Hladniji zrak brže se grije od ustajalog i vlažnog

Provjetravajte prostorije i brže ćete ih zagrijati - trikovi za brže zagrijavanje doma

Provjetravanjem kuće lakše ćemo zagrijati prostoriju
12.10.2017 Svijet grijanja

Počelo je. Non-stop najavljujemo početak sezone grijanja, a ono je već ovdje. 

Iako priznajemo da tijekom dana nema potrebe za jakim grijanjem, mislimo da će malo tko izdržati hladne večeri bez da na kratko upali radijator, plinsku peć ili baci koji trčak u peć na drva. Tek toliko da zagrijete prostoriju na ugodnu sobnu temperaturu.

No kako je tek početak listopada, a sezona grijanja može potrajati sve do ožujka, važno je  što pametnije zagrijati prostorije.

Kako sada to mislimo pametnije?

Pa vjerovali ili ne, postoji par trikova koji će vam pomoći da što optimalnije iskoristite grijanje kod kuće bez da proljeće dočekate praznih džepova.

I to bez obzira na što se grijete! Pa da započnemo s onim glavnim - provjetravanjem prostorije! 

1. Što češće provjetravajte stambeni prostor brže ćete zagrijati prostorije

Hladniji zrak se brže zagrije od ustajalog

Znamo kako vam je tijekom hladnih dana i noći zadnje na pameti da otvarate prozore i da toplinu svog doma doslovno bacate u vjetar, no često provjetravanje prostorija zimi će mnogo brže zagrijati prostorije.

Na prvu zaista nema smisla, zar ne? No iza ove tvrdnje stoji i više nego logičo razmišljanje kojeg rijetko tko prihvaća. I evo, upravo dolazi!

Budući da tijekom zime rijetko kad otvaramo prozore i vrata, s vremenom se u prostoriji sve više sakuplja vlaga. Ona se stvara kroz disanje, znojenje, kuhanje, tuširanje pa i zbog sušenja rublja. Tako četveročlana obitelj dnevno može proizvesti i do 12 litara vode u obliku vodene pare. 

Vjerojatno ste tijekom grijanja znali primijetiti zamagljena prozorska stakla ili kapljice vlage kako putuju zidom. To je zato što se sva ta vlaga kondenzira na hladnijim dijelovima kuće kao što su kutevi prostorija i prozorski okviri, a zbog te vlage može doći do stvaranja plijesni na zidovima.

Budući da je logično kako je vodu teško zagrijati, nakon nekog vremena nađemo se u situaciji da su radijatori na maksimumu, a nama nije dovoljna ni treća deka da se zagrijemo. 

Niti par slojeva deka neće nam pomoći da se zagrijemo ako ne provjetravamo prostoriju

Zato je potrebna pravilna izmjena zraka u prostoriji

Pravilnim provjetravanjem se u prostoriju uvodi svježi i hladniji zrak, a zrak u prostoriji koji je topao i vlažan isušuje se. Hladniji zrak je lakše i brže zagrijati od već prije zagrijanog, a sada sušiji zrak može ponovno prirodno primiti nastalu vlagu u prostoriji.

Kako pravilno prozračiti prostoriju u sezoni grijanja?

Kako bi pravilno izmijenili zrak u prostoriji i riješili se vlage bitno je znati i par trikova za ekološki učinkovito i zdravo prozračivanje prostorije tijekom sezone grijanja. Evo nekoliko savjeta

  • Prozore po zimi uvijek širom otvorite. Prozore po zimi nikada nemojte stavljati na kip, već ih širom otvorite. Jedino tako ćete izmijeniti zrak u prostoriji bez da previše rashladite zidove oko prozora.
  • Prozračite prostoriju barem dva puta dnevno. Prostoriju je potrebno prozračiti više puta dnevno, barem ujutro i navečer. 
  • Prozračite cijeli stambeni prostor na 3 minute. Želite li prozračiti cijeli stambeni prostor, otvorite širom sve prozore na maksimalno 3 minute. U protivnom, otvorite samo prozore u sobama u kojima boravite na 4-7 minuta.
  • Vrijeme prozračivanja prilagodite vremenskim uvjetima. Prema nepisanom pravilu, što je vanjska temperatura niža, to bi prozračivanje trebalo kraće trajati.
  • Posebnu pozornost dajte spavaćoj sobi. Spavaću sobu prozračite odmah nakon ustajanja kako se vlaga ne bi upila u zidove i namještaj. 

Nakon što smo detaljno obradili prozračivanje prostorija, evo još nekoliko trikova pomoću kojih ćete što brže zagrijati stambeni prostor.

2. Pametno razmjestite namještaj

Kvalitetnije i bolje grijanje je odličan razlog za mali zimski makeover. Odmaknite namještaj od hladnih vanjskih zidova i približite ga izvoru topline. U slučaju da se grijete na radijator, odmaknite namještaj što više od njega kako ne bi blokirali strujanje toplog zraka. 

3. Izbjegavajte sušenje rublja po cijelom stanu

Izbjegavajte sušenje rublja u prostorijama

Kao što smo već spomenuli, sušenjem rublja povećavamo vlažnost zraka što znači da ćemo i teže zagrijati prostorije. Ako nemate gdje sušiti rublje, ograničite se na jednu prostoriju i nemojte nikako sušiti rublje na radijatoru je tako praktički prekidate grijanje. 

4. Tepihom i roletama zadržite toplinu prostorije

Tepih zadržava hladni zrak koji dolazi iz poda pa će vam pomoći da duže zadržite tjelesnu toplinu bez obzira jesu li na podu pločice, beton, parket ili laminat. 

Isto tako, noću spustite rolete do kraja i preko prozora navucite zavjese kako bi smanjili gubitak topline i za 10 posto! No ako se tijekom dana pojavi  sunce, što brže odmaknite zastore s prozora kako bi sunce uspjelo zagrijati prozorska stakla. 

5. Investirajte u pametno Atlantic grijanje

Atlantic grijanje je pametno grijanje

I najbolji savjet smo ostavili za kraj. Investirajte u pametno Atlantic grijanje uz kojeg ćete zagrijati prostoriju u tren oka! S pametnim Atlantic konvektorima ćete brzo i dugotrajno zagrijati prostoriju, a pri tom pružaju potpunu kontrolu nad potrošnjom energije

Štoviše, Atlantic konvektori posebni su po tome da radom 24/7 troše manje struje i štede novac!

Da, znamo… nema logike, ali eto. Atlantic je uspio napraviti čudo! 

Zato, lijepo nabavite konvektor, upalite ga već danas i ostavite ga da radi do kraja sezone grijanja. 

Uz sve nabrojano Atlantic uređaji ne isušuju zrak i spriječavaju pojavu vlage, pljesni i sličnih stvari po prostoriji. Čak se i preporučuju osobama koje imaju respiratorne poteškoće. 

Uz konvektore, u ponudi imamo i Atlantic radijatore koji isto tako nisu za baciti. Brzo i pametno griju, neki imaju dodatni princip grijanja (konvekciju i isijavanje topline), a neki su izrađeni samo za grijanje kupatila :)

Nećemo duljiti s nabrajanjem svih  prednosti jer mislimo da je ipak bolje da ih proučite sami u našoj online ponudi.

Naravno, trebate li dodatni savjet, slobodno nas kontaktirajte. Uvijek smo ovdje za vas jer ipak ne želimo da se smrznete ove zime

Protiv zime, ovdje je Atlantic grijanje