Mineralna ili gazirana voda je jedno vrijeme zdrava, drugo vrijeme otrov, slično kao i obična voda.
Neki se kunu u vodu iz slavine dok drugi priznaju samo flaširanu.
Kada se u priču uključe i izvorske vode, teško je odlučiti što se ustvari smije piti.
Evo nekoliko tvrdnji o mineralnoj i običnoj vodi koji ljude često zbunjuju.
Istina je da je voda napitak koji najbolje hidratizira.
Mineralna voda dugo je vremena percipirana kao gazirano piće u istom rangu sa sokovima.
Ljudi smatraju da sve što ima mjehuriće nije dobro za zdravlje, no mineralna voda to opovrgava.
Da, mjehurići u sokovima i mineralnoj vodi su rezultat ugljičnog dioksida, no za razliku od sokova, mineralna voda ne sadrži šećere.
Ni jedno istraživanje nije ustanovilo da je mineralna voda u normalnim količinama loša za zdravlje, štoviše, hidratizira jednako dobro kao i obična voda.
Ugljični dioksid koji tvoji mjehuriće mineralne vode u kombinaciji s vodom tvori ugljičnu kiselinu pa je pH vrijednost mineralne vode 3, što je kiselo.
No, da bi mineralna voda uistinu mogla naštetiti zubnoj caklini, morali biste je piti svakodnevno i to u uistinu velikoj količini, čak 6 litara dnevno.
S obzirom na to da se prosječnoj osobi preporučuje unošenje 2 litre vode dnevno, teško da ćete moći popiti dovoljno mineralne da vam našteti.
Poznato je da se s vodom može uspješno smršavjeti, odnosno kontrolirati apetit.
Samo 2 čaše vode prije obroka smanjuju kapacitet želuca i ljudi tada unose 75 do 95 kalorija manje po obroku.
Mineralna voda također zauzima mjesto u želucu ako se konzumira prije obroka.
U ovom slučaju, čak i više mjesta nego obična voda jer mjehurići CO2 isparavaju i uzrokuju nadutost.
Upravo zbog toga mineralna voda bolje pomaže u mršavljenju od obične jer zauzima više mjesta pa ćete automatski unijeti manje hrane kod obroka.
Iako nije dokazano da gazirana mineralna voda uzrokuje žgaravicu, ona može pojačati postojeću žgaravicu.
Žgaravicu uzrokuje želučana kiselina koja dopire do jednjaka i iritira ga što osjećamo kao neugodan žareći osjećaj.
Mjehurići CO2 iz mineralne se otpuštaju nakon što mineralna dođe u želudac i opuštaju jednjak čime želučana kiselina još lakše dospijeva do jednjaka.
Zato bi je trebale izbjegavati osobe koje već pate od žgaravice i birati običnu, negaziranu vodu, naročito uz obroke.
U većini europskih zemalja voda iz slavine je ispravna i pogodna za piće, a naročito u zemljama koje se ne bore s velikim industrijskim zagađivačima.
Voda u BiH je u pravilu pogodna za piće jer je vodovodna voda dezinficirana i kontrolirana.
S druge strane, izvorske i mineralne vode ne smiju se dezinficirati i u ambalažu dolaze u nepromijenjenom obliku.
Naravno, sva voda koja je dostupna ljudima za konzumaciju mora biti zdravstveno ispravna, bila ona iz vodovoda ili pakirana u boce.
Odluka o tome hoće li piti vodu iz slavine, bunara ili kupovnu je na svakoj osobi zasebno i ovisi o financijskim mogućnostima jer je flaširana voda puno skuplja od ostalih.
Flaširana voda je ukusnija jer dezinfekcija sredstva u vodi iz vodovoda imaju ukus koji ne odgovara svima.
Ako vam se ne sviđa ukus vode iz slavine ili bunara, a shvaćate da su kupovne vode neisplative, kvalitetu vode možete uvelike podići filtriranjem.
Uz Nobel RO 5 sistemom za filtriranje vode za domaćinstvo, voda će vam biti ukusnija od najskuplje flaširane vode.