Nije kriva samo perilica

Rublje ne miriši nakon pranja? Mi znamo zašto.

neugodan miris rublja nakon pranja
19.09.2019 Svijet filtera

Nema boljeg od mirisa tek opranog i osušenog rublja.  No, što učiniti kada taj miris više nije najugodniji?

Većina nas se barem jednom susrela sa slučajem “friško opranog smrdljivog rublja” i tražila krivca u perilici.

Kako se riješiti tog ustajalog mirisa i pronaći pravog krivca?

Deterdžent može uzrokovati neugodan miris

Omiljeni deterdžent koji koristite godinama odjednom više ne djeluje isto kako je donedavno.  Svježi miris mora zamijenio je težak miris plijesni i razmišljate staviti još jednom sve rublje na pranje ili ne. 

Stavite, ali ovaj puta promijenite dozu deterdženta, bio on u praškastom ili tekućem obliku. Kada se ne prate upute s pakiranja i stavlja previše deterdženta, perilica ga ne može kvalitetno isprati pa on zaostaje u njezinom sustavu.

Ti ostaci deterdženta talože se po cijevima, gumi i plastici i odlično su stanište za gljivice, plijesan i bakterije koje proizvode neugodne mirise.

S druge strane, ako se koristi premalo deterdženta, on se ne može dovoljno dobro boriti  s različitim mrljama i ostacima hrane s odjeće.  U ostacima hrane uživaju bakterije koje prilikom prerade hrane proizvode neugodne mirise, a odjeća nije pravilno oprana.

Osim u bubnju, deterdžent može stvarati probleme i u posudi za doziranje deterdženta i omekšivača. Ona bi se trebala redovito održavati jer uvijek zaostaje mala količina sredstva koja u kombinaciji s kamencom iz tvrde vode omogućuje razvoj bakterija. Redovito ispiranje posude trebalo bi spriječiti stvaranje naslaga, a ako do njih dođe preporučljivo je skinuti ih blagim sredstvom ili octom.

Perilica čisti odjeću, a tko čisti nju?

I strojevi koji čiste također zahtijevaju čišćenje. Kao što ne možete prati suđe prljavom spužvicom, tako ni perilica rublja ne može pravilno oprati rublje ako je njezina unutrašnjost prljava.

Čist bubanj garanijca je mirišljavog rublja

Bubanj i guma oko njega možda izgledaju blistavo čisto, no često mogu biti puni gljivica i bakterija. Ako je bubanj takav, ni najskuplji deterdžent i omekšivač na tržištu neće moći učiniti rublje svježim i mirišljavim.

Većina modernih perilica rublja ima program za “samočišćenje” kojega je potrebno s vremena na vrijeme pokrenuti. Ako ga kojim slučajem nema, bubanj se može očistiti i uključivanjem perilice na najduži program i najvišu temperaturu. 
Nije potrebno kupovati posebno sredstvo za čišćenje perilice, u dozator samo dodate malo običnog octa ili sode bikarbone za dodatno čišćenje i pritisnite “start”. 

Još jedan dio perilice često se zanemaruje, a krije svakakva “blaga”. Govorimo naravno o filteru koji skuplja sve ono što ostane po džepovima te ga je potrebno povremeno izvaditi i očistiti. Iako se većina filtera iz perilice može samo istresti, slobodno ga potopite u nenagrizajuće sredstvo za čišćenje ili alkoholni ocat jer samo čista perilica može garantirati ugodan miris rublja.

Vrijeme vađenja rublja iz perilice je bitno

Svima nam se dogodilo da smo stavili rublje na pranje i jednostavno zaboravili na njega. Što je duže ono u bubnju, to je veća vjerojatnost da će se razviti neugodni mirisi. 

Toplina od pranja i mokra odjeća samo pogoduju gljivicama i bakterijama koje se skrivaju u bubnju ili gumi. Što duže vremena prođe, to će se one više širiti i mirisi će biti neugodniji i intenzivniji.

Potrebno je izvaditi rublje iz vešmašine na vrijeme

Rješenje ovog problema relativno je jednostavno - potrebno je samo izvaditi rublje čim završi program pranja. Faktoru zaboravljivosti može se doskočiti postavljanjem alarma na mobilnom telefonu. 

No, često se dogodi da rublje “prenoći” u perilici ako ga se stavi prati navečer. Umjesto večernjeg pranja možete staviti rublje da se pere po danu kada je manja vjerojatnost da ćete na njega zaboraviti ili podesiti tajmer na perilici da se ona uključi bliže jutru. 

Tvrda voda može ugroziti i najsofisticiranije perilice

Rublje vadite na vrijeme, bubanj, guma i filter su kristalno čisti, isprobali ste već sve moguće kombinacije deterdženta i omekšivača, no rublje još uvijek ne miriši kao što govore na TV reklamama?

Žao nam je, ali moguće da je u pitanju tvrda voda. Iako neugodan problem, nije i nerješiv. 

Naime, tvrda voda smanjuje učinak deterdženta i on ne može pravilno oprati rublje koliko god ga stavili u perilicu i koji god brand koristili. S obzirom na to da ima mnogo deterdženta u sustavu, on se u perilici nakuplja na naslage kamenca uzrokovane tvrdom vodom  i množe se bakterije s početka priče. 

Ako i nakon nekog vremena uspijete pogoditi točnu količinu deterdženta i omekšivača, tvrdoća vode se promijeni i sve počinje ispočetka.
U ovom slučaju alkoholni ocat nije od velike pomoći već je potrebno instalirati filter za vodu.

Nobel filtar za perilicu

Filter za vodu držat će količinu minerala u vodi konstantnom pa će deterdžent moći raditi ono za što je i napravljen - boriti se protiv mrlja, a ne kamenca.  Filter će spriječiti taloženje kamenca u perilici čime će se minimizirati neugodni mirisi, ali i smanjiti potrošnja deterdženta i troškovi servisiranja.
Vratite ugodan miris svom rublju i počnite štedjeti uz Nobel filtere za perilicu.

 

Provjeri ponudu filtera za perilicu