Kamenac, problemi koje stvara i kako ga se riješiti

26.04.2016 Svijet filtera

Događa li vam se često da nakon pranja rublja vidite bijele mrlje na tkanini?

Ili se tkanina stvrdne? 

Možda vas uz to muče i česti kvarovi perilice rublja ili posuđa?

Ako da, vrlo je lako moguće kako vam probleme stvaraju tvrda voda i kamenac.

Što je to zapravo tvrda voda?

Tvrda voda je voda koja sadrži visoku razina kalcija i magnezija. 

Iako nije opasna za piće, ona stvara naslage poznate kao kamenac na svim površinama s kojima je u doticaju, a to su bojleri, razni kućanski uređaji i aparati, slavine i tuševi. 

Kamenac, osim zbog tvrdoće vode, nastaje i zbog povišene temperature i pH vrijednosti vode. 

Tvrdoća vode izražava se u mgCaCo3/dm3 ili najčešće u njemačkim stupnjevima - °dH (Deutsche Härte) i kvalificira po sljedećoj tablici:
 

Tvrdoća vode Tvrdoća (°dH)
vrlo meka 0 - 5
meka voda 5 - 10
umjereno tvrda 10 - 15
tvrda  15 - 25
vrlo tvrda  preko 25

Na našem području voda je često između 18 i 22°dH što predstavlja veliki problem za kućanske aparate i vodovode.

Koje su negativne posljedice kamenca?

Kamenac zbog svog taloženja često izaziva probleme u instalacijama i uređajima kao što su začepljenje tuševa, slabo protočne slavine, problemi s tlakom vode i pretjerani rad bojlera.

U prosjeku se tuševi začepljuju svaka četiri mjeseca, a slavine već nakon 19 dana.

Isto tako kamenac sam po sebi slabo provodi toplinu, pa grijači vode (plinski i električni bojleri) iskorištavaju veću količinu energije za zagrijavanje vode.

Zbog pretjeranog rada često se i kvare, a to znači i češća potreba za majstorima, popravcima i posezanjem za novčanikom.

No tu problemi ne prestaju.

Zbog veće potrošnje energije ispuštaju se i veće količine karbonskih emisija u atmosferu s čime se znatno oštećuje ozonski omotač i okoliš.

Izračunato je da se u petnaestogodišnjem periodu korištenja tvrde vode ispušta i do 15 posto veća emisija ugljičnog dioksida u atmosferu. 

Još jedna negativna strana tvrde vode je smanjena učinkovitost sapuna i deterdženta za pranje rublja i posuđa.

Umjesto da se deterdženti otope, oni se miješaju s mineralima u vodi i iz te mješavine nastaje ljepljiva nakupina mase koja se često taloži oko odvoda i teško je se riješiti.

Prilikom pranja rublja masa može doći u doticaj s odjećom i tako stvrdnuti i ohrapaviti tkaninu, a oprana kosa izgleda beživotno jer je peremo s ostacima šampona. 

Ionski omekšivač najbolji u borbi protiv kamenca

Najbolje rješenje problema s kamencem je osloboditi vodu od kalcija i magnezija. 

Iako postoje mnogi kemijski tretmani koji to čine vrlo učinkovito, najpopularnije rješenje je ionski omekšivač vode. Omekšivač vode je zapravo neka vrsta filtera za vodu koji se ugradi na vodoopskrbni sustav doma. 

Sastoji se od tri komponente:

  1. posude za ionsku masu
  2. posude za sol i 
  3. upravljačkog ventila

Svi omekšivači vode rade na istom principu. Oni zamjenjuju kalcij i magnezij iz vode s natrijem, a taj se postupak naziva ionska izmjena.

Najbitnija komponenta ionskog omekšivača vode je posuda za ionsku masu u kojoj se nalaze plastične kuglice koje sadrže negativno nabijene ione natrija.

Kalcij i magnezij u tvrdoj vodi su pozitivno nabijeni pa negativno nabijeni ioni privlače i zamjenjuju pozitivno nabijene ione u tvrdoj vodi.

Nakon nekog vremena kada se ioni natrija iz omekšivača vode potpuno iscrpe i zamjene s ionima kalcija i magnezija, kuglice zahtijevaju regeneraciju u kojoj se namaču u natrijevim ionima.

Ovdje dolazimo do druge komponente - posude sa soli u kojoj se nalazi jako koncentrirana slana voda s natrijem. Ta slana voda ulazi u posudu za ionsku masu i namače kuglice s ionima natrija. Voda s viškom kalcija i magnezija se ispušta iz spremnika u odvod.

Nakon toga cijeli proces regeneracije kuglica regulira upravljački ventil koji je programiran tako da određuje vrijeme regeneracije prema volumenu i vremenu potrošnje natrija u kuglicama.

Kada se plastične kuglice ponovno napune natrijem, regulacijski ventil okreće protok vode i one ponovno dolaze u posudu za ionsku masu i cijeli proces se ponavlja. 

Je li omekšivač vode neophodan za kućanstvo?

Je li neophodno ugraditi uređaj za omekšavanje vode?  Lagali bi kad bi rekli kako ne možete živjeti bez njega. 

No, gledano s financijske strane zbog tvrde vode i kamenca učinkovitost uređaja s vremenom snažno opada, što dovodi do većeg utroška energije. 

Svemu tome treba pridodati česte kvarove i pročišćavanje cijevi od kamenca što dodatno povećava troškove nastale zbog tvrde vode.

Ti troškovi često su takvi da vam se kupnja omekšivača za vodu može isplatiti već u prvoj godini dana. Mi smo sve rekli, a vi odlučite :)

Pogledajte ionske omekšivače vode