Drvo ili struja?

Hoće li biti dovoljno drva za zimu? Uz Atlatnic konvektore ne morate brinuti.

18.10.2018 Svijet grijanja

Jesen je već naveliko zakoračila na naše prostore, a sezona grijanja samo što nije započela za većinu ljudi.

Za ekološki osviještene osobe, odnosno one koje se griju na drva, pripreme za zimu počele su još prije nekoliko mjeseci.

Vlasnici šuma kroz ljeto ruše drva, odvoze ih, suše i u cjepanicama spremaju za hladnija razdoblja.

Drvo proizvodi onu poznatu, bogatu toplinu koja ljude često podsjeća na dom, djetinjstvo i bake. Jedan od glavnih razloga je vjerojatno taj što je baka grijala kuću na drva i u prostoriji gdje je bila peć (a to je najčešće bila kuhinja) je bilo najtoplije i najugodnije je mirisalo.

No, rijetko tko se sjeća da se baka morala probuditi puno ranije od ostalih  ukućana da naloži vatru i zagrije kuhinju kako bi svima bilo toplo za doručak. 

Drvo je lako dostupno

Drvo je još uvijek jedan od najpovoljnijih energenata, no svi će lako priznati da s njime ima puno posla. 

Cijena je još uvijek glavna prednost grijanja na drva, naročito jer prosječni troškovi grijanja za stambeni prostor od 60 kvadrata iznose otprilike 900 KM.

Drvo je lako dostupno

Cijena drva nije toliko podložna promjenama cijena na međunarodnom tržištu kao što je to kod ostalih energenata i drvo je često lako dostupno.

Osim povoljne cijene drva, peći na kruta goriva lako su dostupne pa ih možete nabaviti  u skoro svakom malo većem centru s odjelom za vrt i održavanje doma, a ponuda peći je relativno široka.

Grijanje na drva je dobar izbor iz za ekološki osviještene osobe; za razliku od grijanje na lož ulje, grijanje na drva ne povećava emisiju C02 u atmosferi, što znači da je ono obnovljivi izvor energije.

Osim toga, može se birati između različitih vrsta drveta koji imaju različite kalorijske vrijednosti pa različito izgaraju. Suha brzo goreća drva dobra su za prvo zagrijavanje kada je potrebno brzo zagrijati veliki prostor, dok su sporogoreće vrste pogodne za noćno grijanje.

Otvorena vatra iz kamina brzo stvori ugodan, domaći ugođaj i poziva na topli napitak i dobru knjigu u udobnom naslonjaču.

Zbog tih se prednosti veliki broj kućanstava (naročito u ruralnom dijelu) grije na drva.

Grijanje na drva zahtijeva prostor, vrijeme i pažnju.

Drvo možda jest lako dostupno, no samo grijanje na drva iziskuje veliki angažman ukućana.

vatru treba održavati

Vatra koju proizvede drvo je “živi organizam” i na nju treba stalno paziti jer ako se ugasi potrebno je ponovno naložiti. 

Osim svakodnevnog ponovnog loženja, drvo je potrebno skladištiti u suhom i prozračnom prostoru kako bi ono normalno izgaralo. 

Nije poželjno održavati vatru kroz noć tako da je potrebno ložiti svako jutro i proći će dosta vremena da se prostor ugrije na ugodnu temperaturu kod velike temperaturne razlike.

Osim toga, jednom kada se vatra razbukta, teško se može smanjiti (ne postoji mogućnost kontrole nad temperaturom) pa brzo može postati i prevruće.

Redovito održavanje i čišćenje peći na drva i pripadajućeg dimnjaka od presudne je važnosti za sigurnost cijelog sustava za grijanje. Ako se oni ne čiste redovito, prijeti opasnost od pojave požara ili čak gušenja dimom ako dimnjak nije prohodan. 

Jednostavnije i sigurnije rješenje: struja

Za sve one kojima raspored ne dopušta buđenje dva sata ranije kako bi naložili vatru i zagrijali prostor za svoju obitelj, grijanje na struju je najbolje rješenje.

I ne, grijanje na struju uopće ne mora biti skupo, uz adekvatnu opremu koja je optimalno postavljena po kući ili stanu.

Grijanje na konvektore puno je elegantnije od grijanja na drva i što je najbolje, ne morate se sredinom prvog mjeseca brinuti hoćete li imati dovoljno drva do kraja sezone

Velika prednost Atlantic konvektora naspram grijanju na drva je mogućnost podešavanja temperature, ali i strujanja zraka i to za svaku prostoriju, pa čak i dio prostorije posebno.

Nakon što odete na posao više ne morate brinuti kako ćete zagrijati prostor kada se vratite kući jer je Atlantic konvektore moguće programirati. 

Tako vas uvijek može dočekati topla kuhinja, dnevna soba i kupatilo kada se vratite, bez nepotrebnog grijanja kroz dan.

Uz konvektore nema straha od pregrijavanja zbog napredne termoregulacije, a niti od suhog zraka jer ga oni ne isušuju već izmjenjuju u prostoru. 

Altis Ecoboost konvektor branda Atlantic

Olakšajte si kućni budžet za grijanje i uštedite vrijeme uz pouzdane konvektore renomiranog francuskog proizvođača Atlantic koje možete ekskluzivno naručiti u Nobel webshopu

Naruči Atlantic konvektore