O Nobel Servisu

Nobel Servis dostupan je u cijeloj BiH. Imamo više od 20 godina iskustva u postavljanju i održavanju filtera svih namjena (kuhinjski, cijeli objekat, business i industrijski).

Kako funkcionira naš Nobel Servis?

Montaža i izmjena filtera

Svaki filter prije upotrebe potrebno je ispravno montirati i pustiti u rad.  Međutim uređaj je potrebno održavati i redovno mijenjati uloške filtera kako bi uvijek imali čistu i ispravnu vodu.

U našoj ponudi imamo tri načina montaže i izmjene filtera:

 • Vi samostalno montirate  / Vi samostalno mijenjate filter uloške (garancija na ispravnost isporučenog uređaja)
 • Nobel servis montira / Vi samostalno mijenjate filter uloške (garancija na ispravnost isporučenog uređaja)
 • Nobel servis montira  / Nobel servis  mijenja filter uloške (garancija na ispravnost isporučenog uređaja i ispravnost filtrirane vode)

Samostalna montaža i izmjena

Radi o modelima filtera koji su vrlo jednostavni za montažu i održavanje. Postoje video upute kako ga montirati i mijenjati filtere. Izmjena filtera je po sistemu Twist off.

Napomena: Nobel daje garanciju na ispravnost isporučenog uređaja ali ne daje na ispravnost vode. Ispravnost vode ovisi o redovnoj izmjeni filtera i održavanju uređaja. S obzirom da u ovom slučaju vi preuzimate odgovornost za izmjenu, tada ste vi odgovorni i za kvalitetu i ispravnost filtrirane vode.

Nobel Servis-montaža i izmjena

Radi se o Premium, Pro i Business filterima koji zahtjevaju stručno postavljanje i održavanje. 

Napomena: Svi koji odaberu Nobel Servis da REDOVNO održava i mijenja filtere po predviđenom planu održavanja, imaju 99,99% garanciju na ispravnost uređaja i filtrirane vode

 

Što je sve uključeno u Servisno održavanje filtera?

Ako ste izabrali uređaj koji  Nobel Servis održava i mijenja uloške, ovdje možete vidjeti usluge koje su uključene:

 • kontaktiramo vas i podsjetimo na vrijeme izmjene
 • dogovaramo termin izmjene prema vašem vremenu i mogućnosti
 • dolazak servisera i njegov rad bilo gdje u BiH
 • kontrola kakvoće vode
 • zamjena dijelova (dotrajalih brtvi, crijeva i ostalih dijelova)
 • novi set uložaka filtera (uključeno u ovu cijenu)
 • zamjena uložaka filtera 
 • zamjena RO mebrane  (izmjena svakih 4. - 6. ciklusa servisa)
 • zbrinjavanje korištenih uložaka
 • garancija na čistu vodu slijedećih 6 mjeseci (do slijedeće obavezne izmjene)
 • garancija na ispravnost uređaja slijedećih 6 mjeseci  (do slijedeće obavezne izmjene)

 

Cijena održavanja i izmjene filtera Nobel Servisa ?

Uz svaki uređaj imate ponuđenu opciju i cijenu usluga Nobel Servisa:

- montaža ureađaja

- redovna izmjena uložaka i održavanje

Važno!!! Samostalna izmjena uložaka filtera "Twist off"

Proizvođači uređaja Vas OBAVEZUJU:

 • izmjena uložaka obavezno 1 x godišnje
 • izmjena membrane reverzne osmoze (RO) obavezno svake 3 godine    
  (ako vaš uređaj ima RO membranu)

 

Nobel Servis Vam PREPORUČUJE:

 • izmjena uložaka 2 x godišnje (preporučeno)
 • izmjena membrane reverzne osmoze (RO) svako 2-3 godine (preporučeno)
  (ako vaš uređa ima RO mebranu)

Nobel Servis zbog iskustva i poznavanja sastava vode i tla u BiH kao i stanja vodovodnih mreža te velikom broju analiza vode, PREPORUČUJE ovaj ciklus izmjene.

Važno!!! Garancija uređaja filtera "Twist off"

Dajemo garanciju na ispravnost uređaja. Ne uvažavamo reklamacije zbog nestručnog rukovanja prilikom montaže i zamjene uložaka.

MONTAŽA OMEKŠIVAČA

Omekšivači vode najčešće se postavljaju na "ulaz" vode u objekat, iza vodomjera a ispred svih potrošača. Manji omekšivači namijenjeni samo jednoj prostoriji ili jednom uređaju postavljaju se tamo gdje je najzgodnije.

Omekšivači vode se u većini slučajeva pozicioniraju u posebnu prostoriju koja i inače služi za instalacije poput grijanja, vodovoda i sl.

Omekšivači se ne ugrađuju u šaht, ispred kuće, u prostorije koje zimi mogu da zalede, odnosno u prostorije koje imaju previsoku temperaturu.

Preporučujemo da se na poziciji ugradnje napravi "zaobilaznica" - By Pass sa 3 ventila koji omogućava "zaobilaženje" omekšivača u slučaju redovnog servisa ili zastoja u radu.

Minimum zahtjeva za ugradnju

 • Optimalni pritisak za rad uređaja je 2 - 5 BAR

 • Ulazno/Izlazni priključak: 1", 3/4" (col)

 • Prethodno osigurani BY-PASS ventili sa vanjskim navojem

 • Kanalizacija - Priključak na kanalizacijski odvod fi 40

 • Priključak za struju 220-230V, 50-60Hz 

 • Prostorija predviđena za instalaciju opreme zaštićena od vanjskih utjecaja i temperaturnih ekstrema.

Priprema za ugradnju

Na lokaciji na kojoj se treba ugraditi omekšivač vode, prvo treba izvršiti pregled i ustanoviti nekoliko važnih parametara. Osnovna stvar je da li se cijevi na koje oprema treba da se montira vode ili ne, ustanoviti koji je promjer cijevi (1", 3/4...), koje cijevi su korištene na postojećoj instalaciji (ppr, pvc, okiten, rehau, bakar i sl.), izmjeriti pritisak vode u cijevima i odrediti tvrdoću vode adekvatnom metodom. Po potrebi, ukoliko je pritisak prejak, treba ga regulirati prigušnim ventilom na MAX 4.5-5.0 BAR.

U većini slučajeva na lokaciji neophodno je izvršiti nekoliko operacija da bi oprema za omekšavanje vode mogla da se montira. Najčešće treba "presjeći" dovodnu cijev, ubaciti dva "T" komada sa BY-PASS ventilom i izvući dvije linije na poziciju na koju uređaj treba da se postavi. Radi bržeg i jednostavnijeg završetka ove faze, Nobel vašem lokalnom vodoinstalateru priprema grafički prikaz, šemu i pismene instrukcije za obavljanje ovog posla. U slučaju potrebe, komunikacija sa servisnom službom obavlja se u realnom vremenu putem telefona.

Neophodne pripremne radnje podrazumijevaju izlazak na teren, sagledavanje tehničkih aspekata za ugradnju omekšivača vode, izradu projekta i pripremu ponude, kao i dodatne radnje oko eventualnih prepravki na lokaciji koje bi omogućile ili eventualno pojednostavile proces ugradnje.

Pošto su sve pripremne radnje obavljene, Nobel servis dostavlja, vrši montažu i puštanje u rad opreme. Na licu mjesta se programira kontroler na osnovu parametara na lokaciji, kao i izvršava provjera sistema i obuka klijenta. U slučaju da klijent nije u mogućnosti da osigura rezidentnog vodoinstalatera, Nobel je osposobljen za sve vrste hardverskih zahvata na instalacijama..

UKOLIKO SE OPREMA SPAJA NA BUNARSKU PUMPU, BY PASS SE POZICIONIRA IZA EKSPANZIVNE POSUDE !

Kanalizacijski priključak

Povezivanje odvoda sa kanalizacijom vrši se fleksi ili krutom vezom, u zavisnosti od aplikacije, može se koristiti bilo koji kanalizacijski priključak poput odvoda u podu, sifona sa posebnom šelnom ili namjenski napravljene odvodne linije.

PREPORUČENO JE DA KANALIZACIJSKA LINIJA BUDE FI 40.

Gdje se omekšivač postavlja?

Omekšivač vode se instalira na ulazu vode u kuću. Omekšivači vode se NE UGRAĐUJU u šaht, van kuće, ili u prostorijama gdje nema dostupnih instalacija kao što su priključak za struju 220V, kanalizacijski odvod i pristup dovodnoj liniji vode sa priključcima između kojih se uređaj spaja.

Ugrađena oprema mora biti zaštićena od smrzavanja, radijacije i toplote. Samu instalaciju trebalo bi da izvede lice sa iskustvom. Ukoliko želite da razdvojite tvrdu i meku vodu, potreban je odvojen sistem cijevi za hladnu vodu. Postrojenje mora biti instalirano na sobnoj temperaturi od + 5 do + 40°C. Temperatura sirove ulazne vode ne smije da pređe vrijednost od + 30°C. Oprema se ne smije instalirati u prostoriji u kojoj ima prašine ili vlage.

Ugradnja aparata za omekšavanje vode ne podrazumijeva prekrajanje vaše postojeće kućne instalacije, bušenje zidova ili rezanje cijevi i postavljanje "portova" za ugrađivanje samog omekšivača. Naša servisna služba je osposobljena za takve radove, ali njen primarni zadatak je da izvrši isporuku, spajanje na pripremljene kontakte, programiranje procesora za regeneraciju i obučavanje klijenta kako da koristi aparat. Svaki iskusan vodoinstalater će lako i jeftino izvršiti potrebne izmjene na vašoj kućnoj instalaciji. U slučaju da naši serviseri na licu mjesta zateknu ne pripremljenu instalaciju svi dodatni troškovi ugradnje i potrošnog materijala naplatiti će se po važećem cjeniku servisne službe.