Zaštite se od mutne vode

Mehanička filtracija vode: što znači i zašto je bitna?

Pročistite vodu od nečistoća mehaničkim filterima
13.04.2017 Svijet filtera

Mehanički filteri su uređaji koji služe za otklanjanje mehaničkih nečistoća iz vode, što bi zapravo značilo da čiste vodu od svih netopljivih čestica koje se nalaze u vodi poput pijeska, gline, organskih i neorganskih tvari, planktona, mikroskopskih organizama, mulja i slično.

Bitno je napomenuti da mehanički filteri nisu isto što i filteri za vodu za piće. Oni rade potpuno različite zadatke. Tako vas mehanička filtracija neće zaštiti od otopljenih kemijskih elemenata, spojeva ili bakterija, no produljit će životni vijek slavina i ostalih uređaja. 

Mehanička filtracija vode jedan je od najučinkovitijih i najjeftinijih načina za sprječavanje nakupljanja nečistoća, stvaranje kamenca i pada tlaka vode uzrokovanih onečišćenom vodom.  

Samo pogledajte što voda bez mehaničkog filtera napravi cijevi u slavini za manje od godinu dana:

Oštećene cijevi bez mehaničkog filtera za vodu

Zamućenost vode = mehaničke nečistoće u vodi

Osim što će mehanički filteri zaštiti slavine i ostale uređaje, oni će zaštiti i vaše zdravlje jer se upravo zbog mehaničkih nečistoća stvara zamućena voda. Ona se javlja kad voda na svom putu pokupi štetne i neotopljive čestice za koje se vežu bakterije, virusi i paraziti koje konzumacijom vode unosimo u svoj organizam.

S mehaničkim filterom nećete imati mutnu vodu

Mutnoća sama po sebi nije zdravstveni problem, već je pokazatelj zdravstvenog rizika jer njenim konzumiranjem imunitet tijela znatno slabi i češće se pojavljuju probavni problemi. Zato se konzumacija mutne vode ne preporučuje novorođenčadi, starijim osobama i osobama s oslabljenim imunitetom. 

Bez mehaničkih filtera, mutnu vodu bi trebali prokuhavati 

Mutnu vodu namijenjenu za piće, pranje voća i povrća ili pranje zuba treba prokuhati što je zaista zamoran i dug proces. 

Prije prokuhavanja, vodu treba pustiti da se staloži kako bi se razbistrila i nakon toga prokuhati bistri dio.

Ako se koristi voda s centralnih vodovodnih sistema potrebno ju je kuhati 5 minuta na temperaturi ključanja, a ako se koristi voda iz bunara ili lokalnih izvora, trebalo bi je prokuhati barem 10 minuta.

Nakon toga vodu treba rashladiti u čistoj i pokrivenoj posudi.

Zašto prokuhavati vodu, kad su ovdje mehanički filteri za vodu? 

Uz mehaničke filtere, vodu nikada nećete trebati prokuhati jer nećete ni imati zamućenu vodu.

Mehanička filtracija vode podrazumijeva uklanjanje netopljivih čestica iz vode čija se veličina mjeri u mikronima (milijunti dio metra). Filteri mogu ukloniti čestice i do 1 mikrona.

Za usporedbu, jedna vlas ljudske kose debljine je oko 100 mikrona dok je promjer crvenih krvnih zrnaca negdje oko 7 mikrona.

Važno je napomenuti da mehanička filtracija može raditi samostalno ili može biti dio sistema za složenije pročišćavanje vode za različite potrebe.

Kako se tehnologija razvija tako se razvijaju i mehanički filteri. Tako danas možete naći čitav niz različitih vrsta filtera, a najpopularniji su oni s jednokratnim ulošcima različite finoće i samoperivi filteri. 

Mi ćemo se ovdje usredotočiti na samoperiv mehanički filter Hydru

Samoperiv mehanički filter Hydra

Hydra samoperivi mehanički filter
Hydra se postavlja na glavnu vodovodnu cijev, a čisti sve mehaničke nečistoće


Hydra je samoperivi mehanički filter stoga sam uklanja taloge iz filtera.

Zbog svojeg inovativnog rješenja u procesu samoispiranja može se koristiti:

  • za mehaničke predfiltracije za omekšanje vode i 
  • za kemijski predtretman za laboratorijsku upotrebu.

Sama činjenica da se Hydra može upotrebljavati u laboratorijima može vam dati do znanja koju vrhunsku kvalitetu vode ona pruža. 

Kako izgleda ovaj proces samoispiranja? 

  1. Otvorite ispusni ventil na dnu filtera. 
  2. Otvaranje ventila će dovesti do opadanja tlaka koji posebno dizajniran uložak gura prema dolje na dno kućišta. Usporedno se tok vode vraća iz vanjske na unutarnju stranu uloška, ispirajući talog koji se nakupio s vanjske strane kućišta.
  3. Talog se dalje ispušta iz donjeg ventila koji na sebi ima poseban lijevak za sprječavanje onečišćenja povratnim tokom.

Kako radi hydra

Želite li produljiti životni vijek slavina, vodovoda i ostalih uređaja te piti kristalno čistu vodu (makar kroz Hydru ni kristali ne mogu proći), znate što vam je činiti.

Jer iako su uređaji sami po sebi pokvarljivi i novi se lako nabave, to nije slučaj kada je u pitanju zdravlje.

Odlučite li se za mehanički filter Hydru, uz nju ćete dobiti i kompletni pribor za njezino postavljanje.

Naravno, slobodno pogledate i ostale mehaničke filtere koje imamo u web shopu!

Pogledajte mehaničke filtere