Darovi prirode

Tajni sastojak kvalitetnog ulja od smilja - omekšana voda

Za ulje od smilja neophodna je kvalitetna i omekšana voda
23.03.2017 Svijet filtera

Sadite li smilje, taj žilavi zlatnožuti cvijet koji raste na sunčanim kamenjarima i padinama? 

Ova samonikla mediteranska biljka koju se još naziva cmilje, imortelle, magri marjetica smatra se besrmtnom i vječnom, a njeno je eterično ulje riznica ljekovitih tvari.

Još su stari Grci cijenili smilje kao odličan lijek za rane.

Ulje od smilja: lijek za bolesti, melem za ljepotu

Zbog svoga jedinstvenog sastava djeluje regenerativno, obnavlja oštećena tkiva, a djeluje i protuupalno, analgetično, anestetično i spazmolitično, pa olakšava grčeve i bol u mišićima nakon napora.

Ulje od smilja puno je antioksidansa i djeluje antidepresivno, a  pomaže i kod ekcema, alergija, astme, opeklina, ogrebotina, rana, ožiljaka, strija, akni, virusnih i bakterijskih infekcija, nesanice, iscrpljenosti, kroničnog umora, anksioznosti, štiti jetru, slezenu, djeluje kao diuretik, a  ublažava i artritis.

Cvijet smilja nazivaju besmrtnim i vječnim, a eterično ulje riznicom ljekovitih tvari
Cvijet smilja nazivaju besmrtnim i vječnim, a eterično ulje riznicom ljekovitih tvari
 

Ovo eterično ulje odavna se koristi u kozmetičkoj industriji jer djeluje protiv bora, te revitalizira i regenerira umornu i zrelu kožu.

Proizvodnja ulja od smilja: bitna je brza destilacija

No, ono što je zapanjujući podatak je da je za jednu njegovu litru potrebno nekad i do tonu smilja, koje se mora destilirati u što kraćem roku nakon branja.

Destilacija smilja vodenom parom odvija se u destilacijskim kotlovima različitih kapaciteta. U destilacijskim kotlovima se smilje sprema na perforiranu podlogu, kroz koju se uslijed zagrijavanja vode oslobađa vodena para. Vodena para ekstrahira eterično ulje smilja i tako se slijevaju u kondenzator. Voda s eteričnim uljem se dekantira u odvojenoj posudi, gdje se ulje kao lakše izdvaja na površini vode.

U destiliranoj vodi od koje je odvojen sloj ulja uvijek su sadržane manje količine eteričnoga ulja. To su Aqua aromaticae ili cvjetne vodice, hidrolati. Oni također mogu predstavljati značajan prihod jer svoju primjenu mogu naći u kozmetičkoj industriji te industriji sapuna i mirisa. 

Kod pravljenja ulja, najvažnija je kvaliteta i svježina smilja, no vrlo je važna i kvalitetna voda koja će doći do izražaja upravo kod destilacije.

Da bi sve bilo na željenoj razini, voda ne smije biti tvrda.

Stoga, se u proizvodnji ovog blagotvornog ulja koristi omekšana voda uz pomoć moderne tehnologije.

Ionski omekšivači, najbolje rješenje za omekšavanje vode

Nobel već dugi niz godina na tržištu predstavlja najsuvremenija rješenja za tretiranje pitke vode. 

Za destilaciju smilja i proces izrade ulja od ove nevjerojatno dobre i korisne biljke, najviše koristi mogu izvući ionski omekšivači.

Tako, primjerice, standardni uređaj za omekšavanje vode Singl kemijskim postupkom izdvaja iz vode soli kalcija i magnezija pomoću jako kisele ionske mase (smole), gdje se te soli vežu, a oslobađa se natrij.

Uređaj je to koji svojim načinom rada predstavlja nepremostivu prepreku za vodeni kamenac.

Ovaj uređaj kemijskim postupkom izdvaja iz vode soli kalcija i magnezija pomoću jako kisele ionske mase (smole)
Uređaj kemijskim postupkom izdvaja iz vode soli kalcija i magnezija pomoću jako kisele ionske mase (smole)
 

Singl modeli se svrstavaju u klasu najpouzdanijih uređaja za omekšavanje vode.

Automatski se podešavaju u skladu sa zahtjevom koji zavisi od tvrdoće vode na lokaciji, zahtijevanog protoka, odabira adekvatnog ciklusnog kapaciteta, same namijene omekšane vode, pozicije za ugradnju, itd.

Singl modeli se mogu koristiti u najrazličitijim primjenama, bilo da je u pitanju kućno omekšavanje vode ili industrijska kemijska priprema vode.

Omekšivač Duplex

Duplex modeli, također široke primjene su potrebni na mjestima gdje je u procesu omekšana voda potrebna bez prekida 24 sata dnevno.

To su u stvari dva uređaja paralelno povezana, od kojih je jedan u radu dok se drugi za to vrijeme regenerira.

Kada se radni uređaj zasiti automatika prebacuje u radnu fazu drugi, već regeneriran uređaj. Ovakvim rasporedom postiže se da je jedan uređaj uvijek spreman za rad.

Visokokvalitetni Duplex omekšivači upotrebljavaju se kada je omekšana voda potrebna bez prekida 24 sata dnevno
Visokokvalitetni Duplex omekšivači upotrebljavaju se kada je voda potrebna bez prekida 24 sata dnevno

 

Ako vas zanima nešto više o tome zašto je i kako potrebno omekšati vodu, slobodno nam se javite.
 

Omekšivači vode