Treba li bojler servisirati baš svaku sezonu?

07.11.2019 Svijet bojlera

Održavanje bojlera stavka je u vašem budžetu na kojoj nikako i nikada ne biste trebali štedjeti, posebno ako se radi o plinskim bojlerima.

Na ispravnost bojlera morate misliti i prije zimskih dana jer je trovanje ugljičnim monoksidom, koje nažalost često završava tragično, u većini slučajeva posljedica neispravnog plinskog bojlera.

Plinski bojler je potrebno servisirati svake godine kako bi se osigurao njegov siguran rad i spriječilo istjecanje ugljičnog monoksida. Tu nema preskakanja termina.

Servis plinskog bojlera

Redoviti servis plinskog bojlera podrazumijeva unutarnje čišćenje bojlera od prašine, čišćenje plamenika, kontrolu odvoda dimnih plinova i slično.

Osim toga, preporuka je svake dvije godine očistiti još i kamenac s grijača plinskog bojlera. Takav servis predstavlja dodatan financijski izdatak koji morate ukalkulirati u cijenu troškova vašeg grijanja, odnosno održavanja bojlera.

Ne radi se samo o tome da se redovitim servisom osigurava učinkovit rad plinskog bojlera, smanjuje razina buke  i održava razina potrošnje plina... Mnogo važnija je vaša sigurnost i sigurnost vaše obitelji.

Zbog toga se u novogradnjama, kada se investitori odlučuju za ugradnju plinskih bojlera, savjetuje njihova instalacija u zasebnim prostorijama od onih u kojima borave ukućani, posebno ne u kupaoni.

<a href="https://www.freepik.com/free-photos-vectors/people">People photo created by yanalya - www.freepik.com</a>

Servis električnih bojlera

Električni bojleri daleko su ekonomičnije rješenje, a i sigurnije. Cijena električne energije doživjela je manje promjene u posljednjem desetljeću, usporedimo li je s promjenama koje su se događale na tržištu plina. Ujedno, jeftiniji su za održavanje, a i kvarovi su rjeđi.

Kod električnog bojlera bitno je paziti na njegovu instalaciju. Najčešći kvarovi koji se događaju na električnim bojlerima nastaju zbog neispravne instalacije električnog bojlera, odnosno njegovog spajanja preko neadekvatnih kabela ili utičnica.

Osim neadekvatne instalacije, problemi koji se javljaju kod električnih bojlera rezultat su nakupljanja kamenca na grijaču bojlera zbog čega on slabije grije vodu i troši više električne energije.

<a  data-cke-saved-href="https://www.freepik.com/free-photos-vectors/water" href="https://www.freepik.com/free-photos-vectors/water">Water photo created by freepik - www.freepik.com</a>

Kamenac na grijaču bojlera

Razlog nakupljanja kamenca na grijaču bojlera je tvrda voda s kojom se bori gotovo svako kućanstvo u BIH.

Bojler koji nema nikakvu zaštitu od nakupljanja kamenca na kraju može biti veliki problem, zahtijevati češće servise, zamjene grijača i kontrolu bojlera češće od predviđenog, posebno u zimskim mjesecima.

Zato prilikom kupnje bojlera morate uzeti u obzir mnogo faktora, od svojih potreba za količinom tople vode ili grijanjem, do troškova koji vas očekuju.

Atlantic Steatite Cube

Atlantic Steatite Cube s dijamantnim premazom

Ekonomičnost održavanja električnog bojlera

Čini se da je električni bojler pravi odabir što se tiče troškova održavanja i potrošnje energenata. Za razliku od plinskog bojlera očekivani redovni servisi barem su duplo rjeđi.

Moderni električni bojleri zagrijavaju vodu učinkovitije od plinskih i štedljiviji su, što ćete najbolje osjetiti na kraju mjeseca po stanju vašeg novčanika.

Međutim, nije svaki električni bojler isti.

Da se on ne mora servisirati baš svake godine ne vrijedi za one električne bojlere koji su skloni kvarovima zbog nakupljenog kamenca na njegovom grijaču. Takav će bojler zahtijevati češće provjere i servise, a moguće i povremene zamjene grijača, baš kao i kod plinskih bojlera.

Idealno je izabrati dugoročno štedljivo rješenje i kupiti bojler koji se koristi revolucionarnom tehnologijom koja sprečava nakupljanje kamenca unutar bojlera.

Nobel Steatite Turbo električni bojler

Steatite Turbo električni bojler

Stop nakupljanju kamenca uz Atlantic bojlere

Atlantic Steatite Turbo je bojler koji onemogućuje da voda uopće dođe do grijača. Grijač je smješten unutar bojlera u emajliranu čeličnu rukavicu. Ona ima veću površinu izmjene topline zbog čega bojler još učinkovitije grije vodu i to čak 30% brže od klasičnih bojlera.

Možete odabrati kapacitet prema vlastitim potrebama, 50, 80 ili 100 litara. U svakoj je izvedbi jednako učinkovit i siguran.

Dodatan plus ovog modela leži u činjenici što, kada bi zamjena grijača i bila potrebna, to ne zahtijeva pražnjenje cijelog bojlera. Instalateri su ga prozvali “kraljem bojlera”, a oni znaju zašto.

Svi Atlanticovi modeli bojlera pružaju pouzdanost i sigurnost. Model Expert odlikuje vrhunska O’Pro tehnologija koja pruža učinkovitu zaštitu od korozije. Tako se produljuje vijek trajanja spremnika i magnezijeve anode za čitavih 50 posto.

To za vas znači manje troškove servisa, učinkovitije grijanje i dobru investiciju.

Nobel Atlantic Expert električni bojler

Atlantic Expert električni bojler

Brzi povrat uloženog i vrijednost za vaš novac, male troškove i učinkovito grijanje vode omogućuju vam samo električni bojleri vrhunske kvalitete.

Njih ćete servisirati samo zato što je prošlo određeno vrijeme od posljednjeg redovnog servisa, a nikako iz potrebe za otklanjanjem kvarova.

 

Provjerite ponudu vrhunskih električnih bojlera

 

* Fotografije preuzete s www.freepik.com