Bebe i voda

Kakva voda treba bebama?

Za bebe hranjene mliječnim formulama jako je bitno kakvom se vodom priprema mliječna formula
20.07.2017 Svijet filtera

Čista voda najzdravije je i najbolje piće. Usred vrelog ljetnog dana ništa ne može toliko dobro rashladiti i utažiti žeđ poput čaše kristalno čiste hladne vode.

Svakoj mami tijekom vrućina na pamet padne da svom malenom ponudi koji gutljaj vode. Ipak, malim bebama doista ne treba voda, ako mame doje. 

Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije za dojenje bebe je izbjegavanje davanja vode u bilo kojem obliku za vrijeme isključivog dojenja - prvih šest djetetovih mjeseci. 

Zašto? Jer se majčino mlijeko sastoji od 80 posto vode i dijete, ako je sve u redu, preko njega dobiva sve potrebne hranjive tvari. 

Dodatnim davanjem vode može se poremetiti prirodni raspored dojenja, a previše vode u sićušnom bebinom organizmu može biti i opasno. S viškom vode koje beba unese odlaze i potrebne količine natrija, elektrolita i hranjivih tvari. 

No, ne hrane se sve bebe majčinim mlijekom. Velik broj beba raste uz mliječne formule koje se pripremaju s vodom. Naravno, jako je važno da voda koja im se daje mora bude ispravna i čista.

3 razloga zašto voda iz slavine može biti opasna za pripremu adaptiranog mlijeka

Voda iz slavine može biti opasana za bebu

Na uputama svakog proizvođača adaptiranog mlijeka naići ćete na strogu uputu: vodu za pripremanje mlijeka morate prokuhati.

Ako hranite dijete na bočicu znate kako je priprema mlijeka zamoran proces. Nakon svakog hranjenja morate sterilizirati sve te bočice i dudice, te morate stalno prokuhavati vodu.

Doista ne možete maloj bebi samo natočiti toplu vodu iz slavine za pripremu mlijeka :

  • Voda iz slavine možda sadrži bakterije. 
  • Voda iz slavine može sadržavati olovo.
  • Vodovodna voda može sadržavati klor.

Voda koju pustimo iz slavine doista bi trebala biti sigurna za piće, no to nažalost nije tako. Tome mogu posvjedočiti i Sarajlije čiji uzorci vode iz testiranja u testiranje ne odgovaraju mikrobiološkim analizama.

Ne želite takav rizik za sebe niti za svoju bebu!

Voda iz slavine može vrlo lako sadržavati olovo ako voda prolazi kroz olovne ili bakrene cijevi. Olovo je opasno za malu djecu čak i u vrlo malim količinama. 

Klor je kemikalija koja je čovječanstvu pomogla da vodu učini sigurnom za piće i iskorijeni bolesti poput trbušnog tifusa i difterije. No, koliko god klor pomagao pri dezinfekciji vode toliko taj isti klor može biti opasan. 

Kod odraslih osoba može uzrokovati izrazito suhu kožu ili kosu, alergije pa čak i astmu.

U studiji objavljenoj 2008. znanstvenici su došli do zaključka da se kod beba koje se rađaju u krajevima gdje se za dezinfekciju koriste veće količine klora češće javljaju srčane mane i problemi.

Znanstvenici su do zaključka došli promatrajući podatke 400 tisuća novorođenih beba, povezujući klor (kemikaliju trihalometana -THM koja se koristi kod kloriranja), s tri specifične urođene mane

Veće prisustvo THM-a znanstvenici su povezali s češćom pojavom rupica u srcu, rascjepom nepca te poremećajem razvoja neuralne cijevi koja je izuzetno važna jer se iz nje razvija živčani sistem.

Kakvu vodu koristiti za mlijeko za bebu?

Voda s kojom se priprema mliječna formula treba biti niske mineralizacije

Voda koju koristite za mliječne formule doista mora biti sigurna. Postoji nekoliko načina kako to postići.

1.  Prokuhavanje vode za pripremu mliječne formule

Prokuhavanje vode najstarija je tehnika sterilizacija vode koja postoji. Tim prokuhavanjem sigurno ćete ubiti sve bakterije, viruse i mikroorganizme iz vode. No, prokuhavanjem se ne uklanja klor. 

2. Kupovanje vode za pripremu mliječne formule

Kupovna voda za bebe je rješenje ako voda iz slavine doista nije za piće, no morate znati da ponekad izvorska voda sadrži velike količine fluora. Pretjerana količina fluora u doba kada beba još nema zube može uzrokovati fluorozu - bijele mrlje na zubima kada jednom počnu izbijati.

Također, pojedine izvorske vode sadrže veće količine natrija. On ne smeta odraslim ljudima, no bebini bubrezi se tek razvijaju i nije ih dobro previše opterećivati. 

Kod kupovanja vode trebalo bi izbjegavati kupovinu izvorske vode i kupovati stolnu vodu koja posjeduje niski udio minerala.

3.  Filtrirana voda za pripremu mliječne formule

Znate li da je flaširana stolna voda zapravo voda iz vodovoda koja je industrijski pročišćena? Čemu je kupovati kada je možete pročistiti kod kuće? Time štedite novac, a istovremeno rješavate problem čiste vode za bebu i sve ukućane. 

Najbolje rješenje za kućanstvo je filtracija reverznom osmozom. Tim postupkom uklanja se 95 do 98% svih teških metala i bakterija, ali i klor i kamenac

U Nobelovoj ponudi nalazi se RO 5 sistem za domaćinstvo koji se ugrađuje ispod sudopera, a spaja se na vodovodnu mrežu.

 

RO 5 uređaj za pročišćavanje vode
RO 5 uređaj za filtriranje

 

Uz RO 5 imat ćete čistu vodu za pripremu mlijeka i sigurnu, a jeftinu i direktno iz slavine. Da napomenemo - i nju bi trebali zagrijati na 60, 70 stupnjava zbog mogućih bakterija u samim mliječnim formulama.


Osigurajte bebi čistu vodu i sigurno djetinjstvo, a uz to i uštedite novac.
 

Da, želim sigurnu vodu za bebu