Štetnost klora u vodi za organizam

08.08.2019 Svijet filtera

Voda koju pijemo nije lišena negativnih i opasnih tvari samo zato što analize vode pokazuju da je ona ispravna za piće. To samo znači da u njoj nema veće količine štetnih, često i otrovnih tvari od one dopuštene.

Svaka kap vode koja stiže kroz slavine naših domova je tretirana i kemijski dezinficirana. I mora biti, to je nužno. U protivnom bi voda koju konzumiramo bila prepuna štetnih mikroorganizama koji bi se razmnožavali i uzrokovali opasna zagađenja pitke vode, širenja zaraza i epidemija.

Najčešće se ta dezinfekcija obavlja klorom, a u nekim se zemljama još koriste klorov dioksid ili ozon.

Kako se provodi dezinfekcija vode klorom

Radi se o zadnjoj fazi pripreme vode za piće, s ciljem smanjivanja broja mikroorganizama koji se u njoj nalaze.

Prilikom dezinfekcije vode klorom, određeni dio klora koji se koristi ne oksidira samo sa živim i štetnim mikroorganizmima u vodi, već i s drugim kemijskim spojevima, primjerice željezom i manganom koji su prisutni u nekim vodama. Nakon dezinfekcije vode uvijek ostaje određena količina klora koja nije oksidirala i tada se pristupa uklanjanju viška klora. Ako se radi o redovitoj dezinfekciji vode klorom, tada je ona pogodna za piće nakon proteka 30 minuta od uklanjanja viška klora. Međutim, ako se radi o takozvanom hiperkloriranju, gdje se voda tretira i deset puta većom koncentracijom klora nego kod redovne dezinfekcije, treba proći i 24 sata do njene upotrebe. Hiperkloriranje se obavlja kod godišnjeg održavanja bazena, kod većih onečišćenja vodovodnog sustava ili bunara.

Postupak dezinfekcije vode klorom mora se provoditi pod strogim nadzorom nadležnih službi, a količina klora u vodi treba se redovito kontrolirati i nikako ne bi smjela biti veća od one zakonski propisane.

Vodu za piće nužno je dezinficirati

Koliko je klor štetan

Klor je u svom elementarnom stanju plin i kao takav smatra se opasnom i otrovnom tvari. Istraživanja pokazuju da je za čovjeka najopasniji kada se nalazi u plinovitom stanju i kada ga disanjem unosimo u organizam.

Činjenica je da se on nalazi u vodi koju pijemo i da ga tako svakodnevno unosimo u organizam. Manja je to opasnost od konzumacije vode koja nije tretirana i dezinficirana jer bi se u takvoj vodi nalazili uzročnici mnogih bolesti koji bi vrlo brzo mogli dovesti do epidemije.

Štetnost isparavanja klora prilikom tuširanja

Problem je činjenica što se takvom vodom tuširamo. Dio klora iz vode na višim temperaturama prilikom tuširanja toplom vodom isparava i prelazi u plinovito stanje. Tada, ne samo da ulazi u naš organizam preko kože, već ga i udišemo. Novija istraživanja povezuju klor iz vode i pojavu astme kod djece koja su često izložena kloriranoj bazenskoj vodi i udišu štetne kemikalije, posebno klor.

Klor, kada dođe u doticaj sa znojem, sapunom ili šamponom, dovodi do kemijske reakcije u kojoj nastaje grupa kancerogenih kemijskih sastojaka naziva trihalometani.

Prilikom tuširanja opasni isparava iz vode

Neke negativne posljedice klora vide se i golim okom u obliku crvenila, osipa i nadražaja kože, suhe i ispucale kože, crvenila očiju ili promjene u boji obojene kose. Mnogo opasnije su on posljedice koje ne vidimo, a koje se događaju u našem tijelu nakon udisanja klora koji isparava iz vode.

Kako se zaštititi

Postoje zdraviji i sigurniji načini dezinfekcije vode, kao što je to dezinfekcija vode sustavima koji funkcioniraju na bazi ozona ili UV zračenja, ali u pravilu ne možemo utjecati na to koje kemikalije za dezinfekciju koriste institucije zadužene za taj posao. Ono što možemo i moramo napraviti radi vlastitog zdravlja i zdravlja svojih ukućana jest zaštititi se što je više moguće od štetnog utjecaja klora u vlastitim domovima.

Što se tiče vode za piće, neki rješenje vide u konzumaciji flaširane vode. Loše je to rješenje. Osim što je i ta voda tretirana i dezinficirana kemijskim putem, ona sadrži i neke druge kancerogene tvari koje ispušta plastična ambalaža. Posebice u ljetnim vrućinama i transportu gdje se plastika doslovce topi u vodu

Što se tiče vode za piće, postoje sustavi koji filtriraju pitku vodu kao što je to RO5 sistem za filtriranje vode s reverznom osmozom. Ugrađuje se na dovod hladne vode unutar kuhinjskog elementa i efikasno uklanja zamućenja, klor, kamenac i teške metale.  

 

 

RO 5 filter može dnevno proizvesti do 100 litara savršeno čiste vode  te s njom možete i kuhati. Hrana će imati znatno intenzivniji okus.

Nobel Filter za tuš s ručicom

Filter za tuš s ručicom

Filteri za uklanjanje klora iz vode

Na tržištu postoje filteri koji učinkovito uklanjaju klor iz vode. Nobel u svojoj ponudi ima filter za tuš s ručicom koja se jednostavno montira na bilo koje tuš crijevo. Sadrži kdf filtracijsko sredstvo i filtracijski pijesak i uklanja čak do 99% opasnog klora pretvarajući ga u bezopasnu sol. I ne samo da uklanja klor, tuš ručica uklanja i kamenac i druge kontaminate koje sadrži voda kao što su to olovo ili živa. Inicijalno ulaganje u takav tuš zanemarivo je, a kasnije je potrebno samo mijenjati filter svaka četiri mjeseca

Dostupnost jednostavnih rješenja ostavlja nas bez opravdanja za izlaganje kloru u vodi za piće ili kod tuširanja.

 

Provjerite ponudu filtera za kupatilo