Voda i alegije

Čista voda liječi alergije, a nepročišćena voda može ih uzrokovati

Dovoljno vode može izliječiti alergije
06.04.2017 Svijet filtera

Alergije su često iritantne. Ljudi koji nikad nisu patili od alergije poput peludne ne znaju koliko to može biti frustrirajuće. Nisi bolestan, a po cijele dane samo kišeš, curi ti nos, oči su vodenaste i krvave, a džepovi su puni maramica... Svi ti “divni” simptomi popraćeni su osjećajem umora i nemoći.

Tako izgleda život prosječnog alergičara tijekom peludne sezone. Ljudima koji su pak alergični na hranu poput kikirikija i jagoda život nije toliko grozan sve do trenutka kad zagrizu svog neprijatelja. 

Alergije su bolesti modernog doba. Oko nas sve je više kemikalija,  neprirodnih i prerađenih čestica koje unosimo u organizam. I ljudsko tijelo na njih reagira. Spomenuto curenje nosa, kihanje i oči koje suze zapravo su način na koji naše tijelo izbacuje otrove iz tijela. Problem je što tijelo tvari koje zapravo nisu otrovne prepoznaje kao neprijatelje. 

Pelud, ambrozija, jagode, kikiriki, lješnjak… sve to su uobičajni uzročnici alergija. 

No, većina nikad ne misli o tome da se uzrok alergiji  nalazi baš u vodi  koja teče u kuhinji i kupaonici. 

Što u vodi za piće utječe na alergije?

Kada bi iz naših slavina direktno potekla voda iz rijeka i jezera iz kojih je crpimo to bi bilo ravno katastrofi - vratili bi se i trbušni tifus, dizenterija i druge iskorijenjene bolesti.  

Pojavom modernog vodovoda u vodu se radi dezinfekcije već desetljećima dodaje klor, ali i ostale kemikalije koje djeluju antibakterijski. 

Problem se javlja kada ljudski organizam počinje te dobre kemikalije tretirati kao otrove odnosno alergene. I u tom slučaju voda uzrokuje curenje nosa, crvene i vodene oči - baš kao što je slučaj s ljudima koji su alergični na pelud. 

Diklorfenol iz vode koji je se nalazi i u pesticidima može izazvati niz alergja na hranu
Alergije su bolesti modernog doba. Sve je više kemijskih spojeva na koje reagira ljudsko tijelo


Klor koji je najčešći pročišćivač vode najčešći je i alergen.  Studija provedena u Belgiji povezala je klor u vodi s alergijama i napadajima astme. Druga istraživanja pak povezala su klor s iritacijama kože, nadraženim očima te respiratornim problemima poput bronhitisa.

Posljednjih godina u vodu se počela stavljati i kemikalija diklorfenol, inače sastavni dio mnogih pesticida. Diklorfenol se u organizam unosi i vodom, ali i konzumiranjem voća i povrća. 

Studija provedena na više od 10 tisuća Amerikanaca povezala je diklorfenol s osjetljivošću na hranu. Konkretna alergija na diklorfenol ne postoji, ali prisutnost te kemikalije organizam čini podložnijim razvijanju drugih alergija

Još jedan alergen je fluor koji se u vodu dodaje zbog dentalne zaštite. No fluoriranje vode ne provodi se u Bosni i Hercegovini kao ni u većem dijelu Europe pa on kod nas ne može biti uzrok alergija

Kako se riješiti alergena iz vode?

Neki bi sada rekli: OK, ja sam alergičar i neću više piti vodu iz slavine i samo ću kupovati flaširanu vodu. 

To je jedno rješenje koje je skupo i zamorno, a plastičnim bocama u koje je voda pakirana dodatno se zagađuje okoliš. Kakvo je njihovo porijeklo i na koji način se skladišti dok ne dođu do kranjeg potrošača, ostavljamo vam na razmišljanje. 

Alergena iz vodovodne vode vrlo elegantno se možete riješiti sistemima za filtriranje vode koji rade na principu reverzne osmoze. Uz klor uklanjaju se i zamućenja vode kao i kamenac te teški metali

RO5, najbolji sistem za pročišćivanje vode u domaćinstvu
RO5, najbolji sistem za pročišćivanje vode u domaćinstvu


Takav uređaj je RO5 sistem za domaćinstvo koji se ugrađuje ispod sudopera i opskrbljuje cijelo domaćinstvo čistom i sigurnom vodom. 

Kako alergija i astma ne bi napredovale vodu treba očistiti i prilikom tuširanja. Taj posao lako će obaviti Nobel filter za tuš s ručicom koji klor iz vode pretvara u bezopasnu sol kao i Nobel filter za tuš koji iz vode uklanja više od 90 posto klora.

Čista voda, lijek za alergije

Voda koja u sebi sadrži klor i diklorfenol doista može uzrokovati pojavu drugih alergija. No, čista voda može pomoći alergičarima u borbi protiv alergija. 

Naime, dehidracija je još jedna stvar koju si alergičari i astmatičari ne smiju dopustiti. Smatra se da manjak vode u plućima vodi do sužavanja dišnih puteva te da se time kod astmatičara stimulira proizvodnja sluzi.  

Kod alergičara veza između sprečavanja alergija i vode je u proizvodnji histamina. Ako ste alergičar znate da je histamin dio imunološkog sustava koji se aktivira kod alergijskih reakcija. 
Stvar je u tome što se količina histamina povećava kada u organizmu nema dovoljno vode.

Manjak vode utječe i na proizvodnju antitijela. To znači da  tijelo u trenutku kada ga napadaju “otrovi” poput peluda, a dehidrirano je, nema dovoljno antitijela da bi se obranilo. 

5 jednostavnih načina kako paziti na hidrataciju i pobijediti alergije

Ako ste alergičar trebali bi piti čistu vodu. Najbolja je upravo filtrirana voda, očišćena od svih alergena. 
Pokušajte se držati sljedećih nekoliko savjeta i možda ćete doista tijekom peludnih sezona lijekove moći samo baciti u koš za smeće.

Dovoljno vode tijekom dana omogućava izgradnju antitijela

1. Pijte čistu vodu. Preporučujemo vodu koja je čista. Možete piti flaširanu vodu što je skuplja verzija, ali i piti filtriranu vodu što je trajnije i jeftinije rješenje.
2. Izračunajte količinu vode koju vaše tijelo treba. Podijelite broj kilograma s tri i dobit ćete broj čaša od dva decilitra koje trebate popiti svaki dan.
3. Pijte vodu kroz cijeli dan. Vrlo je važno piti vodu tijekom cijelog dana, pogotovo ujutro. Pokušajte prve dvije do tri čaše popiti ujutro. U tu prvu jutarnju vodu dodajte i limunov sok
4. Pratite koliko vode pijete. Jedini način da znate koliko vode pijete jest da bilježite koliko ste popili. 

5. Vodi dodajte prstohvat soli. Sol u vodi povećava hidraciju i pomaže održavati ravnotežu minerala u tijelu. Sa soli ne bi trebali pretjerivati, dodajte tek malu količinu u svaku drugu ili treću čašu vode.


Čista voda ne može vam škoditi, od nje vam samo može biti bolje. Nedostatak vode pak može imati sasvim loše posljedice. 

Očistite vodu kako bi se bolje osjećali laugh

Uređaji za čistu vodu