Grijanje za čvrst san

Dosta vam je svađe u spavaćoj sobi?

Njemu je vruće, a njoj hladno. Suglasite se oko temperature i čvrsto spavajte :)
09.02.2017 Svijet grijanja

Svađate li se i vi oko temperature u spavaćoj sobi?

Rijetkost je pronaći par koji se ne svađa oko toga je li u spavaćoj sobi prevruće ili prehladno.

Jedan se žali kako mora spavati u debelim čarapama i debeloj pidžami, a drugi se žali kako mu je stalno vruće i od te topline ne može spavati.

I jedan i drugi su u pravu. Temperatura zraka u spavaćoj sobi doista utječe na kvalitetu spavanja, a o tome rijetko tko razmišlja.

Što se događa s temperaturom tijela kada spavamo?

Ljudsko tijelo drugačije funkcionira kada spavamo. Mi imamo svoj unutarnji termostat i prilično složen sustav grijanja - termoregulaciju koja je snažno povezana s ciklusima spavanja.

Kada samo ležimo i odmaramo se, naše se tijelo počinje hladiti - toplina se seli od unutrašnjosti tijela prema rukama i nogama

U trenutku kada utonemo u san naša unutarnja temperatura počinje se spuštati, a najniža je četiri sata nakon što zaspimo. 

Padanje unutarnje tjelesne temperature tijekom spavanja objašnjava i zašto lakše zaspimo ako smo se tuširali ili namakali u vrućoj kupki sat i pol do dva prije spavanja.

Nakon tuširanja ili tople kupke pada unutarnja tjelesna temperatura što daje signale našem tijelu da je vrijeme za spavanje
Nakon tuširanja toplom vodom pada unutarnja tjelesna temperatura i tijelo je spremno za spavanje

Naime, naša tjelesna temperatura jako padne kada se maknemo s toplog što odmah pošalje signale našem mozgu da smo spremni za spavanje. 

Jednom kada utonemo u san, temperatura zraka u spavaćoj sobi itekako može utjecati na kvalitetu spavanja.

Ako je u sobi prevruće ili prehladno vrlo lako nam se može dogoditi da se razbudimo baš zato što se osjećamo neugodno. 

Neugoda može poremetiti i REM (eng. Rapid eye movement) fazu spavanja u kojoj se naše tijelo obnavlja i u kojoj sanjamo. 

Koja je idealna temperatura zraka za spavanje?

Studije čiji je cilj bio povezati kvalitetu spavanja s temperaturom zraka došle su do različitih brojki, ali sve su u istom rasponu. Idealna temperatura zraka za spavanje kreće se od 16 do 20 stupnjeva.

Temperature ispod ili iznad tog raspona mogu razbuditi usnulog čovjeka. To su oni trenuci kada u polusnu tražite dodatni pokrivač ili se probudite da bi sa sebe skinuli donji dio pidžame

Ako patite od nesanice, upravo bi snižavanje temperature u sobi moglo riješiti problem. Studije su pokazale da ljudi koji pate od insomnije imaju višu unutarnju tjelesnu temperaturu te da se prilikom spavanja njihovo tijelo stalno bori kako bi je snizilo i u toj borbi se budi. 

Tri načina kako postići idealnu temperaturu za spavanje

1. Pametno grijanje s pametnim termostatom

Sada kada znate da temperatura zraka za dobar san mora biti od 16 do 20 stupnjeva, tako je i podesite. 
Pokušajte postići kompromis s osobom s kojom dijelite sobu, a sada imate i dobre argumente laugh

Altis konvektor, idealan izbor za spavaću sobuDobru temperaturu za spavanje možete postići uz Atlantic konvektore. Sve što trebate je odabrati  temperaturu i konvektor će cijele noći raditi za vas.

S modelom F117 sigurni ste da podešena temperatura neće pasti jer se njena provjera vrši svakih 40 sekundi, a elektronski termostat s mikroprocesorom bilježi i najmanju promjenu temperature zrake od 0,1 stupnja

Model Altis pak posjeduje iste karakteristike, ali uz opciju odgođenog paljenja i gašenja. Uz tu opciju uređaj možete postaviti na željenu temperaturu, malo prije nego krenete na spavanje. 


Spavaća soba će se brzo zagrijati na zadanu temperaturu. Na taj način temperatura se održava, a vi mirno spavate i štedite novac.

2. Pametno izaberite pidžame, spavaćice i posteljinu

Nosite pidžame i spavaćice te birajte posteljinu od prirodnih materijala. Umjetna vlakna zadržavaju tjelesnu temperaturu i tijelo se ne može ohladiti, a poliester vam može priuštiti i buđenje u hladnom znoju.  Kada birate pidžame i spavaćice, gledajte da se radi o čistom pamuku

3. Pripremite se na hladna stopala

Kako smo već i napisali, unutarnja tjelesna temperatura tijekom spavanja je niža jer je cirkulacija sporija, a ako tome pridodate nižu temperaturu u sobi - rezultat su hladnije ruke i noge.

To ne znači da bi trebali odustati  od temperatura koje smo vam preporučili. Poslužit će i tople čarape ili koristite stari dobri topli termofor. 

Mi ipak biramo pametno grijanje s pametnim termostatom.

Želimo vam laku noć angel 

Grijanje za dobar san