Rješenje za kristalno čiste čaše

Imate problema s mutnim čašama u kućanstvu ili ugostiteljstvu? Problem je tvrda voda

Čaše ostaju prljave zbog mutne vode
08.06.2017 Svijet filtera

“Nije to prljava čaša, već se samo nakupio kamenac.” - dobro poznata rečenica kad vam prijatelji dođu u goste. 

Možda vam je još poznatija situacija kad u restoranu dobijete čašu s bijelim mrljama, točkicama i slično.

Te bijele mrlje, točkice, zamagljeno staklo ili duge linije nasred čaše kao da govore da ih niste dobro oprali. Priznajemo da nije baš lijepo dobiti takvu čašu, ali što je tu je. Od kamenca se ipak ne umire!
 
No, ako razmišljate da će perilica posuđa to riješiti, moramo vas odmah u početku ražalostiti i reći da od toga neće biti nikakve koristi. Kada se radi o kamencu i tvrdoj vodi ni najbolja perilica neće pomoći.

No kako znati jesu li čaše takve zbog kamenca ili je to samo rezultat istrošenosti?

Dva glavna razloga zašto su čaše takve:

  1. Istrošenost. Zbog čestog korištenja, pranja i rukovanja, površinski sloj stakla se oštećuje i lomi na sitne djeliće (nevidljivim golim okom). Te krhotine između sebe stvaraju trenje te se malo po malo stvara zamagljenost. Ova vrsta zamagljenosti ne dolazi preko noći i prvo će zahvatiti manje površine na staklu i postepeno se širiti. Na žalost, ovo je problem koji nije lako riješiti.
  2. Tvrda voda. Ako se čaše zamagle preko noći tada je u pitanju tvrda voda. Tvrda voda sadrži visoku razinu prirodnih minerala koji se ponekad natalože u bijele naslage. Te naslage bi se u normalnim uvjetima dale lako oprati no, deterdžent za pranje suđa gubi svoju moć u tvrdoj vodi, tj. ne može se ni zapjeniti, pa se čaše ne mogu ni kvalitetno oprati.

 Ovo je bila samo teorija, a sada ćemo otkriti jedan trik kako praktično možete odrediti o kojoj se vrsti zamućenosti radi. 

Umočite vrh prsta u alkoholni ocat i prstom prijeđite po površini čaše. Ako se mrlje brišu tada imate problema s tvrdom vodom. U protivnom, riječ je o ogrebanom staklu.

Kako očistiti čaše?

Ako su čaše mutne zbog tvrde vode, dobra vijest je da ih se vrlo lako možete riješiti bez kupovine skupih specijaliziranih deterdženata.

Sredstva za pranje čaša možete vrlo lako i brzo napraviti i kod kuće. Evo nekoliko recepata.

1. Pasta za zube za čišćenje čaša

Da bi pasta za zube djelovala, ne morate imati one specijalne paste za izbjeljivanje ili one bez fluora. Ovdje pričamo o dobroj staroj osnovnoj bijeloj pasti za zube. 

Pasta za zube sadrži blaga abrazivna sredstva koji će nagristi nataloženi kamenac

Nanesite pastu za zube na vanjsku i unutarnju površinu čaše i iščetkajte je četkicom za zube. Pasta za zube sadrži blaga abrazivna sredstva koja će blago nagristi nataloženi kamenac, pa pastu možete koristiti i za krhki kristal.

2. Alkoholni ocat razgradit će kamenac na čašama

U posudu natočite alkoholni ocat i namočite par papirnatih ručnika. Ručnicima obložite cijelu čašu i pustite ih da odstoje oko pola sata. Nakon toga čaše operite spužvicom za suđe na uobičajen način.

3. Očistite perilicu za suđe limunskom kiselinom

Ostaci kamenca uzrokovani tvrdom vodom ostaju i po rubovima perilice što šteti vašem posuđu. 

Da bi se riješili kamenca, istresite limunsku kiselinu u mjesto za deterdžent za pranje suđa. U perilicu možete staviti čaše i ostalo stakleno posuđe, ali nikako metalno. Perilicu suđa stavite na program pranja na 60 stupnjeva ili više i to je to!

4. Uklanjanje kamenca uz pomoć novinskog papira

Uzmite jedan list suhih novina i dobro obrišite cijelu površinu čaše. Trenje između stakla i novina odstranit će i u potpunosti ukloniti mrlje sa stakla.

Novinski papir stvara trenje na čaši te će tako u potpunosti ukloniti mutne mrlje

Ako to ne pomogne tada namočite jedan list novina u vrućoj vodi i octu i obrišite čašu. Nakon toga čašu operite čistom vodom i prebrišite čistom krpom.

5. Soda bikarbona lijek je za sve, pa i za kamenac

U pola litre mlake vode dodajte 3 žličice sode bikarbone. Umočite krpu ili papirnati ručnik i prebrišite čaše. Nakon toga dobro isperite čašu mlakom vodom.

Što kada mrlje na čašama ugrožavaju vaše ugostiteljstvo

Što kada kamenac napada vaše čaše i time ugrožava vaš posao? Naime i mnoga ugostiteljstva muku muče sa zamućenim čašama, a gosti u tom slučaju neće odmahnuti rukom i reći: “Nema veze. To je samo kamenac.”

Mislit će da piju iz prljave čaše i da je higijena u vašem ugostiteljstvu minimalna. 

Mutne i prljave čaše mogu naštetiti vašem ugostiteljstvu

Vi nažalost nećete imati vremena za čišćenje čaša uz pomoć naših 5 kućnih recepata. Pa samo zamislite da u najvećoj gužvi glancate čaše novinskim papirom ili svaku čašu oblažete u papirnati ručnik namočeni u ocat. 

Kako za kućanstva, tako i za ugostiteljstva postoji jednostavno i dugotrajno rješenje za čiste čaše. Riječ je o omekšivačima za vodu!

Singl - nepremostiva zapreka za kamenac

 

U prvom redu moramo izdvojiti omekšivač vode Singl - standardni uređaj za omekšavanje vode koji svojim načinom rada predstavlja nepremostivu prepreku za vodeni kamenac.

Singl omekšivač vode

Singl modeli mogu se koristiti za najrazličitije namjene, bilo da je u pitanju omekšavanje vode u kućanstvu, ugostiteljstvu ili za industrijsku kemijsku pripremu vode.

Postavljaju se na glavnu dovodnu cijev i automatski se podešavaju u skladu sa zahtjevom koji ovisi o tvrdoći i protoku vode. 

Duplex - dva paralelno povezana uređaja

Za sve one kojima je potrebna omekšana voda 24 sata neprekidno, tu je i Duplex omekšivač. 

Duplex omekšivač vode

To su u biti dva paralelno povezana uređaja, od kojih jedan uvijek radi, a drugi se za to vrijeme regenerira. Kada jedan uređaj više nema snage, automatika se prebacuje u radnu fazu na drugi sve do kad se taj uređaj opet ne zasiti. I taj se postupak uvijek ponavlja. 
 
Duplex se kao i Singl postavlja na glavnu dovodnu cijev i može se koristiti za najrazličitije namijene.

RO 5 -  najbolji sistem za domaćinstvo

RO 5 je sistem za filtriranje vode s reverznom osmozom (RO) koji se ugrađuje na dovod hladne vode unutar kuhinjskog elementa. Tretira vodu kroz 5 stupnjeva filtracije i efikasno uklanja sva zamućenja, klor, kamenac i teške metale. Predstavlja idealno rješenje za čistu vodu u kuhinji, za piće, kuhanje ili pak finalno ispiranje čaša.

RO 5 filter s reverznom osmozom

Sada je red za vašu odluku. Želite li nakon pranja čaša tratiti vrijeme ponovno ih perući pomoću onih kućnih deterdženata ili se želite jednom zauvijek riješiti tvrde vode i kamenca te instalirati omekšivač za vodu?

Ako se odlučite za omekšivače vode, savjetujemo vam da nas pozovete prilikom odabira, jer u obzir morate uzeti tvrdoću vode, dnevnu/mjesečnu potrošnju vode, namjenu omekšane vode i kapacitet koji vam odgovara.

Trebate li pomoć slobodno nam se javite. Pošaljite nam poruku, nazovite nas ili kontaktirajte emailom. 

Rado ćemo vam pomoći u odabiru odgovarajućeg omekšivača za vodu.

Rješenja za tvrdu vodu su ovdje :)