Opasnost iz podzemlja

Kako očistiti vodu iz bunara?

Voda koju crpimo iz bunara može biti doista opasna
04.05.2017 Svijet filtera

Velika seoska dvorišta po kojima se šeću psi, guske i kokoši, a u sredini se nalazi veliki bunar ili pumpa. Upravo tako često izgledaju seoska domaćinstava.

U neka davnija vremena bunari su bili jedino što je ljudima moglo omogućiti svježu vodu u blizini kuće. Ručno su se kopali, a bilo ih je vrlo opasno i bušiti i čistiti.

Danas je bušenje bunara puno jednostavniji proces, a i oni sami nisu više toliko opasni. Opasna je voda koja se crpi iz bunara.

Iako je u 21. stoljeću vodovod dostupan, mnoga domaćinstva imaju vlastiti izvor vode, bunar. Bez obzira nalaze li se bunari u gradovima ili ruralnim područjima, podzemna voda koju crpe može biti itekako zagađena.

Septičke jame, poljoprivredna zemljišta, blizina industrije, farme… sva onečišćenja ispuštaju se u tlo, a iz tog istog tla crpi se voda za bunar. 

Voda iz bunara često može biti zagađena i puna neželjenih spojeva:

  • različiti mikroorganizmi štetni po ljudsko zdravlje su česta pojava u bunarskoj vodi,
  • visoka prisutnost amonijaka, nitrita i nitrata u vodi,
  • povišena količina željeza i mangana u vodi,
  • prisutnost pesticida i herbicida u vodi,
  • podzemna voda vrlo je tvrda.

Bunarsku vodu trebali bi redovito kontrolirati u laboratorijima za kemiju i mikrobiologiju  kako bi se dobili pouzdani podaci o sastavu vode. 

Ako vodu iz bunara koristite za piće, definitivno je trebate pročistiti i dezinficirati.

Kako dezinficirati vodu iz bunara?

Voda iz bunara najčešće se koristi za navodnjavanje. No, koristite li je za piće, iscrpljenu vodu obavezno morate dezinficirati.

Postoje dva načina za dezinfekciju bunarske vode:

  • dezinfekcija klorom,
  • dezinfekcija UV zračenjem.

Dezinfekcija vode iz bunara klorom 

Klor se u vodu za dezinfekciju počeo stavljati još krajem 19. stoljeća, a dan danas je jedna od najraširenijih metoda ubijanja bakterija i parazita u pitkoj vodi.

Potrebna količina klornog sredstva se prethodno otopi u prikladnoj posudi (kanti), dobro izmiješa i taj otopljeni sadržaj se ubaci u vodu koja se dezinficira.

Redovito kloriranje u lokalnim vodovodima obavlja se preko klorinatora, gdje se pripremi vodena otopina klora koja će zadovoljiti standard da u korištenoj vodi za piće koncentracija slobodnog rezidualnog klora bude do 0,5 mg/l.
Naime, bunar nije dovoljno dezinficirati jednom jer bunarska voda nikad nije ista već sa sobom nosi nova zagađenja.

Kod takvog redovitog kloriranja vode često se mora provjeravati i koncentracija klora u vodi.

Premala koncentracija klora  neće uništiti sve viruse i bakterije iz vode, a prevelika koncentracija klora u vodi doista može naštetiti zdravlju. Klor u vodi može uzrokovati alergije i probleme s disanjem, ali i jako suhu kožu i kosu pa čak i dermatitis.  

Dezinfekcija vode iz bunara UV zračenjem

Druga metoda dezinfekcije vode koristi moć ultraljubičastog zračenja za uništavanje virusa, bakterija i ostalih prisutnih mikroorganizama u pitkoj vodi. 

Ova metoda za razliku od kloriranja ne koristi nikakve kemijske elemente za pročišćavanje. Ne samo da to znači sigurniju pitku vodu za ljude već je takva dezinfekcija i dobra za okoliš.

UV dezinfekcija je efikasan način za suzbijanje svih bakterija, virusa, spora i patogena koji su otporni na klor, izazivanjem fotokemijskih promjena unutar ćelija organizma.

Instalacija se svodi na ugrađivanje lampe na glavnu dovodnu cijev vodovoda, a nakon postavljanja nisu potrebne nikakve dodatne instalacije i česte provjere. UV lampi za dezinfekciju potrebna je promjena otprilike godinu dana nakon postavljanja. 

Dezinfekcija UV zračenjem odličan je izbor i na zadovoljstvo svih ukućana jer UV zrake ne mijenjaju okus i miris vode. 

UV zrake ne razbijaju kamenac u vodi, a kako je bunarska voda često vrlo visoke tvrdoće uz UV lampu se  postavljaju i uređaji za omekšavanje vode.  

UV lampa najčešće se koristi u kombinaciji s uređajem za omekšavanje vode Singl
Uređaj Big Blue (plavi) priprema vodu za UV lampu koja uništava sve bakterije i viruse

 

UV zračenje puno je jednostavniji i sigurniji način dezinfekcije vode od kloriranja.  

Podzemna voda, voda s kojom je potreban oprez

Ako vodu dobivate iz bunara nikako ne smijete ignorirati provjeravanje njene ispravnosti i njeno dezinficiranje i omekšavanje.

Korištenjem uređaja za omekšavanje vode i UV lampe za dezinfekciju u svakom ćete trenutku znati da je vaša voda čista i spremna za korištenje. 

 

Naruči UV lampu