Zašto svako kućanstvo u BIH treba filter za vodu

23.05.2019 Svijet filtera

Čitate deklaracije na proizvodima i pazite na porijeklo mesa koje konzumirate, kupujete organsko voće i povrće, pokušavate kontrolirati što unosite u organizam. Ali, što je s vodom koju pijete, u kojoj se kupate ili perete posuđe? Za nju ste sigurni da je ispravna i čista. No, je li to baš tako?

Prirodni izvori BIH

Bosna i Hercegovina jedna je od rijetkih zemalja u Europi koja se može pohvaliti velikim izvorima prirodne pitke vode. Njeni termalni izvori, kao što su Crni Guber ili Gračanica obiluju rijetkim mineralima i poznati su u svijetu. Nažalost unatoč tome situacija s kvalitetom vode nije najbolja, o čemu najbolje svedoče neki od novinskih naslova koje možete vidjeti u nastavku.

 Poseban problem predstavljaju otpadne vode pa su naše rijeke jedne od najonečišćenijih u Europi. 

Zagađenja

Ekološka svijest građana još je uvijek nedovoljno razvijena. Divlja odlagališta rađaju se usred netaknute prirode, otpad se odlaže gdje se želi i stigne pa tako stiže i do izvora pitke vode.

Dok ste vi uvjereni da konzumirate čistu vodu, zapravo se trujete ostacima plastike, pesticida, fekalnih bakterija, olovom, živom, aluminijem i sličnim otrovima.

Najveći zagađivač su industrije. U oceane godišnje dospije preko dva milijuna kilograma cinka i gotovo četiri tisuće milijuna olova, a u rijeke i jezera više od milijun litara kanalizacijskih kemikalija. Preko milijun i pol kg umjetnih gnojiva godišnje se koristi u poljoprivredi i završava u podzemnim vodama, kao i preko 120 milijuna tona raznih deterdženta. Brojke su zastrašujuće.

 

Kontrola vode

Kontrola vode i utvrđivanje njene kvalitete selektivno se i premalo vrši pa većina građana nije ni svjesna kakvu vodu pije.

Ponekad je miris, okus ili boja zagađene vode promijenjen, ali i ne mora biti pa vas može zavarati.

Čak i da se ne radi o vanjskom zagađenju, voda koja teče kroz slavine naših domova onečišćena je sama po sebi. Putuje kilometrima starih i neodržavanih cjevovoda i usput skuplja kontaminate koje isporučuje ravno u vašu čašu.

Prva pomoć može biti kupnja flaširane vode, ali ako znamo da prosječna obitelj godišnje potroši 1.460,00 KM vrijednosti vode, pitanje je tko može podnijeti takav izdatak i kakva je kvaliteta vode koju kupujemo u dućanima.

Flaširana voda upitne je kvalitete

Filteri za vodu

Srećom, problem je moguće riješiti na nivou svakog domaćinstva ugradnjom filtera za vodu. To je ujedno i najjeftinija i najsigurnija opcija za svako kućanstvo.

Oni će ukloniti nepoželjne tvari iz vode, poboljšati njen okus, omekšati je i učiniti vas bezbrižnima vezano uz zdravlje vaših ukućana.

Čista voda ključna je za vaše zdravlje

Koji sustav filtriranja odabrati

Prvenstveno bi trebalo znati koji sustav filtriranja odabrati, što uopće želite ukloniti iz vode, odnosno kojim je ona tvarima zagađena. Zatim trebate odlučiti koju vrstu filtera za vodu trebate i gdje ćete ga postaviti, hoćete li filtrirati cijeli vodovodni sustav u vašem domaćinstvu ili samo jedan njegov dio tako da se voda pročišćava neposredno prije konzumacije.

Filteri s reverznom osmozom

Najbolje i najekonomičnije rješenje su filteri s reverznom osmozom koji se primjenjuju na bilo kojem mjestu gdje je upitna kvaliteta ulazne vode. Uklanjaju zamućenja, klor, gotovo sve teške metale i čak do 98% svih nečistoća pa je voda nakon prolaska kroz uređaj vrhunski čista.

S njima ste sigurni da onečišćenje cjelokupnog ekosustava, posebice bogatih izvora pitke vode neće utjecati na vaše zdravlje i zdravlje vaših ukućana.

RO5 filter s reverznom osmozom

Mehanički filteri

Mehanički filteri uklanjaju pijesak, glinu, organske i neorganske tvari iz vode, ali ne mogu ukloniti otopljene kemijske elemente ili bakterije. Nisu isto što i filteri za vodu za piće, ali učinkovito sprečavaju nakupljanje nečistoća u vašim cijevima.

Osim njih, Nobel u svojoj ponudi ima i druge filtere s različitom namjenom ovisno o tome kakve su vaše potrebe.

Čista voda jako je važna za zdravlje

Važnost vode

Voda je prijeko potrebna za pravilno funkcioniranje organizma. Unos dovoljnih količina vode u organizam povoljno utječe na mozak, kožu, probavu, povećava koncentraciju, smanjuje mogućnost nastanka karcinoma...popis je beskonačan.

Osigurajte se da je voda koju pijete lijek za vaš organizam. Prvi korak je ugradnja filtera za vodu.

 

Odaberite filter za vodu prilagođen vašim potrebama