Pijete dovoljno vode, ali je li ona čista i zdrava?

21.02.2019 Svijet filtera

Jeste li znali da vašu tjelesnu težinu čini više od 60% vode? Vaše tijelo koristi vodu u svim svojim stanicama, organima i tkivima kako bi pomoglo u reguliranju temperature i održavanju drugih tjelesnih funkcija.

Budući da vaše tijelo gubi vodu kroz disanje, znojenje i probavu, važno je rehidrirati se pijenjem tekućine i konzumiranjem hrane koja sadrži vodu.

Količina vode koju trebate ovisi o različitim čimbenicima, uključujući klimu u kojoj živite, koliko ste fizički aktivni i da li imate bolest ili druge zdravstvene probleme.

Voda je tekućina koja održava život i važna je za zdravlje, ali ako ju pijete ravno iz slavine, to može ugroziti vaše zdravlje. Kada pijete vodu iz slavine, uvijek dobijete više nego što ste tražili - spojevi klora, fluor, teški metali, bakterije, virusi, pesticidi, herbicidi nalaze se u vodi koju pijete.

Vašu tjelesnu težinu čini oko 60 posto vode.

Izlaganje manjoj količini mnogih uobičajenih zagađivača može imati štetne posljedice po zdravlje, uključujući bolest, oštećenje jetre ili živaca, pa čak i rak.

Problem je što većina ljudi nije dovoljno informirana o zagađivačima u vodi, niti znamo njihove dugoročne učinke. Vjerujemo da je sve u redu, ali nije.

Voda iz slavine je prljavija nego što izgleda

Čak i "čista" voda za piće iz slavine nije ono što bi većina od nas smatrala čistom. Putovala je kilometrima cjevovoda, skupljajući kontaminante, pesticide i industrijski onečišćene otpadne vode usput.

Iako je klor kancerogen, dezinfekcija klorom najrašireniji je postupak dezinfekcije vode.

Neki od "sastojaka" koji se još mogu pronaći u čaši vode:

  • Fluor - ovaj kemijski element iz skupine halogenih elemenata jedan je od najmoćnijih otrova koje poznaje čovjek. Isti taj natrijev fluorid, ali u većoj koncentraciji, upotrebljava se za trovanje nametnika te kao pesticid. Polovica fluora kojeg unesemo u organizam vodom izlučuje se iz našeg organizma, a druga polovica se akumulira u našem tijelu, posebno u kostima i epifizi. Brojni stručnjaci zalažu se za njegovo izbacivanje iz vode za piće ali i pasta za zube.
  • Klor - Iako zahvaljujući kloru imamo pitku vodu bez loših bakterija, klor djeluje štetno na ljudski organizam. Istraživanja su pokazala da se klor u vodi povezuje sa srčanim bolestima, senilnošću i raznim vrstama raka (rakom mokraćnog mjehura, jetre, gušterače, debelog crijeva i urinarnog trakta). Osim što klor nije siguran za piće, i kod tuširanja vreba opasnost. Isparavanja vruće vode ispunjena su klorom koji na kraju dospijeva u naš dišni sustav. Osim toga isušuje kožu i štetan je za kosu. Klorirana voda često je zaražena parazitima otpornim na klor što dovodi do oboljenja. Brojna provedena istraživanja pokazala su da je trećina svih gastrointestinalnih  bolesti uzrokovana vodom za piće.
  • Pesticidi - poljoprivrednici često koriste kemikalije kako bi zaštitili svoje usjeve od oštećenja, odnosno bolesti i kako bi se poboljšao rast njihovih usjeva. Ove kemikalije utječu u podzemne vode te tako pronađu put do jezera, potoka ili rijeka, što uzrokuje zagađenje vode. Poljoprivredno zemljište koje se navodnjava i tretira s kemikalijama u obliku gnojiva ili pesticida jedan je od glavnih krivaca za onečišćenje voda.

Poljoprivredno zemljište se navodnjava i tretira s kemikalijama u obliku gnojiva ili pesticida.

  • Olovo - često se dešava da olovo iz cijevi završi u vodi i dospje do nas preko vode za piće. Mi fizički ne možemo vidjeti kada je olovo u vodi, pa ono lako dolazi u naš organizam. Većina odraslih osoba zna da olovo predstavlja opasnost, naročito za djecu u razvoju. Njihova tijela apsorbiraju olovo mnogo brže od organizma odraslih osoba. Unatoč navedenom, zna se jako malo o opasnosti olova u vodi koju pijemo. Olovo je iznimno toksično, osobito može utjecati na živčano-mišićni sustav i uzrokovati simptome u rasponu od abdominalnih problema i umora do kognitivnog pada i nepovratnog oštećenja mozga, što je posebno opasno kada su djeca u pitanju, čije se tijelo tek razvija. Dijete izloženo čak i manjim količinama, može imati problem poremećaja pažnje i probleme kod učenja a izloženost olovu drastično povećava rizik od poremećaja pažnje te hiperaktivnosti. Za razliku od klora, olovo otopljeno u vodi ne uzrokuje nikakve promjene u boji, mirisu ili okusu, pa je jedina mogućnost da se voda iz slavine ispita od strane stručnjaka.
  • Hormoni u vodi - značajne količine antibiotika, lijekova za sniženje kolesterola, citostatika i brojnih drugih kemikalija pronađene su u gradskim izvorima pitke vode. Poseban problem predstavljaju hormonska nadomjesna terapija i dodavanje hormona u stočnu hranu. Kao posljedica takvih zagađenja, već su primijećene promjene u reproduktivnoj biologiji riba, a na kraju zagađenje hormonima utječe i na naš organizam. Prosječan broj spermatozoida kod muškaraca u zadnjih je 60 godina pao na manje od pola. Dodatni hormoni prisutni u vodi doprinose sve ranijem ulasku u pubertet, ali povećavaju i rizik od raka dojke i maternice.

Flaširana voda nije bolja, čišća ili dobra za okoliš

Jednostavno ne postoji dobar razlog da kupujete flaširanu vodu - i ako ste jedan od onih koji je kupuju, probajte promijeniti tu naviku. Flaširana voda je gotovo neregulirana, skupa a nije nužno sigurnija za upotrebu.

Ne postoji dobar razlog da kupujete flaširanu vodu.

Također je nevjerojatno rasipno - procjenjuje se da je potrebno tri litre vode za proizvodnju samo jedne litre, a ogromne količine nafte potrebne su za proizvodnju svih tih boca. Što je još gore, otprilike 2/3 tih boca završi u oceanu i na odlagalištima, zagađuje i truje vode i divlje životinje.

Kako bi se osigurala sigurna voda iz vodovoda, kontrola zagađenja uzrokovana ljudskim djelovanjem jednako je važna kao i razmatranje najnovije tehnologije za pročišćavanje vode.

Filtrirajte svoju vodu

Kako možete ublažiti unos štetnih tvari putem vode u organizam? Najbolji način za to je sustav za filtriranje vode.

U idealnom slučaju, sustavi filtracije kompletne vode u kući izvrsna su opcija, ali nisu uvijek izvedivi. Ako filtriranje kompletne vode u kući nije prikladno, preporučujemo da investirate u pojedinačne jedinice za pitku vodu i filtere za tuširanje.

Investirajte u pojedinačne jedinice za pitku vodu i filtere za tuširanje.

Osigurajte čistoću vode do 99% uz Nobel filter Ro 5 s UV lampom koji vodu filtrira kroz 5 stupnjeva filtracije - uklanja nečistoće, klor, soli teške metale, viruse i bakterije te poboljšava okus vode za piće.

RO 5 s UV lampom

RO 5 s UV lampom

 

Uživajte u tuširanju bez klora, bez nadraženosti sluznice očiju, ublažite respiratorne probleme, uživajte u glatkoj i nježnoj koži, mekoj i zdravoj kosi uz filter za tuš  koji uklanja do 99% slobodnog klora i pretvara ga u bezopasnu sol. Osim toga, smanjuje kamenac i druge kontaminante koje sadrži voda, kao što su teški metali (olovo, živa), sumporovodik i željezni oksid. 

 

Filter za tuš s ručicom