Tvrda voda otežava čišćenje vašeg doma

25.04.2019 Svijet filtera

Tvrda voda je voda koja sadrži visoku razinu kalcija i/ili magnezija.

Tvrdoća vode izražava se u mgCaCo3/dm3 ( tj mg/L) ili najčešće u njemačkim stupnjevima °dH (Deutsche Härte) i kvalificira po sljedećoj tablici:

 

Tvrdoća vode: Tvrdoća (°dH):
Vrlo meka 0 - 5
Meka voda 5 - 10
Umjereno tvrda 10 - 15
Tvrda 15 - 25
Vrlo tvrda preko 25

Na našem području voda je često između 18 i 22°dH što predstavlja veliki problem za kućanske aparate i vodovode.

Tvrda voda ne predstavlja zdravstveni rizik, nije opasna za piće, ali stvara naslage kamenca na svim površinama s kojima je u doticaju kao što su bojleri, slavine, tuševi, kade, pločice, kućanski uređaji i aparati, grijači za vodu, cijevi, perilice rublja. Kamenac na taj način smanjuje ili potpuno zaustavlja protok vode.

Što je kamenac i kako nastaje

Kamenac je naslaga minerala u čijem sastavu ima najviše kalcijevih i magnezijevih soli (uzročnika tvrdoće vode). Nastaje zagrijavanjem vode koja sadrži topive bikarbonatne soli koje su toplinski nestabilne i razlažu se na karbonate.

Na stvaranje kamenca, osim visoke tvrdoće vode utječu i povišena pH vrijednost vode te povišena temperatura.

Naslage kamenca prvenstveno se stvaraju na površinama za prijenos topline, a najviše u sustavima gdje se koristi tvrda voda.

Kalcijeve i magnezijeve soli uzrokuju tvrdoću vode.

Zašto je tvrda voda štetna

Tvrda voda je jedan od dva osnovna uzroka problematične kose i kože. Ona sprečava sapune i šampone da se dodatno zapjene i potpuno isperu. Posljedica je suha, nadražena koža i beživotna kosa bez sjaja.

Osim kod sapuna i šampona, tvrda voda smanjuje moć čišćenja svih vrsta deterdženata. Umjesto da se deterdženti otope, oni se miješaju s mineralima u vodi i iz te mješavine nastaje ljepljiva nakupina mase koja se često taloži oko odvoda i teško je se riješiti.

Prilikom pranja rublja ta masa može doći u doticaj s odjećom i tako stvrdnuti i ohrapaviti tkaninu, rublje će biti kruto, grubo na dodir i morat će se dodatno omekšavati. Sapuni i deterdženti se slabije pjene i potrebne su veće količine da bi odradili svoju funkciju.

Za kućanske aparate nužno je da voda bude što mekanija. Što je voda tvrđa, to su i problemi uzrokovani kamencem izraženiji: grijači kod bojlera, perilice i druge bijele tehnike postaju obloženi kamencem, pa slabije i sporije griju vodu, a aparati se učestalo kvare.

Kamenac zbog svog taloženja često izaziva probleme u instalacijama i uređajima. To su najčešće začepljenje tuševa, slabo protočne slavine, problemi s tlakom vode i pretjerani rad bojlera.

U prosjeku se tuševi začepljuju svaka četiri mjeseca, a slavine već nakon 19 dana.

Isto tako kamenac sam po sebi slabo provodi toplinu, pa grijači vode (plinski i električni bojleri) iskorištavaju veću količinu energije za zagrijavanje vode.

No, osim što oštećuje odjeću, upropaštava tuširanje, poništava učinak većine sredstava za čišćenje, tvrda voda može trajno oštetiti i staklene stjenke tuša. Promjena koja se događa na mineralnim naslagama, uzrokovana doticajem s deterdžentima može trajno oštetiti materijal i urezati se u staklo.

Kamenac izaziva probleme u instalacijama i uređajima.

Minerali se nakupljaju oko odvoda, slavina i različitih spojeva i oštećuju ih. To može dovesti do velikih oštećenja vodenih instalacija i zahtijevati njihovu promjenu.

Kućanski aparati kojima je voda neophodna za rad mogu imati jako kratak rok trajanja zbog oštećenja ventila i brtvi. Magnezij i kalcij uvelike mogu smanjiti protok vode kroz cijevi, posebno one napravljene od nehrđajućeg čelika.

Zbog veće potrošnje energije ispuštaju se i veće količine karbonskih emisija u atmosferu s čime se znatno oštećuje ozonski omotač i okoliš.

Posljedica toga je povećana potrošnja struje i dodatni troškovi popravaka kućanskih aparata.

Kamenac će vam stvoriti dodatne troškove ako se nakupi u grijaču vode jer će mu trebati duže vremena i energije da zagrije vodu, pa će i vaš račun za struju biti veći, a potraga za novim bojlerom ranija od očekivane. 

Znakovi koji upućuju na tvrdu vodu

Najčešće možemo primijetiti:

  • Bijele nakupine i mrlje na kadi, tuš kabini, slavinama, pločicama u kupaoni. Ako je voda bogata željezom prisutne su i crvene naslage, dok kisela voda ostavlja plave i zelene mrlje na vodovodnim instalacijama.
  • Začepljenje glave od tuša i cijevi u kućanskim aparatima.
  • Suha koža, beživotna kosa nakon tuširanja.
  • Smanjena sposobnost čišćenja sapuna i deterdženata koja rezultira nekvalitetno opranim rubljem i smanjenim vijekom trajanja odjeće.
  • Povećane nakupine kamenca na vodovodnom inventaru i uređajima poput kuhala za vodu, aparata za kavu, perilice posuđa.
  • Česti kvarovi perilice rublja i posuđa.

Tvrda voda smanjuje sposobnost čišćenja sapuna i deterdženta.

Što možemo učiniti?

Osim gomile kemijskih proizvoda, postoje jeftiniji i prirodniji trikovi iz kućne radinosti kao što su ocat, limun, limeta, sode bikarbona i bijelo vino.

Kromiranu slavinu pokušajte očistiti tako da krpu natopljenu octom omotate oko slavine i ostavite sat vremena. Nakon što tretirano područje isperete vodom i osušite, uživajte u sjaju.

Glavu tuša namočite u octu i ostavite preko noći. Nakon toga dobro istrljajte starom četkicom za zube.

Staklene stjenke tuša operite octom ili bijelim vinom.

Ako čistite perilicu rublja ili posuđa, dodajte ocat i uključite program pranja toplom vodom.

Ako se ipak odlučite za kemijske preparate, pazite da ne dođu u kontakt s kožom, slijedite uputstva i uključite ventilaciju.

Najpouzdaniji uređaj za omekšavanje vode

UREĐAJ ZA OMEKŠAVANJE VODE SINGL

Međutim, to vas neće riješiti suhe kože ni beživotne kose, a ni stalnog čišćenja naslaga kamenca.

Zapravo minerale treba spriječiti da se počnu taložiti, a rješenje za to je omekšivač vode. Osim što ćete se riješiti krpe i octa, jer će to ukloniti minerale prije nego dospiju u vodovodni sustav (zamjenjuje magnezij i kalcij s natrijem), imat ćete i znatne uštede u svom kućnom budžetu.