Redovitim održavanjem bojlera izbjegnite ledenu vodu i uštedite novac

04.08.2016 Svijet bojlera

Bojleri i ostali sistemi za grijanje vode ipak zahtijevaju malo održavanja.

Barem jednom godišnje.

Pa bi tako bilo pametno tu i tamo isprazniti kotao, provjeriti grijače i očistiti bojler od kamenca.

A pitate se zašto je to potrebno? Pa jer je jedan od najčešćih problema koje zadesi svako kućanstvo nestanak tople vode.

Istina, to možda ne zvuči kao veliki problem tijekom ovih iznimno vrućih dana, no to bi bila već druga priča tijekom zime.

Pa da vidite koliko mislimo na vas, odlučili smo se podijeliti s vama par savjeta kako možete lako i funkcionalno održavati bojler. Ipak ćete redovitim održavanjem izbjeći povelike novčane troškove za popravke, a i vaš će bojler raditi jednako dobro kao i prvog dana smiley

1. Sigurnost je na prvom mjestu

Pregled bojlera u svakom trenutku može krenuti naopako, pa za početak isključite glavni prekidač za dovod struje. Ovdje ćemo još jednom napomenuti glavni prekidač, jer pojedinačni prekidači mogu i dalje biti izvor energije.

Ovi prekidači nalaze se u kutiji osigurača (razvodnoj kutiji) pa bi zapravo prvo bilo pametno znati gdje se nalazi ova kutija.

Naravno prije upuštanja u bilo kakav pregled bojlera, prvo provjerite traje li još njegova garancija. Ako da, obavezno se javite ovlaštenom servisu ili kontaktirajte trgovinu u kojoj ste kupili bojler.

2. Provjerite cijev za toplu i hladnu vodu

Jedna od bitnih stvari koju bi trebali provjeriti je stanje cijevi koja omogućuje miješanje tople i hladne vode jer je ona jedan od čestih razloga zašto u bojleru nemate tople vode.

Ako je u dobrom stanju tada nemate briga. No primijetite li da svakog trenutka može puknuti odmah je zamijenite.

3. Provjerite grijače bojlera

Grijači griju vodu pa je od velike važnosti da i njih provjerite.

Ako imate plinski bojler, provjerite koje je boje plamen na bojleru. Ako je plave boje s narančastim krajevima, tada su grijači u najboljem redu, a ako imate električne bojlere trebate provjeriti i gornji i donji element grijanja.

Ako već imate problema s toplo-hladno vodom ili možda imate samo mlaku vodu i niste sigurni o kojem je grijaču riječ, ovdje je jedan od načina kako to možete saznati. A za to vam nije potreban nikakav alat.smiley

  • Dobivate samo mlaku vodu - gornji grijač
  • Dobivate malo hladnu, malo toplu vodu - donji grijač

Kod električnih bojlera pametno je provjeriti i donji i gornji termostat.

4. Provjerite otvore za zrak

Otvori zraka se zbog godinama nakupljene prašine i ostalih nečistoća mogu blokirati pa bojler neće raditi kako treba. To posebno vrijedi za plinske bojlere, pa dobro očistite cijevi.

5. Provjerite razinu vode

Provjerite razinu vode u bojleru
Provjerite razinu vode u bojleru
 

Vrlo je bitno provjeriti razinu vode u kotlu jer ako bojler radi bez vode on se može oštetiti u tolikoj mjeri da mu više neće biti pomoći.

Ako primijetite da je razina vode ispod minimuma, potrebno je provjeriti vodovod, a ponekad je dovoljno samo podesiti već prije zadane postavke.

6. Propuštanje

Ponekad se zna dogoditi da kroz ventile propušta plin. To obično znači da je potrebno prilagoditi par zadanih postavki u sustavu ili, najsigurnije,  pozvati majstora. Ako otkrijete oštećene ili istrošene dijelove, odmah iz zamijenite.

7. Podmažite dijelove bojlera

Redovno podmazivanje je neophodno za nesmetani rad većine mehaničkih sustava, pa podmažite dijelove koji su često u pokretu.

8. Očistite bojler od kamenca

Tvrda voda u kućanstvu glavni je uzrok nakupljanja kamenca u kotlu i na grijačima bojlera. A zbog kamenca bojleri troše više energije kako bi uspjeli zagrijati istu količinu vode, pa ćete uz mlaku vodu imati i poprilično velike troškove za režije.

U ovom slučaju nije dovoljno održavanje samo jednom godišnje, već svakih mjesec do dva. Zapravo što češće radite provjeru na bojleru, to ćete prije primijetiti nakupljanje kamenca i lakše ćete ga ukloniti.

No, ako se ne želite svako malo baviti čišćenjem bojlera od kamenca imamo i rješenje za to. Riječ je o Steatite Turbo bojleru - prvom bojleru  na čijem grijaču se ne skuplja kamenac.

Grijači u njemu napravljeni su od keramike i obloženi su s emajliranom čeličnom rukavicom. Dakle, grijač nema nikakvog dodira s vodom, pa nema ni kamenca .smiley

A želite čuti još nešto? Bojler na sebi ima dijamantni premaz, pa možete imati i pravi mali dijamant kod kuće.

Hm... sada dobro razmislite. Kupiti jedan tako kvalitetan bojler koji će vas riješiti svih briga ili onog starog popravljati unedogled… Hm…. smiley

No sve u svemu, za bilo koji bojler se trebate brinuti i održavati ga što je bolje moguće.

Ako u njega ulažete dovoljno brige, on će se pobrinuti i za vas!

Pogledajte naše bojlere