FILTERI ZA VODU

Kako ukloniti viruse iz vode?

17.03.2020 Svijet filtera

Danas je svima poznato da živimo okruženi bezbrojnim živim bićima koji su nevidljivi prostim okom. Neki od tih mikroorganizama su bezopasni dok neki gotovo uvijek izazivaju bolest u čovjeka ili životinja.

Voda je temeljna namirnica koja je neophodna za život. Ona ne služi samo za piće već i za druge svrhe, za pripremanje hrane, za održavanje osobne higijene, za pranje rublja, prostorija i ulica, za različite tehnološke procese u industriji itd.

Najčešći i najrašireniji rizik po zdravlje je zagađenje vode za piće uzrokovano direktno ili indirektno izlučivanjem mikroorganizama koji se nalaze u fecesu ljudi ili životinja.

Virusi su posebno sitni i jednostavno građeni mikroorganizmi, koji se ne mogu vidjeti pod običnim mikroskopom, već jedino pod elektronskim mikroskopom (povećava promatranu stanicu i nekoliko desetaka tisuća puta). Njihova se veličina izražava u milijuntim dijelovima milimetra. Temeljna osobina virusa je da se, za razliku od bakterija, mogu razmnožavati isključivo u živoj stanici.

Karakterizira ih dugo preživljavanje u vodi, umjerena rezistencija na klor i visoka relativna infektivnost. Dugo vreme inkubacije (3- 6 -12 dana) i opća kompleksnost metoda onemogućavaju rutinsko praćenje njihovog prisustva u vodi.

Virusi u vodi pojavljuju se uslijed fekalne kontaminacije prodorom iz kanalizacije i izazivaju gastroenteritis i druga oboljenja, često bez simptoma i može da se širi preko vode za piće.

Konzumiranje kontaminirane vode ili njena upotreba u pripremi hrane može da izazove nove slučajeve infekcije. Pod najvišim rizikom od infekcije su bebe i djeca, osobe s oštećenim imunim sistemom, bolesnici i stara lica.

 

Što je rješenje čiste vode?

 

Dezinfekcija vode je proces uklanjanja mikroorganizama iz vode. Za dezinfekciju vode zagađenu biološkim elementima koristi se UV zračenje (UV lampa).

Savršeno rješenje za svako kućanstvo je filter za vodu, RO5 sa UV lampom. Uklanjanja sve kontaminata i mikroorganizama, među kojima su i virusi u uzorku vode. Ovaj filter je rješenje čiste vode za cijeli život. Ugrađuje se ispod sudopera i može osigurati 100 litara čiste vode dnevno.

Nobel servis vrši ugradnju i vodi brigu o izmjenama uložaka.

Više informacija možete dobiti na broj 036/320-550.