Kako je Keno riješio problem čiste vode?

04.07.2017 Svijet filtera

Ovih dana kruže vijesti o zagađenjima vode u gradovima Bosne i Hercegovine, između ostalog i u Sarajevu.

http://www.pogled.ba/clanak/pogledajte-koje-sve-bakterije-se-nalaze-u-vodi-koju-sarajlije-piju/119231

U nastavku donosimo iskustvo Kenana iz Sarajeva.

 

Vozdra.

Ja sam Kenan, Keno za raju.

Sa ženom i dva sina živim u Sarajevu, u dvosobnom stanu. Svaki dan kupimo i popijemo tri četri litra vode, kako koja naleti, ali svaka je oko marke po litru. Ne bi ja sam nikada kupovao, nego moja žena nije baš ubjeđena u česmovaču.

Kad smo počeli kupovati prije 3 godine mislili smo sitnica, 3-4 KM svaki dan za vodu. Ne osjeti se.

Pravo da ti kažem nismo ni obraćali pažnju. Osim mene, jer sam počeo primjećivati porast mišićne mase, svaki dan kad iznesem paket vode na treći.

Prošle  godine meni je plata smanjena  petnest posto, ženina u zadnje vrijeme kasni po dvije tri sedmice.

Samo kažu, recesija. J…. ih recesija.

Počeli smo štipati gdje god možemo.

Kad smo sračunali da smo  za vodu prošle godine dali ugrubo oko 1.250 KM, zamantalo mi se.

Ko će to dalje plaćat, a moraš. Niko  u kući neće onu iz vodovoda ni da pogleda.

Tražili smo rješenje, k'o neke filtere, nešto, nismo ni  znali šta ćemo tražiti. Malo se raspitivali, malo Internet. Najbolji su ti neki filteri s  osmozom, čiste pravo, mogu i morsku vodu u pitku. Ali  jarane, bruka para. A opet kad kupujem moram milju i dvjesta dati svake godine. Haj budi pametan.

Zvali ove, zvali one. Svi ko nešto nude, onda se čeka mjesec i po, kod drugih se ne čeka, ali isti filter duplo skuplji. Najbolji su jedni što su rekli može na dvadeset rata, ali Vam ugradimo nakon zadnje rate. Sigurno bi se ugasila firma nakon što uplatim devetnestu ratu.

Upadne mi u oči jedna reklama. UGRADITE FILTER, NE BUDITE FILTER. Ispod piše Nobel Korponešto ne znam ni ponovit. Ukratko Nobel.

Kontam šupljak, neka divče firma, mogli su staviti i Napoleon. Čuj Nobel.

Još haloo, firma iz Mostara. Pa jarane,ne mogu se ja s našima  dogovoriti kad mi se nešto pokvari, a ne još da mi dolaze iz Hercegovine.

Čeko sam lani Adu servisera s Vraca za škrinju 10 dana, sva mi se plaha otopila.

Kaže žena, bola malo vidi ko su šta su, raspitaj se malo, ko ona nešto načula o njima. Nisam bio za, ali eto radi nje. I opet ona ispade pametna. I vazda tako, ima 12 godina.

Uglavnom,ovi ti rade skoro 20 godina, ugradili filtere u našoj bolnici na Koševu i još deset drugih, u Zenici, u Mostaru, pa u vrtićima, u ovoj školi, u onom hotelu, ima na Internetu spisak na 10 strana. A kod obične raje da ti ne govorim. Ugradio Hasin brat prije četiri godine, Hasan i u stan i u Makarsku, ugradili Raljevići 2001,jarane, gdje ja živim. Ko da je šporet, svi ga imaju. Koji sam ja papak! Ja svaki drugi dan paket od 6 boca na treći, pa još kad pođem na pivu kaže žena nemoj zaboravit očistit balkon od flaša. A ovi što imaju Nobel samo pritisnu i teče voda.

Šlag na kraju, Sejo i  Vanja imaju njihov filter od 2009. I oni su nam rekli da oni znaju bruka ljudi iz Sarajeva s Nobelovim filterom.  Kaže Sejo da ih ima u Visokom ko u priči, majka mu otamo. Pa nagrada ova, nagrada ona. 2008 bili najbolja firma u nas, u BiH. Pa opet najbolji 2016, i još pet nagrada u prošloj godini. Kontam kako nisam prije čuo za njih. Ma nije me zanimalo, da prave pivu davno bi čuo za njih.

Sejo da je jednom za dan istočio 87 litara, kad su on i punac kiselili kupus s tom vodom. Sejo nije normalan, pije vodu od kupusa kad je mahma. Kaže ništa mu poslije.

A ona Sejina Vanja svaki dan s ovom mojom, nikad joj nije rekla. Ko oni sad pametni, imaju filter. Seljančura,  vazda nešto krije. Moja njoj sve govori, te Cepter, te pegla damf, pa ono za masiranje, tava bez ulja, madrac s memorijom... Ova njoj ništa. Ko da će nam ona davat pare.

Uglavnom taj najbolji  filter s osmozom košta u ovom Nobelu 585 maraka minus popust.

A u Sarajevu milja i dvjesto isti Nobelov,njihov. Samo ga neka druga firma prodaje, kupuju od ovih. A imaju neki što rade usisivače, u njih skoro duplo skuplji.Preko milje Eura. Šta je u njemu, matere ti. Evo saću. Mogu djecu za školu spremit, samo na razlici para.

Ja ti naručim od ovih iz Mostara.

Kad može biti, kažu za tri dana.

A-ha, kontam u sebi. Ako dođu za tri hefte biće dobro.

Petak poslijepodne u 5, neko zvoni.

Ja taman lego poslije ručka. Ko si sad.

Kad ovi iz Mostara, zametnuli se alatom i filterom, ja zaboravio da su rekli tada doći. Jarane petak popodne, u nas  ni djeca neće da idu u školu petkom u drugoj smjeni.

Ovi došli u minut kad su rekli.

Za četrdeset minuta sve namontirano, ugradili filter ispod sudopera, teče voda ko na česmi u Olovu.

Pitam koliko može vode danas isteć? I do 100 litara ako je pritisak dobar. Čudo. Mogo bih i ja mahmu od pive lječit.

Ja pripremio šest i po stoja za filter i montažu, ostaće  3 i po stoje od petsto eura, jutros ih mjenjo kod Šefke na pijaci.

Kaže serviser, gospodine 585 minus 25 posto ako kupujete, ili 180 maraka, ako ćete ugradnju uz ugovor.

Kakav sad ugovor , dosta mi je ugovora. Telekom, Internet, grijanje, stipu me više. Hoću da kupim.Koliko je za keš?

439 maraka, besplatna ugradnja još par mjeseci, i servis svakih pola godine 116 KM.

Još te oni zovu kaće doć, i najave se, a ne da ja moram misliti jesu li prljavi filteri.

A šta ako Vas ne bude, nestane filtera, propadne firma, umre taj Nobel?

Gospodine, ( a gotive, reko mi je pet puta da sam dingospo) naš servis ima korisnike u više od 90 mjesta i gradova u BiH. Nama je u interesu da dođemo, i da zaradimo, a da Vi ne osjetite. Vala jes, prvi put da mi neko otvoreno kaže. Taman zove Hasan, pitam ga za servis.  Kaže on za četri godine nikad nisu okasnili ni u Sarajevu ni u Makarskoj. Svake godine mu ostane 7-8 stoja samo što ne kupuje vodu, a njih je samo dvoje. Ostaće nama najmanje milja, a pijemo čistu. I vidi ovo, kad nestane vode vazda imaš 6-7 litara u rezervoaru. Ćao redukcija.

Možda i nisu dobili one nagrade bezveze. Ali ne mogu vjerovat da to ima u nas. Pa bola, ja izgubim marku svaki dan. Ispadne mi u autu, dam prosjacima, ostavim konobaru. Stavljam u kladionici svaki dan cenera, nisam ništa dobio od prošlog  Esefefa. A ovde za manje od marke 100 litara vode svaki dan. Samo neće biti bicepsa, đeni zeve, ko se fali bicepsima od nosanja vode.

Došla ona moja s posla, umorna, ne da pričat sa sobom. Nije ništa znala. Ona računala da ćemo dat za filter 500-600 Eura. Kad sam joj reko prvo mislila foliram je, pa onda kad je skontala koliko je ostalo, samo vrisnu :

„Idemo u Veneciju.“ A svakako smo mislili, a sad nam još ostalo od filtera 300 eura. Arrivederci!

Zove Sejo juće, kaže nema te, da nisi bolestan. Jose moj, ja mrtav hladan, put me slomio. Došli preksinoć iz Gardalanda, bili 5 dana u Italiji.  Za nas četvero tri i po stoje Eura, hotel s tri bazena i tri zvijezde. Okle hartija pita me. Ma evo, kupili neki filter, bila akcija pa nam ostalo viška para. Primi se on odmah, je li onaj ko u nas.

A ja jedva dočeko. Pozdravi Vanju, reci joj kakvo je sniženje u Palma Novoj, drama jedna.

Kontam nek crkne kad joj kaže. Rospijetina.

  Pozdrav od Kene, Aide i djece

P.S. Šta je ova moja skršila para u Palma Novi, mogo sam svima u ulazu kupiti filtere. Sve na Vizu uzela, i to moju. Ali nije mi žao. Žao bi mi bilo da nisam ugradio filter, još po ovoj cijeni. Traje do isteka zaliha.

A ide ko halva, kaže ovaj iz servisa. Reko mi mali sve, i još mi obećo donjet neku orahovaču, pio je i Haso, kaže da je vrh. Ako donese zvaću i ja njega gospodin.

Imaju još neki stroj, neki Dispenzer. Taj ide na radnu plohu, spaja se tankim crijevom s ovim filterom ispod sudopera.Hladi i grije vodu,vazda imaš vrele vode za supu, neskafu, imaš ledene,i  još imaš  sobnu temparaturu pa miješaš ako su ti ove puno hladne ili vruće.

 

 

Čim ovu Vizu otplatimo što je ova moja natovarila u Italiji, kupićemo i ovo. Kod ovog Dispenzera nema servisa. Onda ću Vanju i Seju zovnut na kafezu, ali ja ću je pravit. Dođi Vanja da vidiš kako pravim Nes za 7 sekundi.

I vidi na kraju, plaćali dosada 1250 godišnje za vodu, i još je nosio na treći. Ovdje me dođe dvije i po stoje servis godišnje, i ništa ne radim. Svake godine mi ostane milja čistaka. Jedne godine laptop, druge plazma, pa malom ekskurzija…

Jarane, ko da sam dobio Nobelovu nagradu.