Dezinfekcija vode u bazenima 

25.07.2019 Svijet filtera

Urin, znoj, kozmetički preparati i mnoge druge tvari mogu kemijski i mikrobiološki onečistiti vodu u bazenu. Umjesto da uživate u brčkanju, kupanjem u vodi koja nije ispravna i pravilno tretirana, izlažete se bakterijama, virusima i razvoju bolesti.

Pravilna i učinkovita dezinfekcija vode prioritet je u održavanju bazena.

Kako se obavlja dezinfekcija vode?

Trendovi se mijenjaju, razvija se svijest o potrebi smanjenja potrošnje vode i očuvanju okoliša pa se tako, umjesto neekonomičnog ispuštanja vode iz nadzemnih bazena, traže načini za dezinfekciju postojeće vode.

U nastojanju da se bazenska voda održi mikrobiološki ispravnom, bez obzira radi li se o javnim ili privatnim bazenima, još uvijek se najčešće pribjegava njenoj dezinfekciji sredstvima na bazi klora u obliku tekućine, tableta ili granula. Klor ubija bakterije i klice, oksidira organske otpatke iz znoja te uništava alge koje se nakupljaju na stijenkama bazena.

Voda u bazenima se mora redovito dezinficirati

Međutim, klor može utjecati na pojavu osjećaja peckanja u očima i promjenu boje kupaćih kostima plivača, a odbija i njegov neugodni miris.

Postoje učinkovitije alternative dezinfekciji klorom koje su ujedno potpuno sigurne za zdravlje i okoliš.

Najčešće su to: 

  • dezinfekcija ozonom
  •  UV sustavi za dezinfekciju vode.

Dezinfekcija ozonom

Ozon je bezbojan plin i vrlo snažan oksidans koji prirodno postoji u našoj okolini, jedan od najmoćnijih. Sastoji se od kisika i potpuno je siguran za upotrebu. Svrstava se među najučinkovitija kemijska sredstava za dezinfekciju, u potpunosti dezinficira vodu, inaktivira viruse, oksidira i razgrađuje organske tvari u vodi. 

Neispravna voda u bazenima plodno je tlo za širenje bolesti

Djeluje tako da štetne tvari izravno uništava oksidacijom, bez stvaranja nusproizvoda ili ostataka. Zato je u potpunosti ekološki prihvatljiv.

U odnosu na klor, ne mijenja miris i okus vode, a istraživanja su pokazala da uništava bakterije 3000 puta jače od njega

Mana primjene ozona kao sredstva dezinficiranja i čišćenja bazena jesu investicijski troškovi.

Osim u bazenima, dezinfekcija vode ozonom preporučuje u većim sustavima kao što je to farmaceutska industrija, u agrikulturi ili u marinama.

Ozonski sistemi za dezinfekciju vode

Ozon sistemi za dezinfekciju

UV sustavi za dezinfekciju

Upotreba UV svjetla za dezinfekciju vode rasprostranjena je u svijetu već dugi niz godina, a posebno u dezinfekciji vode za piće u javnim i privatnim vodovodima, industriji, hotelima, te za obradu vode u bazenima za kupanje. Riječ je o najučinkovitijem načinu uništenja raznih mikroorganizama koji zagađuju vodu, a koji se primjenjuje u svim objektima gdje je potrebna zaštita vode od virusa i bakterija bez štetnih kemijskih spojeva. UV zrake trajno i učinkovito uništavaju mikroorganizme djelujući na njihov DNA, bez štetnih kemijskih spojeva.

Prednost UV sustava za dezinfekcije vode jest jednostavna ugradnja uređaja u vodovodne instalacije uz manje prilagodbe i njihova pristupačna cijena. Također, sustav je jednostavan za rukovanje  i ne zahtijeva kontinuirani nadzor.

Prednosti UV dezinfekcije:

  • brzo, pouzdano i trajno uništavanje mikroorganizama,
  • nije štetno za ljude i okoliš,
  • kemijski sastav vode se ne mijenja,
  • lako i sigurno za korištenje,
  • okus i miris vode ostaje nepromijenjen,
  • UV svjetiljka se lako zamjenjuje,
  • UV sustavi se lako instaliraju u vodovodne instalacije.

Nobel u svojoj ponudi nudi najbolja suvremena rješenja za dezinfekciju vode u bazenima, uključujući i UV sisteme za dezinfekciju vode.

Najučinkovitiji način dezinfekcije vode u bazenima

UV sistemi za dezinfekciju

Kako često se provodi dezinfekcija bazenske vode?

Nije važno koriste li se bazeni za kupanje sezonski ili cijelu godinu, radi li se o manjem obiteljskom bazenu ili javnom bazenu gdje postoji velika fluktuacija kupača, bazene je potrebno pravilno i redovito održavati kako bi se izbjeglo nakupljanje štetnih tvari i eventualno širenje bolesti i zaraze. Voda koja nije dezinficirana postaje plodno tlo za razvoj štetnih mikroorganizama.

Nema jednoznačnog odgovora koliko često je potrebno provoditi temeljito čišćenje bazena, ono uvelike ovisi o dezinfekcijskom sustavu koje se koristi. Optimalna pH vrijednost vode trebala bi se kretati između 7,2 i 7,6.

Ulaganja u neke sustave inicijalno predstavljaju veći izdatak, ali se u perspektivi itekako isplate

Svako dezinfekcijsko sredstvo ima svoje prednosti i nedostatke, a prije donošenja konačne odluke potrebno je uzeti u obzir sve faktore koji utječu na odluku, veličinu bazena, njegovu namjenu i slično. U svakom slučaju, predlaže se potražiti savjet stručnjaka.

 

Provjerite ponudu sistema za dezinfekciju