Grijte prostor pravilno

Kako se zauvijek riješiti plijesni?

11.01.2018 Svijet grijanja

Gljivice na plemenitom siru i grožđu čije vino upravo one čine posebnim jedina su plijesan koju volimo. Na ostalim površinama kao što su zidovi spavaće sobe i pločice u kupatilu, plijesan nije nimalo plemenita pojava.

Gdje i kako nastaje plijesan?

Za stvaranje plijesni zadužene su gljivice - ružne, dlakave naslage koje u vašem domu lako pronađu povoljne uvjete za svoj rast. A ima ih svuda oko nas.

Možete vrlo lako napraviti test da dokažete njihovo postojanje - samo ostavite komadić kruha u prostoru u kojem sumnjate da ih ima, a one će vam ubrzo dokazati svoju prisutnost.

Plijesan se najčešće javlja u vlažnim prostorijama, na stropu, zidovima i uz prozore, a najčešći razlozi zbog koje nastaju su:

 • Pogrešno grijanje prostorije - topla i vlažna sredina najviše pogoduje razvoju plijesni. Temperatura prostorije bi uvijek trebala biti iznad 20 stupnjeva, a više puta na dan trebalo bi otvarati prozore i provjetravati prostoriju.
 • Curenje vode u kuhinji i kupatilu - na području gdje curi voda ili je nekada puštala cijev, lakše će se pojaviti gljivice i stvoriti plijesan.
 • Kuhanje ili pranje - kada kuhate, u zraku se stvara vodena para, a zidovi se orose te postaju idealna površina za stvaranje plijesni. Isto se događa i kada se kupate i tuširate.

Kako plijesan može naštetiti zdravlju?

Probajte dodirnuti plijesan, vjerojatno će osjećaj biti neugodan i ružan. Zamislite da morate neprestano sjediti, spavati i gledati televiziju naslonjeni na zid pun plijesni. Ne sviđa vam se ta ideja, zar ne?

Plijesan koja se skriva u domovima, osim što je neugodnog izgleda najviše smeta osobama koje imaju problema s plućnim bolestima poput astme ili alergije.

Osobe s oslabljenim imunološkim sustavom, mala djeca i stariji posebno su osjetljivi na plijesan koja može otežati prirodan rad organizma.

Zato je potrebno redovito otklanjati plijesan na zidovima jer ona uzrokuje mnoge probleme poput:

 • problema s dišnim putevima,
 • otežanog i plitkog disanja,
 • začepljenja nosa i sinusa,
 • iritacije očiju (peckanje, suzenje i crvenilo),
 • pojave suhog kašlja,
 • upale grla i
 • osipa i nadraženosti kože.

Kako se riješiti plijesni?

Postoji nekoliko načina da se riješite ovog ružnog nametnika. Svakako je potrebno redovito voditi brigu o grijanju i prozračivanju prostorije, a plijesni se možete riješiti i nekim prirodnim pripravcima.

1. Napravite sami sprej protiv plijesni

Pripravci koje je moguće napraviti sam, s materijalima koji se nalaze u svakom kućanstvu, najbolji su za otklanjanje plijesni.

Naš savjet: napravite emulziju od ¼ šalice izbjeljivača i dvije šalice tople vode. Ulijte je u raspršivač i raspršite po zidu pa nakon desetak minuta očistite četkom ili spužvom. Ako plijesan ne nestane odmah u prvom pokušaju, pričekajte pola sata pa ponovite postupak.

U emulziju možete dodati i nekoliko kapi eteričnog ulja lavande kako bi uklonili neugodan miris izbjeljivača, a lavanda uz miris pomaže i u dezinfekciji jer sprječava širenje gljivica.

2. Riješite se plijesni promjenom načina grijanja

Najčešći uzrok pojave plijesni, prema stručnjacima, je nepravilno grijanje prostorije. Kada ugasite grijanje, soba se ohladi i zidovi postaju hladni i vlažni, a kada radijatori ponovo prorade, toplinom se šire bakterije i gljivice pa se plijesan lakše razmnožava.

Da biste se zauvijek riješili plijesni na stropu i zidovima, grijte prostorije i kada vas nema u kući. Neka radijatori budu uključeni na minimalnu temperaturu i dovoljno topli da se soba ne ohladi do kraja.

Nobel ima rješenje!

Atlantic francusko grijanje idealno je rješenje za regulaciju grijanja kada niste kod kuće.

Nova generacija konvektora za grijanje Altis F129 ima mogućnost jednostavnog programiranja. To znači da ga možete programirati da se pali ako temperatura u vašem domu padne ispod 7 °C.

Nepravilno grijanje prostorije uzrokuje nastanak plijesni

Ovaj model konvektora ima automatsku zaštitu protiv pregrijavanja i nagiba pa možete mirno izaći iz kuće i ostaviti grijanje upaljeno.

Uz sve to konvektor Altis F129 i odlično izgleda.

3. Riješite se plijesni sakupljačem vlage

Vlaga u domu najčešće se javlja zbog loših građevinskih radova i loše izolacije vanjskih zidova.

Problem plijesni u prostoriji može se riješiti i sakupljačima vlage. Oni će pomoći vratiti ravnotežu vlažnosti zraka i otkloniti vlagu te spriječiti kondenzaciju i ukloniti ustajale mirise.

Sakupljači vlage koriste tehnologiju cirkulacije zraka i svode vlažnost zraka u zatvorenom prostoru na razinu do 60% i tako pomažu u stvaranju zdravog životnog prostora.

4. Preventivno se riješite plijesni

Kada otklonite plijesan, riješite se uzroka njenog nastanka, kako ona ne bi ponovo našla svoje plodno tlo.

Kako biste se preventivno riješili plijesni držite se ovih nekoliko pravila:

 • Redovito zračite prostorije. Otvarajte prozore nekoliko puta dnevno kako bi zadržali ravnotežu između vanjskog i unutarnjeg zraka.
 • Vodite brigu o grijanju prostora kako temperatura ne bi imala velike oscilacije i vlažni zidovi uzrokovali gljivice koje proizvode plijesan.
 • Popravite oštećenja koja uzrokuju curenje vode kako se voda ne bi skupljala na tepisima i namještaju te stvarala plijesan.
 • Kod kuhanja i isparavanja vode, koristite ventilaciju i kuhinjsku napu, a vrata kupatila ostavljajte otvorena najmanje 15 minuta nakon tuširanja.

 

NOBEL SPRETNO GRIJE VAS I VAŠ DOM!