Sjaj bez kamenca

Vrijeme je za generalku: proljetno čišćenje kupatila

15.03.2018 Svijet filtera

S prvim zrakama sunca i toplijim danima ponovno se budimo zajedno s prirodom. 
Dan je dulji, a zrake proljetnog sunca koje ulaze u naše domove postaju jače i sjajnije. S njima je odjednom i vidljiva sva prašina, nečistoća i mrlje koje su se nekim čudom tijekom zime nastanile u kući ili stanu. 

Situacija nije ništa bolja ni u kupatilu. 

Mrlje po pločicama, naslage kamenca u tušu i wc školjci, voda koja teško prolazi kroz slavinu umivaonika...a tu su još i razne bakterije koje ni ne vidimo.

Ako vam se mrači pred očima kad ugledate takav prizor vrijeme je za veliku proljetnu generalku kupatila!

Sredstva za čišćenje

Vaš glavni problem u kupatilu je kamenac, a kako bi vaše proljetno čišćenje bilo što ugodnije i brže, imamo nekoliko ideja što napraviti. 

U kupaonici provodimo dosta vremena, ujutro odmah nakon ustajanja kako bi bili spremni za nove radne pobjede, navečer nakon napornog dana kad se želimo opustiti i spremiti za spavanje. Stoga je važno da je kupaonica čista i uredna, budući da je to ipak mjesto gdje brinemo o svojoj osobnoj higijeni. 

Najčešći problem u kupaonici su nakupine kamenca, no uklanjanje tih tvrdokornih naslaga ne mora biti tlaka, već se kamenca možete riješiti vrlo jednostavno, prirodnim sredstvima koje već sigurno imate u svom domu. 
Donosimo nekoliko savjeta kako prirodnim sredstvima očistiti kamenac u vašoj kupaonici. 

Kako se u potpunosti riješiti kamenca u kupatilu prirodnim putem? 

Prirodna sredstva za čišćenje uvijek su bolji izbor jer:

 • ne zagađuju prirodu kao teške kemikalije iz sredstava za čišćenje
 • ne nadražuju kožu koliko kupovna sredstva za čišćenje
 • jednako učinkovito čiste
 • jeftinija su

Čišćenje umivaonika od kamenca

Na umivaoniku sigurno primjećujete bijele mrlje kamenca, a možda je i mlaz slab. Uzrok je kamenac.  

Kako bi očistili umivaonik od naslaga kamenca, natopite krpu u otopinu alkoholnog octa i vode, napravljenu u omjeru 1:1 i obložite slavinu krpom. Krpu ostavite na slavini nekoliko sati ili preko noći.

Čišćenje tuša od kamenca 

Baš kao i kod slavine umivaonika, kamenac se voli nakupljati na tuš ručici

Tuš ručica

Kako bi ga očistili glavu tuša stavite u plastičnu vrećicu s otopinom alkoholnog octa i vode te vrećicu zavežite i ostavite da stoji nekoliko sati ili preko noći.

Ako tuš ili kada nemaju prevelike nakupine kamenca, pošpricajte naslage s otopinom alkoholnog octa i pričekajte nekoliko minuta prije nego obrišete površinu. Ako na dnu kade imate tvrdokorne naslage kamenca, stavite krpu natopljenu otopinom alkoholnog octa i vode na kamenac i ostavite preko noći.

Čišćenje wc školjke od kamenca

Jeste li pogledali pod rub wc školjke? Ako ste vidjeli neke narančaste ili čak smeđe naslage - to je kamenac. 

Kako bi vaša školjka zablistala, osim alkoholnog octa, trebat će vam i soda bikarbona. Postupak je prilično jednostavan:

 1. Sipajte čašu sode bikarbone u wc
 2. Ulijte čašu alkoholnog octa i ostavite jednu minutu i da spoj sode bikarbone i alkoholnog octa počne djelovati
 3. Još dodajte jednu ili dvije čaše alkoholnog octa 
 4. Ostavite da djeluje 10 minuta, otopina se treba pjeniti
 5. Očetkajte WC i ostavite otopinu da još djeluje
 6. Ostatke kamenca još jednom očetkajte i pustite vodu

Čišćenje ogledala octom

S octom možete očistiti i ogledalo kako bi ono ponovno blistalo. U bocu s raspršivačem stavite vodu i alkoholnog octa, pola-pola, pošpricajte staklo te prebrišite čistom krpom.

Čišćenje fuga od kamenca

Kamenac i plijesan znaju se smjestiti i na fuge među pločicama pa bi u generalku kupatila bilo dobro o njih očistiti.

Fuge među pločicama

Kako biste očistili fuge od nečistoća, potrebno vam je:

 • 7 čaša vode
 • ¼ čaše octa
 • ⅓  čaše od limuna
 • ½ čaše sode bikarbone

Pomiješajte vodu, ocat, limunov sok i sodu bikarbonu i sa starom četkicom za zube nanesite mješavinu na fuge. Ostavite minimalno pola sata na fugama te istrljajte četkicom.

Svakodnevno nakon tuširanja ili pranja ruku obrišite slavine i kapljice vode na pločicama kako bi smanjili nastajanje mrlja od kamenca.

Čišćenje veš mašine od kamenca

O čišćenju veš mašine baš i ne razmišljamo previše, očekujemo samo da ona čisti za nas pa nas iznenadi kad ne pere dobro ili poplavi kupaonicu.

Kako biste očistili veš mašinu od naslaga kamenca, ulijte litru alkoholnog octa u dozirnu posudu i stavite praznu veš mašinu na program od 90 stupnjeva . Alkoholni ocat će očistiti naslage kamenca u vašoj veš mašini te omogućiti lakše zagrijavanje perilice i bolje pranje vašeg veša.

Kako spriječiti stvaranje kamenca?

Kamenac nije samo neprijatelj blistavog kupatila i veš mašine te bojlera, već nije dobar ni za zdravlje. 

Tvrda voda puna kamenca (a pogotovo kad se tuširate često vrućom vodom) isušuje kožu i kosu i uzrokuje svrbež, a ispijanjem tvrde vode možete čak i oboljeti od bubrežnih kamenaca.  

Mrlje i nakupine kamenca možete očistiti kao što smo i nabrojili. Tvrda voda pak će uvijek biti tvrda osim ako je ne omekšate pri samom ulasku u vaš kućni vodovod. 

Voda optimalne tvrdoće ne isušuje kožu i bolja je za piće, a  prilikom pranja rublja radi bolju pjenu i lakše se ispire te ne ostavlja tragove na umivaoniku i tušu. Uz to ne nakuplja se na bojleru pa i on dulje i bolje radi. 

Do nje zapravo možete vrlo lako - samo nabavite uređaj za omekšavanje vode. 

Nobel omekšivači i filteri za vodu otklanjaju ružne bijele mrlje od kamenca i sprječavaju štetne posljedice tvrde vode.

Zdrava koža i kosa uz filter za tuš

Kako bi vaša koža i kosa bila meka i zdrava brine Nobelov filter za tuš s ručicom.

 Filter za tuš s ručicom

Filter uložak uklanja klor i pretvara ga u bezopasnu sol, smanjuje kamenac i druge kontaminante koje sadrži voda. Instalacija ovog filtera je vrlo jednostavna, samo priključite tuš ručicu na tuš crijevo i uživajte u tuširanju!

Čisto rublje uz filter za perilicu

Za bolji rad vaše veš mašine, preporučujemo filter za perilicu koji štiti perilicu od kamenca.

Filter za perilicu

Ovaj filter smanjuje potrošnju struje, potrošnju deterdženta te troškove servisiranja perilice. Jednostavno se ugrađuje, njihovim korištenjem vaše će rublje biti mekše, a i veš mašina će dulje raditi.

Riješite se tvrde vode zauvijek uz Singl uređaj

Uređaj koji će riješiti sve probleme s tvrdom vodom je Singl - najpouzdaniji uređaj za omekšavanje vode koji predstavlja nepremostivu prepreku za kamenac. 

Singl uređaj za omekšavanje vode

Radi na način da kemijskim postupkom iz vode izdvaja soli kalcija i magnezija pomoću jako kisele ionske mase na način da se soli vežu, a oslobađa se natrij. 

Singl modeli automatski se podešavaju u skladu sa zahtjevom koji ovisi o tvrdoći vode i zahtijevanog protoka vode. Mogu se koristiti za različite namjene, bilo za kućnu upotrebu ili za industrijsku kemijsku pripremu vode, a postavljaju se na glavnu dovodnu cijev.

Kako bi spriječili daljnje stvaranje kamenca, ugrađivanje filtera ili omekšivača za vodu bit će vam od velike pomoći. Ne samo da će spriječiti štetne posljedice tvrde vode, već će produžiti životni vijek vaših uređaja. 

Uz rjeđe kvarove uređaja i manjom potrebom za čišćenjem cijevi od kamenca, ugradnja ovih uređaja svakako će vam se isplatiti. A i čišćenje kupatila bit će jednostavnije 

Za život bez kamenca