Kako da vaši gosti štede vaš novac?

13.06.2019 Sistemi za uštedu

Razvojem turizma dolazi do povećanja broja konkurenata i podizanja kvalitete i raznovrsnosti ponude pa raste potrošnja energenata, posebno vode.

Stalan protok vode temelj je za pružanje kvalitetne usluge smještaja, ali čini i većinu udjela u ukupnim troškovima hotela i apartmana, posebno ako se njena potrošnja ne regulira.

Prema istraživanjima, u godini dana po hotelskoj sobi potrošnja vode se kreće između 80.000 litara do 230.000 litara. To ovisi o kapacitetu smještaja, broju kupaonica, opremljenosti smještaja jacuzzijem, bazenima i slično

Reduciranje i reguliranje potrošnje vode bez smanjenja kvalitete i zadovoljstva vaših gostiju sada je moguće. Sve što morate učiniti jest opremiti vaš smještaj na adekvatan način.

Istraživanja su pokazala kako hoteli opremljeni tehnologijom za uštedu vode, kao na primjer vodokotlićem s automatskom tipkom za prestanak curenja vode ili s niskim protokom vode, raspršivačem na slavinama i slično, troše čak petinu manje vode u odnosu na hotele koji ne koriste takvu tehnologiju.

Kako ostvariti uštedu vode?

Iako ne poznajete navike svojih gostiju i ne možete ih kontrolirati, postoje brojni drugi načini kako možete utjecati na smanjenje potrošnje vode.

Prije svega, potrebno je pratiti potrošnju vode. Redovito mjerenje potrošnje vode je vrlo važno za sve pružatelje usluge smještaja upravo zato što je potrošnju vode moguće uspoređivati sa standardima kako bi se na vrijeme uočilo neuobičajeno curenje vode i tako spriječio nastanak dodatnih troškova i većih materijalnih šteta.

Kako biste bili sigurni koliko vaši gosti troše vode i tako si olakšali upravljanje troškovima vode razmislite o investiciji u ugradnju pametnih detektora za curenje koji su programirani da nadziru potrošnju vode 24 sata dnevno.

U slučaju da primijetite neuobičajeno veliku potrošnju vode ili je jednostavno želite smanjiti uzmite u obzir sljedeće savjete.

Kupaonica

U kupaonici je moguće postići vrlo veliku uštedu jednostavnim preinakama. Novac je potrebno uložiti u korisne stvari koje osiguravaju povrat.

Tuš i slavine

Ako želite postići dugotrajnu uštedu vode najprije opremite kupaonice tuš kabinama umjesto kadama. Ljudi se u prosjeku tuširaju nekoliko minuta pri čemu se izbaci oko 12 do 20 litara vode u minuti, dok se za jednu kupku potroši oko 130 do 190 litara vode.

Također, kako bi dodatno reducirali potrošnju vode preporučujemo montiranje raspršivača mlaza na slavini tuša čime se troši manje od 9,5 litara u minuti. Ugradnja regulatora mlaza jedna je od najefikasnijih metoda uštede vode koja osigurava povrat investicije u samo jednoj sezoni.

Regulatori mlaza, poznati su i kao perlatori za slavinu. Oni predstavljaju vrlo jednostavne uređaje koji se postavljaju na krajeve tuš i kupaonskih slavina kao zamjena za uobičajne raspršivače. Njihovom primjenom možete uštedjeti između 12 i 65 litara vode dnevno bez straha od smanjenja komfora vaših gostiju. Osim uštede vode, smanjuju potrošnju električne energije jer je potrebno manje vremena da se u bojleru zagrije voda te doprinosi smanjenju taloženja kamenca.

Od regulatora mlaza preporučujemo vam Ekofrend set za uštedu vode i energije koji je pogodan za sve vrste slavina i tuševa. Ekofrend set garantira smanjenje vašeg račune za vodu i do 70%, a osim uštede ovaj set vam omogućuje da i vi date svoj doprinos u očuvanju vodnih resursa i zaštiti okoliša. Tako 10 minutnim tuširanjem možete smanjiti ispuštanje CO2 čak za 460 kg godišnje.

Vodokotlić

Jeste li svjesni da stari vodokotlić ispusti 24 litre vode pri svakom ispiranju, što je čak četiri puta više vode kojeg bi ispustio novi vodokotlić. Upravo zato, jedna od temeljnih investicija koja će vam osigurati manje račune za vodu je kupnja novog vodokotlića s tehnikom ispiranja s dva mlaza vode.

Vodokotlić opremljen tom tehnologijom ima poklopac s dva šaltera, jedan je namijenjen za ispuštanje kraćeg mlaza vode pri čemu se prazni samo dio vode, a drugi za ispiranje dužim mlazom koji ispušta svu vodu iz vodokotlića.

Kuhinja

Perilica posuđa

Ako kuhinju apartmana niste opremili perilicama za posuđe, toplo vam preporučujemo. Osim što će razveseliti vaše goste koji neće morati prati suđe za vrijeme odmora, to može smanjiti troškove vašeg poslovanja.

Štedljivi modeli perilica potroše tek oko 20 litara vode, dok je za ručno pranje iste količine posuđa potrebno oko 103 litre vode.

Međutim, perilicu je dobro promijeniti i u slučaju da je dotrajala, odnosno starija od 10 godina jer je upravo ona uzrok četvrtine ukupne potrošnje vode i porast troškova električne energije.

Slavine

Osim investicije u regulator mlaza za slavinu tuša, pravu štednju vode mogli biste osjetiti i kupnjom štednog regulatora mlaza za kuhinjske slavine. Uz njega možete povećati uštedu vode i do tri puta.

Tajna uštede je u tome što se puni mlaz vode miješa sa zrakom pa se tako ubrzava i olakšava ispiranje posuđa.

 

Ušteda vode većini predstavlja naporan i dugotrajan izazov, ali su, zapravo, koraci do novčane uštede uz upotrebu navedenih sistema za uštedu vode i energije vrlo jednostavni. Osim što uvođenjem takvih sistema možete smanjiti račune, uvelike možete doprinijeti i očuvanju okoliša, ali i zadovoljstvu vaših gostiju.

 

Ponuda sistema za uštedu vode i energije