Znate da je kamenac glavni uzročnik kvara bojlera?

Kamenac kvari bojler
18.05.2017 Svijet bojlera

Većina bojlera dolazi s jamstvom od par godina, a ipak unutar tog vremena mnogi nailaze na razne probleme s bojlerom. Neki problemi mogu se riješiti bez potrebe za profesionalnim serviserima, dok će neki ipak zahtijevati iskusne stručnjake. 

Ako za česte kvarove  krivite nekvalitetan bojler ili svoju nepažljivost, moramo vam reći da ste u većini slučaja potpuno u krivu. 

Glavni krivac je ipak sveprisutan kamenac kojeg stvara nekvalitetna voda.

Kako se stvara kamenac u bojleru?

Energetska učinkovitost bojlera ovisi o njegovoj čistoći i protočnosti na koju opet utječe sama kvaliteta vode. Naime, većina kućanstva ima vrlo tvrdu vodu koja je nekvalitetna i štetna jer sadrži veliku količinu kalcija i iona magnezija. Zagrijavanjem vode ioni se unutar bojlera zagrijavaju na visokim temperaturama i dolazi do stvaranja kamenca.

On se u bojleru može pojaviti u obliku tvrdog i nepropusnog taloga ili mekog i ljepljivog mulja (neotopive nakupine soli) koji najčešće napadaju cijevi, grijače i stijenke bojlera. Ovo nakupljanje kamenca ne samo da uzrokuje smanjenu energetsku učinkovitost bojlera već može i pregrijati cijevi bojlera i uzrokovati njihovo pucanje i kapljanje vode iz bojlera. 

Uz veliku tvrdoću vode, povišena pH vrijednost vode i povišena temperatura vode također doprinose stvaranju kamenca.

Vrste taloga koji štete bojleru

Uglavnom se kamenac stvara zbog prisustva velikiih količina soli kalcija i magnezija (karbonata i sulfata) koji su u vrućoj vodi teže topljivi nego u hladnoj ili zbog previsoke koncentracije minerala silicija  (jednog od najzastupljenijih minerala u zemljinoj kori) u odnosu na lužnatost vode u bojleru.

Kamenac u cijevi bojlera

Vrste taloga:

  1. Karbonatni talog obično je granuliran i ponekad porozan. Kristali kalcijevog karbonata su veliki i pomiješani s česticama drugih metala tako da tvore gusti i ujednačeni sloj taloga. Talog se može razgraditi tako da na njega kapnemo par kapi kiselinske otopine. Stvorit će se mjehurići ugljičnog dioksida koji će razgraditi talog.
  2. Sulfatni talog mnogo je teži i gušći od karbonatnog taloga jer su kristali manji pa se čvršće i lakše lijepe jedan uz drugog. Sulfatni talog je krhki, ali se ne mrvi.
  3. Talog silicija (kvarc, pijesak, granit) je vrlo tvrd i nalik je na porculan. Kristali silicijevog dioksida su mali i stvaraju veoma gusti talog. Izuzetno je lomljiv no teško se mrvi. Isto tako nije topiv u klorovodičnoj kiselini i obično je svijetle boje.

Kako kamenac utječe na rad bojlera?

Kamenac je značajan izolator pa kao takav smanjuje sposobnost grijača da zagrijava vodu.

Grijač na kojem su prisutne naslage kamenca, radit će teže i trošit će više energije

Grijaču na kojem su prisutne nakupine kamenca potrebno je više energije da bi zagrijao vodu na istu temperaturu, nego što to treba grijaču na kojem nema nakupljenog kamenca. 

Čak i mala nakupina kamenca od svega 1.6 mm na grijaču može smanjiti učinkovitost bojlera za 12 posto. S debljim naslagama, gubitak učinkovitosti je, naravno, veći.

Pogledajte tablicu kako bi mogli okvirno stvoriti sliku u kojoj je mjeri kamenac štetan.

Debljina kamenca Smanjenje učinkovitosti
1.6 mm 12%
3.2 mm   26%
6.4 mm 40%

Iz tablice je vidljivo kako se zbog kamenca učinkovitost bojlera može smanjiti i za svega 40%, a to znači da je i moguće povećanje računa za struju i vodu.

Kako spriječiti taloženje kamenca u bojleru?

Da bi bojler kvalitetno radio, potrebno je pomoću sistema za omekšavanje vode omekšati vodu. U tome će vam pomoći Nobelovi ionski omekšivači vode kao što su Singl, Duplex i Kabinet.

Nobel ionski omekšivači vode

Ako je kamenac već napao bojler tada će vam pomoći:

  • Polifosfati i natrijev karbonat. Talozi kamenca mogu se razgraditi pomoću polifosfata i natrijevog karbonata iako su polifosfati poželjniji jer natrijev karbonat može dovesti do porasta količine ugljičnog dioksida u pari što povećava rizik od korozije.  
  • Polimeri. Polimeri će spriječiti nakupljivanje i stvrdnjavanje soli.
  • Kemikalije za bojler. Na tržištu postoje niz učinkovitih sredstava za uklanjanje kamenca iz bojlera.

A najbolje rješenje bi bilo da postoje bojleri otporni na kamenac, zar ne? Onda bi ih samo trebali kupiti, instalirati i živjeti bez straha od kamenca. Drago nam je što vas možemo razveseliti jer jednog takvog upravo imamo u web shopu, a zove se Atlantic Steatite Turbo.

Atlantic Steatite Turbo - prvi bojler na čijem se grijaču ne skuplja kamenac

Steatite Turbo bojler

Steatite Turbo bojler predstavlja revoluciju iz Francuske te je prvi bojler na čijem se grijaču ne skuplja kamenac!

Keramički grijač smješten je u emajliranu čeličnu rukavicu kako uopće ne bi imao ikakvog dodira s vodom. Ovakva rukavica ima veću površinu protoka topline čim se smanjuje nakupljanje kamenca. 

Osim što je iznimno učinkovit, keramički grijač otporan je i na teške ili agresivne vode.

Što više reći? Ako se više nikada ne želite baviti kamencem (barem što se bojlera tiče), nabavite snažan  i pouzdan bojler kao što je Steatite Turbo.  

I moramo vam još nešto otkriti. U Nobel web shopu od 15. 5. 2017.  imamo akciju "STARO ZA NOVO 2017"!

Akcija "STARO ZA NOVO 2017"

Kao što i sam naziv akcije govori, imate priliku zamijeniti stari bojler s novim Atlanticovim! Što morate napraviti? Uzeti mobitel u ruke i poslikati svoj stari bojler. Nema veze kakvih je dimenzija, kapaciteta, marke i brenda. 

Fotografiju pošaljite na:

  • broj mobitela 063/312-605,
  • Viber
  • WhatsApp ili
  • mail info@nobel.ba,

i ostvarite popust od 20% na kupovinu bilo kojeg Atlantic bojlera za koji dobivate bezuvjetnu garanciju od 60 mjeseci na spremnik i 24 mjeseca na električne dijelove. 

Požurite jer akcija traje do isteka zaliha!

Uz to, imamo i besplatnu dostavu do vrata!

Steatite Turbo bojler čeka samo vas :)