3 bitne stvari kod kupnje kupaonskog radijatora

17.10.2019 Svijet grijanja

Kupaona je, uz spavaću sobu, naša mala intimna oaza za opuštanje. Ne čudi stoga da se sve više pažnje posvećuje dizajnu kupaonskog interijera.

Osim funkcionalnosti, moderno uređena kupaona mora djelovati smirujuće, opuštajuće i pružati osjećaj ugode.

Uređivanje kupaone nije nimalo lak zadatak. Usklađivanje različitih želja i potreba ukućana može biti prilično iscrpljujuće. Kakve pločice ili boju kupaonskih elemenata odabrati, kakvu sanitarnu opremu kupiti, montirati kadu ili tuš kabinu, svatko ima svoje želje.

Ali jedno je zajedničko svim ukućanima. Svi žele toplu kupaonu, posebno u zimskim mjesecima. Zato je jako važno kakvo ćete kupaonsko grijanje postaviti.

Odabir radijatora za kupaonu

Različitih oblika, boja ili materijala izrade, radijatori su apsolutni vladari u grijanju kupaone.

Na tržištu se nalazi cijela paleta različitih vrsta kupaonskih radijatora. Njihova primarna funkcija u grijanju kupaone gotovo je jednako bitna kao i njihova dekorativna uloga. Kupaonski radijatori stoga moraju biti vrhunskog dizajna kako bi se uklopili u svaku kupaonu.

Kupaonica je naša oaza opuštanja

Kod odabira kupaonskih radijatora treba pripaziti na sljedeće:

1. Tip radijatora

Prilikom odabira radijatora za grijanje kupaone, prvensteno treba paziti da to bude radijator koji je otporan na vlagu.

Česta izmjena suhog zraka i onog vlažnog koji nastaje zbog vruće vode prilikom tuširanja može negativno djelovati na grijaća tijela koja nisu namijenjena zagrijavanju kupaonskih prostora.

Za kupaonu su iznimno popularni vertikalni radijatori. Oni su visoki, elegantni i tankog profila pa se lako mogu montirati na bilo koji slobodni zid kupaone, primjerice iznad perilice za veš ili iza vrata. Vertikalni radijatori oslobađaju dodatan prostor jer idu u visinu.

To je bitan faktor u uređenju kupaonica jer su one često najmanje prostorije u stanu i uvijek nedostaje još malo prostora.

2. Površina kupaone i veličina radijatora

Nije isto trebate li zagrijati prostor od 10-ak metara kvadratnih ili duplo veći prostor.

Veličina i brojnost radijatora prilagođavaju se ponajprije površini kupaone.

Atlantic u svojoj ponudi ima različite dimenzije i jačine radijatora, kako bi se oni prilagodili svakom prostoru i bili optimalno iskoristivi. Model Atlantic 2012 proizvodi se jačine 300W, 500W i 750W. Dovoljno za ugrijati kupaonu srednje veličine.

Veličina radijatora koju ćete odabrati ovisi, osim o površini kupaone, i o njenoj toplinskoj izolaciji.

3. Montaža radijatora

Idealno bi bilo kupaonski radijator postaviti ispod kupaonskog prozora radi pravilne izmjene i miješanja toplog i hladnog zraka. U najvećem broju slučajeva će, zapravo, mjesto montiranja kupaonskog radijatora diktirati unaprijed postavljeni priključci i instalacije.

Atlantic 2012 je model koji je potpuno autonoman i može raditi bez ikakvog drugog priključnog sustava, osim, jasno, priključka za struju. Glikol, tekućina kojom je ispunjen, ravnomjerno vodi toplinu kroz površinu cijelog radijatora.

Atlantic 2012 kupaonski radijator

Najbolja stvar njegove potpune odvojenosti od sustava grijanja ostalih prostorija u kući ili stanu je što možete prilagoditi temperaturu kupaone drugačiju od temperature u ostatku kuće i učiniti je najtoplijim mjestom u kući.

Uz Atlantic inovativne radijatore za grijanje kupaone zaboravit ćete da ste se ikad naježili od hladnoće prilikom izlaska iz toplog tuša u hladnu kupaonu.

Dobra vijest je i da svi Atlantic konvektori imaju IP 24 zaštitu od vlage te mogu grijati kupaonu (naravno bez izravnog prskanja) pa možete razmisliti i o toj opciji. U tom slučaju, za kupaonu veličine 5 m2 idealan bi bio primjerice konvektor F119 snage 500 W.

 

Provjerite ponudu radijatora za kupaonu