Na 100 muka

Kako kupati bebu?

25.01.2018 Svijet filtera

Sjećate li se kada ste nekada davno prvi put sjeli na bicikl, prvi put krenuli u školu ili se prvi put zaljubili?

To nitko ne zaboravlja, a vama se upravo dogodio još jedan takav trenutak - prvi put ste postali mama ili tata. Sve vam je novo i trudite se dokazati u svakoj situaciji.

Svaki dan s bebom polažete novi test. Dosad ste naučili promijeniti pelenu, nahraniti bebu i uspavati je. Pred vama je novi izazov - kupanje.

Vama je u glavi tisuću pitanja: kako držati bebicu, kolika mora biti temperatura vode, koju kupku odabrati i smijem li bebi namočiti glavicu…?

Polako, prvo kupanje bit će vam vježba, a već idući put bit će lakše. Pripremili smo vam detaljne upute za lakši početak:

1. Koja je idealna temperatura vode za kupanje bebe?

Temperatura vode u kojoj ćete kupati bebu vjerojatno je prvo pitanje koje ste si postavili, ali krenimo redom.

Bebinu kadicu postavite na čvrstu podlogu. Najčešće je to stol u blagovaonici ili kuhinjski plot. Ispod kadice postavite jedan veći ručnik i pripremite kupku.

Prostorija u kojoj kupate bebu mora biti topla, oko 24 stupnja, a temperatura vode oko 37 stupnjeva. U ljekarnama i trgovinama za bebe postoje termometri koji mjere temperaturu vode, a ako ga niste uspjeli nabaviti, poslužit će vam stara metoda - provjera temperature laktom.

2. Što mi sve treba za kupanje bebe?

Malom ljudskom biću za kupanje je potrebno:

 • kadica,
 • termometar za vodu,
 • mali ručnik koji se natakne na ruku,
 • malo vate i
 • šampon za kupanje.

Pri ruci imajte još sljedeće:

 • čistu pelenu,
 • kremu za guzu,
 • četku za glavu i
 • čistu pidžamu.

3. Za bebino prvo kupanje važan je gel za tuširanje, ali i voda

Bebina koža vrlo je osjetljiva. Tanja je, elastičnija, mekša, nježnija i sklonija iritacijama. Beba do prvog kupanja nije bila u doticaju s vodom van majčine utrobe ili spojevima iz dječjih gelova za tuširanje.

Za prvu bebinu kupku možete samo u običnu vodu uliti malo čaja od kamilice ili nekoliko kapi bademova ili maslinova ulja

U nekim slučajevima bebina koža reagira i na samu vodu tj. na klor koji se u prevelikim količinama stavlja u vodovodnu vodu radi dezinfekcije. 

Klor isušuje kožu, iritira vlasište, a povezuje se i s alergijama na hranu i okolinu

U pojedinim slučajevima uz isparavanje vruće vode isparava i klor koji tada dospijeva u dišni sustav te može prouzročiti probleme s disanjem .

Klora se vrlo lako možete riješiti filtriranjem. Nobel filter za tuš s ručicom uklanja do 99% slobodnog klora iz vode te smanjuje kamenac. Njime ćete smanjiti i druge kontaminante koje sadrži voda, kao što su teški metali (olovo, živa), sumporovodik i željezni oksid.   Voda će biti pročišćena i sigurna za upotrebu.

Nakon što ste sigurni da je voda u kojoj ćete okupati bebu sigurna i čista, nastavite s pripremanjem kupke.

4. Kako držati  bebu kod kupanja?

Kupanje bebe i nije tako komplicirano. Slično je pripremi kolača. Imate sve preparate, zagrijali ste vodu i slijedi postupak:

 1. Bebu stavite u kadicu. Ako je zajedno peru mama i tata, bit će lakše. Jedan neka pridržava bebu tako da joj podlakticom podupire glavu i vrat i drži je za udaljenije rame i nadlakticu, a drugi neka je pere. Ako ipak nemate pomoć, jednom rukom pridržavajte bebu, a drugom rukom je perite.
 2. Zlatno pravilo: perite bebu od glave prema nogama.
 3. Počnite s očima. Namočite malo vate i operite ih od vanjskog kuta prema unutarnjem. Zatim slijede nos i uši. Nosić očistite s još malo natopljene vate, a mokrim štapićem očistite vanjsku ušnu školjku. Imajte na umu da u prvim mjesecima ne bi trebalo čistiti unutarnji dio uha jer smola čuva dijete od upala.
 4. Glavica. Smijete bebi namočiti glavicu, a pranje kose dozvoljeno je pri svakom kupanju. Iako se bebama kosa baš i ne masti, u prvim danima očekujte da će se glavica malo ljuštiti. Bebu lagano polijte vodom po glavi i odstranite nečistoće. Glavu nije potrebno jako trljati.
 5. Nakon glave slijedi tijelo. Operite vrat, ruke, pazuhe, prsa, trbuh, leđa i na kraju noge, a za kraj ostavite guzu.
 6. Isperite sve ostatke kupke i šampona i položite bebu na ručnik. Vrlo je nježno obrišite i uklonite vodu s prepona i nabora.
 7. Namažite bebu uljem, a posebno obratite pažnju na nabore, pazuhe i prepone. Nanesite kremu i stavite pelenu.

5. Koliko često trebam kupati bebu?

Stručnjaci preporučuju da bebu kupate najviše tri puta tjedno. Novorođenčetu nije potrebno previše kupanja. Bebe se ne znoje i ne prljaju kao odrasli ljudi, a krizne situacije su kada procuri pelena ili se beba zabljucka.

Prečesto kupanje s kože uklanja prirodna ulja koja štite bebinu kožu koja se isušuje. To može uzrokovati pojavu ekcema - crvenog, svrbećeg osipa koji se javlja uglavnom na licu, vlasištu, laktovima i iza koljena.

Nekoliko savjeta za kraj:

 • Smanjite upotrebu mirisnih proizvoda.
 • Ako je bebina koža posebno suha, namažite je s uljem ili losionom.
 • Beba bi trebala nositi meki materijal, po mogućnosti pamuk.
 • Posjetite pedijatra koji će vam preporučiti kupku, kremicu ili losion i budite sigurni.

Vjerujemo da ćete brzo uhvatiti ritam i želimo vam vesela brčkanja. 

 

Sigurna voda za bebu