više mogućih rješenja koja su lako izvediva, a daju izvrsne rezultate. Radi uštede, vodu je potrebno puštati u što slabijem mlazu, a da se ne osjeti gubitak njenog pritiska. Idealna rješenja za uštedu su štedni regulatori mlaza.

Nobel u svojoj ponudi ima rješenja koja se potpuno prilagođavaju vašim potrebama. Možete izabrati pritisak vode koji vam odgovara i njen protok, a štedni tuševi su konstruirani tako da miješaju zrak s vodom i stvaraju snažan mlaz pri tuširanju bez gubitka komfora. Jednostavnom ugradnjom takvih tuševa nećete izgubiti na kvaliteti ponude i komforu koji garantirate svojim gostima, ali ćete uštedjeti značajne količine vode i novca.

Štedna tuš ruža Vir

Štedna tuš ruža Vir

Zaštita postavljenih sistema za uštedu vode

Osim potrošnje vode poseban problem na javno dostupnim mjestima čini i mogućnost krađe postavljenih tuševa, slavina ili dodataka kojima se regulira mlaz i pritisak vode. Međutim, na takva mjesta možete ugraditi skriveni regulator mlaza. On je umetak s vanjskim navojem koji se montira na slavine s unutarnjim navojem i koristi se za sva javna mjesta gdje postoji realna opasnost od skidanja štednih umetaka. U svojoj ponudi Nobel ima i štedne regulatore mlaza koji su opremljeni uređajem protiv demontaže zbog kojeg ćete na frekventnim mjestima biti sigurni da oprema koju ste postavili neće završiti na nekom drugom mjestu.

Skriveni regulator mlaza

Skriveni regulator mlaza

 

Značajna ušteda vode može se postići i ugradnjom slavina koje se automatski uključuju i isključuju prilikom detekcije pokreta. Odlično je to rješenje za slavine na umivaonicima. Ujedno, postoje štedni regulatori mlaza za slavine koji se aktiviraju i deaktiviraju jednim dodirom. Rješenje je to za uštedu vode u objektima gdje je potrebno često otvarati i zatvarati vodu poput ugostiteljskih objekata.

 

Na vama je da odaberete najbolje rješenje ovisno o vašim potrebama, ali svakako razmislite o ugradnji sistema za uštedu vode, posebice ako upravljate javnim mjestima gdje je njena potrošnja povećana.

 

Provjerite ponudu sistema za uštedu vode i energije