24/7 griju, a štede struju

Zašto računi za struju zimi nisu problem uz Atlantic konvektore?

Kako konvektorima možete uštedjeti na računima za struju?
05.10.2017 Svijet grijanja

Počelo je. Dani su sve kraći i hladniji, jutra su prekrivena maglom, a večerima izbjegavamo ići van jer ormar još uvijek nismo napunili zimskom odjećom i izvadili debelu jaknu koja je još pospremljena ispod kreveta ili negdje drugo.

A i iskreno, kad je hladno, najljepše je biti unutar četiri zida i zagrijati se uz šalicu čaja ili uz kuhano vino. No iako znate najbolji način zagrijavanja samih sebe, znate li kako zagrijati prostor u kojem živite

Pritom ne mislimo na to da li znate upaliti grijanje, već da li znate na koji način dobro zagrijati prostoriju, a da pritom ne padnete na guzicu od previsokih računa?  Većina stanovnika Bosne i Hercegovine još se uvijek grije na plin ili drva, a struju izbjegavaju u širokom luku. A zašto je to tako? Zašto je grijanje na struju toliko neopravdano na glasu kao najskuplja opcija za grijanje?

Grijanje na struju je komotnije od svih, ali ne mora biti i najskuplje

Zbog ograničenih prirodnih resursa i stalnih poskupljenja nafte i plina, električna energija se polako, ali sigurno nameće kao najprikladniji oblik energije za grijanje.

Na primjer, cijena prirodnog plina je u posljednjih desetak godina skočila za 70 posto, lož ulje za gotovo 85 posto, dok je cijena električne energije rasla svega 39 posto.

Naravno, grijanje na struju nije uvijek najjeftinije rješenje. Na tržištu postoje različite vrste električnih grijala, a kod izbora treba voditi brigu o nizu faktora. Najbitnije je uzeti u obzir veličinu prostorije koja će se grijati, učinkovitost odabranog uređaja, njegov energetski razred i naravno, cijenu.

Najneisplativiji oblici grijanja na električnu energiju

Istina je kako su neki oblici grijanja na struju zaista skupi. No to se može reći i za grijanje na drva i na plin jer omjer učinkovitosti i cijene ovisi o različitim faktorima. Na primjer, kakvu peć na drva imate, koja ste drva kupili, koliko često grijete, kakvo plinsko grijanje imate? Centralno, samo jednu peć, gdje je postavljena? 

Neki oblici grijanja na struju su neisplativi

Što se tiče grijanja na struju, među najneisplativijim oblicima su svakako termoakumulacijske peći koje su od strane EU ocijenjene kao energetski najneefikasniji uređaji koji troše i do 50 posto više energije od standardnih sustava grijanja. Uz to, ventilator koji se koristi u ovoj peći podiže prašinu i izaziva alergije. 

Na drugom su mjestu svakako električne instant grijalice koje toplinu brzo i ravnomjerno šire po prostoru. Grijalice su dobro rješenje za kupaonice ili prostorije u kojima ne boravimo stalno jer se one smatraju samo kao pomoćno rješenje za zimu. 

Na trećem mjestu ćemo staviti grijanje na klimu. Iako ono može učinkovito zagrijati prostoriju, a da pritom ne troši mnogo električne energije, prilikom odabira treba znati kako radi toplotna pumpa. Niske temperature prouzročuju nizak tlak plina i tada klima slabije grije. Zbog toga se tijekom najhladnijih dana klima uređaj treba ostaviti da radi i preko noći kako bi održavao minimalnu sobnu temperaturu (oko 16 stupnjeva Celzijusa).

Atlantic konvektori: komforno, komotno i jeftino grijanje na struju

Grijanje na struju je najugodnije grijanje ikada

Konvektori su sve popularniji način grijanja. Karakterizira ih nisko montiranje jer rade na principu konvekcije. Na dnu je najhladniji zrak i zato uvijek "s noga" osjetimo najprije hladnoću. Hladni zrak ulazi s donje strane konvektora, prelazi preko aluminijskog grijača i kroz gornje rešetke izlazi topli zrak. Zakonom fizike topli zrak se diže prema stropu potiskujući hladni zrak i tako kružno se zagrijava prostorija.  

Generalne prednosti Atlantic konvektora:

  • pri padu napona ne smanjuje se snaga konvektora i ne postoji opasnost od pregrijavanja
  • konvektori ne trebaju uzemljenje
  • konvektori su male težine, pa se mogu ugraditi na svaku vrstu zida
  • ne isušuju zrak pa se ne moraju postaviti ispod prozora, nego na bilo koji raspoloživi zid.

Iskusite novu i modernu vrstu grijanja! Atlantic F119 i F129 konvektori

Atlantic je ovu sezonu grijanja odlučio začiniti novom generacijom električnih konvektora. Uz novi i moderniji dizajn, francuski stručnjaci iz Atlantica napravili su uređaje koji još brže i dugotrajnije zagrijavaju prostorije. 

A po čemu su toliko posebni?

Atlantic konvektor F119

Konvektor F119 je nova generacija modela F117. Jednostavan je za instalaciju na zid i savršeno se uklapa u svaki ambijent. 

Budući da ima ugrađeni precizni elektronski termostat, pruža potpunu kontrolu nad potrošnjom energije čime se postižu značajne uštede energije.

Atlantic konvektor F119

Konvektor 119 također radi po principu 2u1 HD tehnologije koja se sastoji od dva izvora grijanja - prednje ploče uređaja i konvekcije kroz rešetke. Ovakva vrsta grijanja osigurat će homogeni osjećaj topline uz uštedu poveće svote novca. Kao savršeni dodatak, uređaj ima precizni upravljački gumb i kursor za podešavanje načina rada kako bi dodatno uštedio energiju (do 15 posto).

Atlantic konvektor F129

Konvektor F129 je nova generacija starijeg modela Altis. Također posjeduje 2u1 HD tehnologiju zagrijavanja čime postiže izvanrednu udobnost i značajnu uštedu energije. 

Atlantic konvektor F129

Za lakšu kontrolu grijanja, uređaj također ima LCD digitalnu upravljačku ploču. Jednostavno se programira za 24/7 radno vrijeme čime postiže značajnu uštedu energije i do 25%.

Najveća prednost konvektora F119 i F129 je…? Ako rade 24/7, troše manje struje!

Ostavite grijanje na cijeli dan i uštedite na računima za struju

Uz sve ove nabrojene prednosti, jedna im je zajednička, a i među najboljima. Naime, mi u Nobelu svojim klijentima preporučujemo da upale konvektore odmah na početku sezone grijanja.

I od tog trenutka neka rade 24/7. Da, da… dobro ste pročitali! Tajna je u tome što ovi konvektori prvi put rade grijanje prostorije, a nadalje je samo dogrijavaju do one temperature koju ste sami odredili. Mi preporučujemo optimalnu sobnu temperaturu od 21-22 stupnjeva Celzijusa.

Naravno, ako vas neće biti kod kuće dan-dva, slobodno ugasite grijanje

Postavljanje konvektora je vrlo jednostavan proces. Postavite nosače na zid i na njih objesite konvektor. I to je to. Zato vas ništa ne sputava (dovođenje cijevi u stan, bušenje rupa u zidu i slično), da se odlučite kupiti konvektore.

Vjerujte nam na riječ, ove zime ćete se osjećati kao da ste u tropskim krajevima s koktelom u ruci.

Trebate li dodatnu pomoć, slobodno se javite.

U potragu za konvektorima!