Odaberite najisplativiji sustav grijanja za nadolazeću sezonu

22.08.2019 Svijet grijanja

Pomalo ste već zaboravili one visoke račune za grijanje koji vam zadaju glavobolje tijekom zimskih mjeseci i o tome ne razmišljate. Uživate u toplim ljetnim danima, ugodnim večernjim temperaturama i po potrebi rashladite svoj dom klima uređajem. Ne bi se trebali previše opustiti iz dva razloga, hladniji mjeseci u kojima je potrebno grijati prostor u kojem boravite bliže su nego što mislite, a ljeto je idealno vrijeme da svoj dom pripremite za nadolazeću sezonu grijanja.

Koji je najbolji sustav grijanja

Svake se godine iznova vode rasprave oko toga koje je najbolje i najisplativije rješenje za grijanje. Na to se ne može jednostavno odgovoriti, jer odabir grijanja ovisi o mnogo faktora.

Prvenstveno radi se o vašim potrebama za grijanjem, veličini prostora u kojem boravite, kao i o njegovoj izolaciji, geografskoj lokaciji i klimatskim uvjetima u kojima živite, postojećem sistemu grijanja ako ga ima, dostupnosti energenata i njihovoj cijeni na tržištu i još mnogo toga.

Najbolji sustav grijanja je onaj koji je naučinkovitiji, uz uštedu energenata

Dostupnost i cijena energenata

Energenti su vrlo bitan faktor grijanja. Često se ne može predvidjeti kako će se kretati cijena pojedinog energenta pa se ono što se danas čini isplativim, može u budućnosti promijeniti. Posebno se to odnosi na plin kojeg mnogo kućanstava koristi za grijanje. Cijena plina ovisi o distribuciji istog, a na tu se cijenu dodaje još i cijena transporta i isporuke.

Njegova cijena uglavnom je usko vezana uz cijenu nafte koja je na tržištu višestruko porasla u posljednjih 20-ak godina. Tako se kretala i cijena plina i za očekivati je njegovo daljnje poskupljenje.

Ujedno, održavanje plinskih peći za grijanje iziskuje redovan servis, a neispravne instalacije ili kvar na plinskim pećima mogu dovesti do gušenja i smrti. Zato ih je potrebno redovito servisirati i obavezno prije svake sezone grijanja temeljito očistiti.

Grijanje na drva

Većina stanovnika BIH još uvijek se grije na drva. Ona su dostupna, predstavljaju ekološko rješenje jer se radi o obnovljivim izvorima energije, a na glasu su kao isplativ način grijanja. Međutim, na cijenu drva treba dodati i cijenu pripreme drva za upotrebu, njihov dovoz, prostoriju gdje će se drva odložiti i njihovo slaganje. Radi se o prilično zahtjevnoj pripremi, posebno ako je riječ o pojedinačnim pećima na drva koje griju svaku prostoriju zasebno.

Većina kućanstava u BIH i dalje se grije na drva

Grijanje na pelete

Inačica grijanja na drva je grijanje na pelete. Riječ je o prešanom drvu i drugim biomaterijalima, a grijanje na pelete čišće je i jednostavnije od grijanja na drva. Moderne peći za grijanje na pelete opremljene su automatikom koja omogućuje da se unaprijed odredi vrijeme paljenja i gašenja, odnosno grijanja. Međutim, njegova cijena može varirati ovisno o proizvođaču i kvaliteti, kao i o činjenici da u zimskim mjesecima zbog povećane upotrebe dođe do njegove nestašice. Grijete li na drva ili pelete, sada je pravo vrijeme da se pobrinete za zalihe.

Grijanje na struju

Grijanje na struju potpuno je neopravdano na lošem glasu kao najskuplje grijanje. To nije točno. Kao i kod svakog drugog oblika grijanja, konačna cijena grijanja ovisi o mnogim faktorima, ponajprije kakav uređaj odaberete. Nije isto grijete li se na obične strujne grijalice ili električne radijatore, klima uređaj i slično.

Postoje rješenja grijanja na struju koja su bolja od svih drugih, zdravija, ekološki prihvatljivija, dostupnija, povoljnija što se tiče i potrošnje i inicijalnog ulaganja, a potpuno se prilagođavaju vašim potrebama i prostoru. Riječ je o konvektorima na struju.

Grijanje na struju može biti isplativo

Konvektori na struju

Brojni su benefiti konvektora na struju u odnosu na ostale sisteme grijanja. Oni se mogu uklopiti u postojeći sustav grijanja i služiti kao sustav koji će ga pojačati ako je neučinkovit ili preskup, a idealni su i kao samostalan sustav grijanja za cijeli objekt. Broj jedinica konvektora na struju koji se postavljaju ovisi o veličini prostora koji se grije, odnosno brojnosti prostorija.

Konvektori na struju funkcioniraju na jednostavnom principu prirodne izmjene zraka. Uzimaju hladniji zrak koji se u svakoj prostoriji nalazi na njenom nižem dijelu, zagrijavaju ga i vraćaju ponovno u prostoriju gdje se on diže gore. Kako se zrak hladi, tako se opet spušta dolje i konvekcija odrađuje svoj dio ispočetka.

Osim što maksimalno štede energiju, postižu i to da je u sredini prostorije uvijek idealna temperatura. Za razliku od svih drugih načina grijanja, ne isušuju zrak. Zato ih se može postaviti gdje god to želite, nema potrebe za dodatnim ovlaživačima i posebno su pogodni za astmatičare i ljude koji imaju respiratornih problema.

Isplativo grijanje na struju

Kad govorimo da je grijanje na struju isplativa investicija, koja kod postavljanja ne iziskuje veće financijske troškove i neće dovesti do visokih računa za struju, ne mislimo na sve sustave za grijanje na struju. Samo na one koji zaista i opravdavaju svojom kvalitetom i inovativnim rješenjima.

Takvi su Atlantic konvektori na struju koji su sigurni za upotrebu, jednostavno se montiraju, dovode do značajne uštede energije i drže idealnu temperaturu u vašem domu tijekom cijelog dana.

Ne morate ih nikada gasiti, oni će stalno raditi na automatskom načinu rada, bilježiti svaku najmanju promjenu temperature i na nju reagirati, a ujedno smanjiti vaše račune. Nevjerojatno, ali revolucionarni Atlantic konvektori koji rade 24 sata u danu troše manje struje, a vi ste sigurni da je temperatura uvijek ona koju ste sami zadali. I to za svaku prostoriju posebno.

Poželjet ćete da vam je u kupaonici toplije nego u ostatku kuće, tada jednostavno namjestite kupaonski termostat na željenu temperaturu. Stvar je toliko jednostavna.

Sustav je potpuno automatiziran, bez mogućnosti pregrijavanja i, najvažnije, siguran. Nema rizika koje nose ostali sustavi grijanja poput otrovnih plinova ili zapaljenja.

Altis Ecoboost konvektor na struju

Altis Ecoboost konvektori

Revolucionarni Atlantic konvektori na struju

Najnoviji uređaji iz Atlantica poput Altis Ecoboosta štede energiju za čak 35%, opremljeni su osjetljivim elektronskim termostatom koji registrira promjene temperature i za 0,1 °C, a zna i kada ste u prostoriji pomoću senzora pokreta pa prema tome prilagođava temperaturu.

Uz nisku cijenu početnog ulaganja i jednostavnu upotrebu, a uštedu energije uz maksimalnu učinkovitost grijanja, Atlantic konvektori pobrinuli su se da grijanje na struju nikada više ne bude na lošem glasu. Neka i vama to bude prvi izbor.

 

Provjerite ponudu konvektora na struju