Maske za radijatore - utječu li nepovoljno na grijanje?

03.10.2019 Svijet grijanja

Svi mi želimo da je naš dom oaza mira i udobnosti. Pažljivo biramo životni prostor, uređujemo ga u skladu sa svojim potrebama i stilom života, a osim što mora biti funkcionalan, mora biti i oku ugodan, opremljen namještajem koji nam se sviđa.

Stil uređenja prostora u kojem boravimo i boje koje njime dominiraju utječu na naše raspoloženje i na to kako se osjećamo.

Uz novi kauč i dodatnu policu u dnevnom boravku ili novo ogledalo i ormar u spavaćoj sobi svaki prostor možemo brzo osvježiti ako nam stari namještaj dosadi.

Životni prostor je ponekad i nužno preurediti iz funkcionalnih razloga, kod dolaska novog člana obitelji, primjerice.

Promjena sustava grijanja

Prilikom kupovine ili preuređenja stana i nije neka velika investicija promijeniti namještaj, ima ga u svim stilovima i pristupačnih cijena.

Daleko veća investicija jest promjena postojećih instalacija, posebno sustava grijanja. Ako je on neodgovarajući i neučinkovit, nužno je uložiti u novi sustav grijanja.

Tada treba tražiti najisplativiju opciju koja nije skupa za postavljanje, a koja ujedno neće ni isprazniti vaše novčanike kada dođu računi za grijanje.

Grijanje na plin iz godine u godinu postaje sve skuplje. Cijena plina ovisi o mnogim faktorima na tržištu, nije stabilna i varira tijekom sezone. Isto se odnosi i na cijenu drva čija priprema za grijanje u zimi iziskuje dodatak trud.

Radijatori mogu estetski naružniti prostor

Najbolji sustavi za grijanje

Najbolje rješenje za dogrijavanje prostora ili postavljanje samostalnog sustava grijanja jesu moderni konvektori na struju koji su se pokazali kao iznimno učinkoviti, povoljni i sigurni.

Mala potrošnja i odlična regulacija temperature uz osjetljive digitalne termostate koji registriraju svaku promjenu temperature i tome prilagođavaju svoj rad, odlikuje Atlantic konvektore na struju.

Osim što ih se jednostavno postavlja i ne iziskuju dodatne radove na instalacijama, Atlantic konvektori na struju savršeno se uklapaju u svaki dom svojim profinjenim dizajnom i ukrasit će ga bez obzira na stil uređenja.

Što učiniti sa starim radijatorima?

Što učiniti kada je postojeći sustav grijanja ispravan i učinkovit i čini nam se da nema razloga za njegovom promjenom, a ružni stari radijatori  se nikako ne uklapaju u prostor? Preuredili ste stan novim namještajem, a na mjestu gdje bi trebali sjediti vaši gosti ili se vi odmarati, dominira glomazan rebrasti radijator i bode vas u oči.

Jedno od rješenja koje se nameće jest montiranje maske za radijatore. Na taj način nećete morati mijenjati cjelokupni sustav grijanja, a riješit ćete estetsko pitanje jer možete odabrati onaj dizajn maske za radijator koji vam odgovara.

Ili se barem tako čini ispočetka.

 

Maska za radijator u službi je estetike vašeg doma

Funkcionalnost maske za radijator

Možete odabrati boju i materijal maske za radijatore, veličinu i oblik, a ovisno o tome gdje je radijator smješten maska može biti i u funkciji komada namještaja.

Uz prozor će lako postati klupica za tegle s cvijeće, na sredini zida polica za knjige ili drage ukrase, a u kuhinji može biti u službi malog pokretnog šanka. U nedostatku prostora postavljanje maske za radijator može se činiti kao dobra ideja.  Primamljiva je mogućnost da ne moramo mijenjati postojeći sustav grijanja, a možemo se riješiti starih i ružnih radijatora.

Međutim, postavlja se pitanje koliko su maske za radijator funkcionalne? Da, one imaju estetsku funkciju i ponekad služe kao mjesto za odlaganje stvari. Međutim, u sezoni grijanja na njih nikako ne možete odlagati stvari jer se zagrijavaju kao i radijatori.

Maska za radijator smanjuje ekonomičnost grijanja

Radijator funkcionira na principu zagrijavanja zraka koji struji uz njega te ga takvog zagrijanog šalje prema gore. Kako se zrak u prostoriji hladi tako se on spušta prema dolje, dolazi do donjeg dijela radijatora gdje se zagrijava i opet diže gore ponavljajući cijeli proces.

Maska se postavlja preko radijatora pa je iznimno bitno da se na njoj ostave otvori za strujanje zraka, dolje za hladni zrak i gore za onaj zagrijani koji se diže u prostor. Ako se obloga maske nalazi i oko gornje strane radijatora, potrebno je ostaviti otvore za strujanje zraka.

Čak i kad se poštuju sva pravila postavljanja maske za radijatore i kada je ona najveće kvalitete, neosporno je da maska za radijator ipak utječe na ekonomičnost grijanja, a ako je nepravilno postavljena ili neadekvatna, može u potpunosti onemogućiti radijator da obavlja svoju najvažniju funkciju, a to je da zagrijava prostor.

Konvektori na struju smanjuju račune za grijanje

Novi radijatori najbolje su rješenje

Koliko će maska za radijator koštati ovisi o materijalu od kojeg je napravljena, a uglavnom nisu jeftine. Najčešći materijal izrade je drvo, a ono se pod utjecajem temperature rasuši i deformira.

Konačna posljedica odluke da postavite maske za radijatore je da ste zapravo prošli skuplje, iako ste imali najbolju namjeru da u povoljnijoj varijanti riješite problem starih radijatora.

Osim što će maske za radijatore biti potrebno promijeniti kroz neko vrijeme, najveći problem je što one nepovoljno utječu na grijanje. Radijatori griju, a vi tu toplinu u prostoru ne osjećate. Ali ćete osjetiti na računima za grijanje.

Najgore kod takvog rješenja jest činjenica da vi i dalje imate stari sustav grijanja.

Postavljanjem maske za radijatore možda ćete tog trena povoljnije proći nego da postavljate nove radijatore, ali će se takva investicija ubrzo pokazati kao loša odluka.

Daleko je bolje uložiti u nove radijatore. Tada treba paziti da oni budu dugoročno rješenje koje neće biti skupo kod postavljanja, a koje će svaki mjesec štedjeti vaš novac i ekonomično vas grijati.

Atlanticovi konvektori i radijatori na struju upravo su takav izbor. Osim što će umanjiti račune za grijanje, sigurno je da ih nikada nećete imati potrebu zatvarati maskama. Njihov moderan dizajn u službi je ljepote vašeg doma.

 

Provjerite ponudu Atlantic konvektora na struju