Drugačiji princip grijanja, ali oboje štede energiju

Koja je razlika između konvektora i radijatora?

Razlika između konvektora i radijatora
07.09.2017 Svijet grijanja

Sezone grijanja još nije službeno počela što znači da još imate dosta vremena da poduzmete određene korake kako bi se zaštitili od zime. 

Zašto već sada? Pa zato što ipak trebate vremena da razmislite, definirate i uklopite svoje želje sa željama ostalih ukućana. Iako će te želje biti različite, jedno je sigurno - nitko se ne želi smrzavati unutar četiri zida pa je najbolje što prije posegnuti za revolucionarnim rješenjima za topli dom. 

Naravno, pričamo o francuskom Atlanticu, tj. o njegovim inovativnim i ekonomičnim oblicima grijanja. U svojoj raznovrsnoj ponudi, Atlantic nudi konvektore i radijatore, a malo tko zna koja je razlika između njih.

Konvektori i radijatori: ima li razlike?

Prilikom zagrijavanja prostorija, Atlanticovi konvektori i radijatori rade na principu maksimalne uštede energije koju ćete najbolje osjetiti na kućnom budžetu na kraju sezone grijanja.

Iako su izgledom zaista slični, konvektori i radijatori se uvelike razlikuju po samom načinu rada. 

Kako bi si olakšali odluku kupovine, evo nekoliko bitnih razlika između ova dva oblika grijanja.

Konvektori prirodno cirkuliraju zrak i indirektan su oblik grijanja

Kao što im samo ime govori, konvektori ne isijavaju direktnu toplinu već rade na principu prirodne izmjene zraka (konvekcije).  U svakoj se prostoriji hladniji zrak nalazi nisko, kod samog poda jer je teži od toplijeg zraka. 

Električni grijač privlači hladni zrak koji konvektori zagrijavaju. Budući da je zagrijan, on se diže do stropa gdje se postepeno hladi i ponovno spušta na pod. I tako sve ispočetka.

Budući da su konvektori indirektni oblik zagrijavanja, optimalna sobna temperatura nalazi se na srednjoj visini prostorije.

Princip rada konvektora

Popis Atlantic konvektora

Svi Atlantic konvektori imaju osjetljivi termostat koji registrira promjenu temperature i od 0,1°C, a centralni dio termostata je mikroprocesor koji putem sonde provjerava temperaturu u prostoru svakih 40 sekundi.

Atlantic konvektori

Evo koje modele možete naći u našem web shopu:

  • F 117. Nova generacija klasika električnih konvektora. Vrlo brzo zagrijava prostoriju i jednostavan je za instalaciju na zid.
  • Altis. Posjeduje digitalne kontrole u 2u1 HD tehnologiju zagrijavanja čime se postiže izvanredna udobnost i značajna ušteda energije. 
  • Altis Ecoboost. Posjeduje HD tehnologiju zagrijavanja s opcijom Eco+boost za udobnost po mjeri s digitalnim LCD displejem.
  • Nicobar. Jedini uređaj u našoj ponudi s ventilatorom. Jednostavan je, moderan i kompaktan uređaj za svakoga.  

Radijatori isijavaju toplinu i direktan su oblik grijanja

Radijatori rade po drugačijem principu. Generalno govoreći, kroz radijatore teče vruća voda koja ih ujedno i zagrijava. Zbog ovakvog načina rada, oni isijavaju ugodnu, ujednačenu i direktnu toplinu po cijeloj prostoriji . 

Princip rada radijatora

Naravno, Atlantic električni radijatori nisu kao drugi radijatori. Oni rade u skladu s Europskom direktivom koja se odnosi na otpad električne i elektroničke opreme (WEEE) i griju u kombinaciji konvekcije i isijavanja. Znači jednim dijelom rade na principu konvekcije kao i konvektori, a drugim dijelom isijavaju toplinu cijelom površinom prednjeg panela.  Takav način zagrijava nazivamo efekt Sunčeve topline - poprilično poznat za Atlantic radijatore.

Popis Atlantic radijatora

Atlantic radijatori griju efektom Sunčeve topline

  • Solius. Snažan i veliki aluminijski grijač smješten je ispod cijele površine prednjeg panela zahvaljujući kojem brzo zagrijava prostoriju.
  • Tatou Intelligent. Posjeduje dodatni princip grijanja. Jednim dijelom radi na principu konvekcije, a drugim dijelom isijava toplinu kao radijatori.
  • Tatou digital bains. Radi na principu konvekcije i isijavanja i idealan je za zagrijavanje svakog kupatila i kuhinje.
  • 2012. Kompaktni i klasični kupaonski radijator koji služi za grijanje prostora kao i za sušenje ručnika. 

Što prije krenete u kupovinu uređaja za grijanje, to ćete biti spremniji za hladne zimske dane, a što je najbolje, uštedjet ćete novac! Ako trebate bilo kakvu pomoć oko izbora radijatora ili konvektora, Nobel tim vam je na usluzi

Konvektori ili radijatori - pitanje je sad