pouzdano grijanje, rješenje za zimogrozne

Zašto mi je uvijek hladno?

Po nepisanom pravilu pretežito su žene te koje su zimogrozne i to zbog fizionomije.
07.02.2018 Svijet grijanja

Vi ste ona osoba kojoj je uvijek hladno?

Kolege oko vas su tijekom zimskih mjeseci u laganoj odjeći, a vi se uvijek slojevito obučete i dalje drhtite, a grijanje u uredu ni ne osjetite?

Kod kuće je ipak drugačije jer navučete na noge tople papuče te pojačate grijanje i zamotate se u toplu dekicu.

Tada vam je zasigurno toplo, no čim stigne račun za grijanje na plin ili struju stegne vas oko srca zbog velikih brojeva.

Po nepisanom pravilu pretežito su žene te koje su zimogrozne i to zbog fizionomije.

Postoji nekoliko mogućih uzroka zašto vam je stalno hladno. 

1. Ne pijete dovoljno tekućine pa vam je zato hladno

Tijelo čovjeka sastoji se od više od 60 posto vode, a između ostalog voda u organizmu regulira tjelesnu temperaturu.

Ako vam je tijelo dovoljno hidratizirano, voda će usvojiti toplinu i distribuirati je te održavati tjelesnu temperaturu u komfornoj zoni.

Vaše tijelo je osjetljivije na hladnoću ako u organizam ne unesete dovoljno vode.

Tijekom zime ne morate piti hladnu vodu kako bi vam bilo toplije, idealan napitak je čaj.

2. Stalno vam je hladno jer ne spavate dovoljno

Osjećaj hladnoće je prisutan ako ste neispavani te se osjećate umorno i iscrpljeno.

Kada je organizam iscrpljen, organi rade sporije i lošije pa tijelo ne proizvodi potrebnu količinu topline.

3.  Hladno vam je jer imate slabu cirkulaciju

Ako imate slabu cirkulaciju, može značiti početak neke bolesti.

Vjerojatno ste već čuli da vam je hladno jer imate lošu cirkulaciju. Ako dovoljno ne pokrećete ruke i noge, tjelesna toplina zadržava se u središnjem dijelu, a slab protok krvi uzrok je vašeg osjećaja hladnoće.

U nekim slučajevima hladne ruke i noge mogu biti pokazatelji i neke bolesti kao što su blokirane arterije te kardiovaskularne bolesti, no to se češće događa s godinama ili je povezano s nekim drugim zdravstvenim stanjima. 

4.  Stalno vam je hladno jer vam fali željeza

Moguć razlog vašeg zimogroznog osjećaja je taj da vam fali željeza u krvi, a ako ste uz sve to i malo blijedi trebali bi uzimati dodatke koji unose potrebnu dozu u organizam.

Željezo je mineral koji je odgovoran za raznošenje kisika kroz tijelo, a uz kisik donosi i toplinu te druge hranjive tvari.

U nedostatku željeza crvena krvna zrnca ne mogu dobro obavljati svoj posao. Ako pogledate u donju vjeđu oka možete primijetiti nalazi li se tamo dovoljno crvenih krvnih zrnaca. Ako je vjeđa nekako bijela ili ružičasta tada vam definitivno fali željeza.

5. Ako vam je stalno hladno, provjerite rad štitnjače

Štitna žlijezda je glavna energetska žlijezda i regulira sve tjelesne stanice jer hormoni koje proizvodi direktno utječu na stanični metabolizam.

Ako se njen rad poremeti može doći do usporavanja metabolizma, pa tako tijelo puno sporije počinje proizvoditi energiju što dovodi do drhtanja.

Svakako valja provjeriti rad štitnjače.

6. Stalno vam je hladno jer ste premršavi

Kada vam je Indeks tjelesne mase niži od 18.5 to znači da ste pothranjeni što može biti uzrok stalnog osjećaja hladnoće.

Indeks tjelesne mase predstavlja omjer tjelesne mase u kilogramima i kvadrata tjelesne mase. Možete ga izračunati kompliciranim formulama, ali i preko jednostavne aplikacije Medicinskog fakulteta.

7. Stalno vam je hladno jer imate loše grijanje

Moguće je i da vam je stalno hladno jer se vraćate u hladan dom. Ako imate grijanje na toplanu na koje ne možete utjecati i ne možete ga povisiti kad vam je hladno - to je još jedan uzrok. 

Peć na drva možda vrlo jako zagrije prostor no treba proći bar sat vremena da se prostorija ugrije. 

Kako se boriti protiv osjećaja stalne hladnoće?

Kako bi se borili protiv osjećaja stalne hladnoće možete tijekom zimski mjeseci hodati okolo obučeni kao Eskim, no jednostavnije i trajno rješenje je poraditi na nekom od uzroka:

  • provjeriti rad štitnjače,
  • razinu željeza u krvi,
  • piti dovoljno tekućine te se
  • dovoljno naspavati.

Sve možete riješiti osim loše cirkulacije. U tom slučaju za zimske dane i opuštanja u toplom domu nabavite pametno grijanje koje će oduševiti sve zimogrozne osobe. Najbolje rješenje je francusko Atlantic grijanje koje će definitivno oduševiti sve zimogrozne osobe.

Altis EcoBoost je savršen uređaj za zimogrozna osobe

Uređaj Altis Ecoboost zagrijava prostorije na željenu temperaturu u kratkom vremenu, a uz sve to postiže maksimalnu uštedu energije.

Ovaj uređaj provjerava svakih 30 minuta je li netko u prostoriji. Ako se desi ljudska prisutnost uređaj povećava temperaturu za 1 stupanj od temperature koja je zadana i tako je održava 10 minuta.

Altis EcoBoost može raditi na tri načina:

  • ručno,
  • automatski,
  • programirano.

On je i vrlo siguran jer ima automatsku zaštitu protiv pregrijavanja i obloženi grijač s aluminijskim difuzorom koji je siguran, tih i dugotrajan.

 

Sve što trebate napraviti je naručiti ga i riješiti se zimogroznosti bez hvatanja za glavu jednom kada primite račun za grijanje. 

 

Altis EcoBoost  Ostali Atlantic proizvodi za grijanje