Uštedite uz Nobel

Kako podignuti energetsku efikasnost stana i uštedjeti?

Energetska efikasnost ušteda
09.08.2018 Svijet grijanja

Energetska efikasnost je pojam koji se već neko vrijeme povlači kroz medije i razgovore.

Svaki električni uređaj ima svoj energetski razred, a dobiti ga mogu i zgrade i stanovi.

Energetska efikasnost nije samo prolazan trend, već bi njoj trebali težiti svi vlasnici stanova. 

Zašto? Zato što energetska efikasnost = ušteda, a svi vole uštedjeti ;)

S obzirom na to da BiH izvozi električnu energiju, postoji mnogo prostora za poboljšanje i uštedu. 

Energetska efikasnost

Federalno ministarstvo prostornog uređenja energetsku efikasnost definira kao odnos između ostvarenog korisnog učinka i energije potrošene za ostvarenje tog učinka.

U zgradarstvu energetska efikasnost znači upotrebu manje količine energije za grijanje i hlađenje prostora, ventilaciju, rasvjetu te pripremu tople vode, uz jednaku razinu udobnosti odnosno osjećaja ugode u prostoru.    

Kako uštedjeti na grijanju?

Iako se svi boje računa za struju, grijanje upravo na struju ustvari je najefikasnije i najpovoljnije.

Glavni zadatak grijanja stambenih prostora je ostvarivanje toplinske ravnoteže između ljudskog tijela i njegove okoline i time ostvario osjećaj ugode.

Na ugodu osim odjeće i fizičke aktivnosti utječe i temperatura zraka, temperatura zidova, vlažnost zraka, brzina strujanja zraka i njegova kvaliteta.

Grijanjem prostorija može se utjecati samo na temperaturu zraka i temperaturu zidova.

Srednja temperatura zraka u prostoriji i srednja temperatura zidova moraju biti ravnomjerne po cijelom prostoru i to u intervalu od 20 °C do 22 °C (± 1°C), pri čemu se uspostavlja trajna ravnoteža između tjelesne topline i okoline.

Sustavi za grijanje moraju pružiti mogućnost regulacije temperature u određenim granicama i s određenom brzinom reakcije.

Sustav grijanja mora biti takav da ne utječe na kvalitetu zraka i uvjete ugode u prostorima (štetni plinovi, prašina, buka, propuh).

Upravo zato su električni konvektori i radijatori najbolji izbor za grijanje stambenih prostora.

Atlantic radijator

Nobel u ponudi ima vrhunske francuske konvektore i radijatore brenda Atlantic kojima možete uštedjeti do čak 40% energije koja bi inače bila potrebna za grijanje istog prostora. Svi oni imaju oznaku ErP Ready koja je dokaz energetske učinkovitosti uređaja.

Kako uštedjeti na pripremi tople vode?

Topla voda koristi se svakodnevno i to nebrojeno puta.

Sigurno ne možete ni približno nabrojiti koliko puta dnevno ste koristili toplu vodu.

Na pripremu tople vode u prosječnom kućanstvu otpada otprilike 20% ukupne godišnje potrošnje toplinske energije, dok se ostatak troši na grijanje prostora (otprilike 73%) i kuhanje (otprilike 7%).

Prosječna osoba dnevno potroši  od 200 do 300 litara pitke vode, od čega u prosjeku od 40 do 70 litara otpada na potrošnu toplu vodu temperature 45 °C koja se koristi za održavanje osobne higijene i pranje posuđa.

U sezoni kada nema grijanja priprema tople vode predstavlja najveći izdatak za energiju jednog kućanstva, bez obzira grije li se voda na struju, drvo, ugljen ili ulje.

Učinkovita priprema i korištenje tople vode utječe na smanjenje ukupnih troškova za energiju u kućanstvu.

Vrhunski francuski Atlantic bojleri uštedjet će vam energiju na čak 2 načina. Niska potrošnja struje za zagrijavanje vode na 65° od samo 0.95 kWh na 24 sata drastično će vam smanjiti račun za struju. 

Atlantic bojleri štede energiju

Najbolje je to što će račun i dalje ostati manji jer se na grijačima Atlantic bojlera ne nakuplja kamenac koji smanjuje moć grijanja kod ostalih bojlera. 

Osim pametnim izborom bojlera, na toploj vodi možete uštedjeti i ako je manje trošite, no to je u većini slučajeva lakše reći nego provesti u djelo. 

Osim ako si pomognete pametnim sistemima za uštedu kao što je Nobelov Ekofrend set za uštedu koji vam račun za vodu može smanjiti za čak 70%.

A ako se troši manje vode, znači da se troši i manje tople vode čime se smanjuje i račun za struju. 

S Ekofrend setom možete štedjeti vodu na dvije slavine i u tušu.

Istovremenom uštedom na grijanju i u pripremi tople vode vaši računi će se umanjiti što znači da će vaš stan biti energetski efikasniji nego ranije.

Mi u Nobelu obožavamo uštedu, zato vam nudimo proizvode kojima ćete uštedjeti na više načina, bez osjećaja da vam nešto nedostaje.