Šifra: 000000

Cijena proizvoda dostupna na upit

Ozon je bezbojan plin pri normalnoj temperaturi i vrlo je snažan oksidans koji prirodno postoji u našoj okolini. Za razliku od raznih izbjeljivača i klora, potpuno je siguran i prirodan za upotrebu kao sredstvo za čišćenje ili za dezinfekciju hrane. Pročišćuje zrak, uništava bakterije, uklanja mirise i održava ravnotežu u prirodi. 

Ozon se u potpunosti sastoji od kisika, te je poznat pod nazivom "aktivni kisik". Sastoji se od tri atoma kisika (O3), a zrak koji svakodnevno udišemo ima dva atoma kisika (O2). Svuda je oko nas i nastaje iz kisika pomoću sunčevih ultraljubičastih zraka ili kroz munje koje se javljaju za vrijeme nevremena. Miris "svježe i čiste proljetne kiše" koji primjećujemo nakon oluja najčešće je rezultat prirodnog stvaranja ozona. 

Primjena ozona je široka: 

 • U proizvodnji hrane i pića,
 • Farmaceutskoj industriji (kupanje u vodi obogaćenoj ozonom može održati sjaj i zdravlje kože),
 • Industriji papira,
 • U rudnicima, 
 • Kod gradski otpadnih voda (pročišćava onečišćenu vodu)
 • Na brodovima za balastne vode,
 • U marinama (održava svježim meso i ribu),
 • Agrikultiri (rastvara ostatke agrokemikalija na voću i povrću),...

Istraživanja američkih znanstvenika su otkrila i da se aktivnosti stanica raka usporavaju nakon kontakta sa ozonom, potvrđujući široku primjenu ozona u svakodnevnom životu. 

Kako ozon uništava bakterije i mirise?

Ozon je izuzetno učinkovit. Uništava bakterije 3 000 puta brže od klora. U doticaju s bakterijom, virusom  ili sporom, uništava jezgru mikroorganizma. Budući da bakterija ima staničnu membranu i staničnu opnu, ozon će uništiti staničnu membranu i time ubiti bakteriju, jer se bakterija sastoji od proteina, RNK i DNK. Da bi se ubila bakterija, njezina struktura mora biti uništena. Ozon će prodrijeti u bakteriju, oštetiti sloj proteina i tako ubiti bakteriju. Dodatni atom kisika oksidacijskom reakcijom potpuno "konzumira" tvari poput mirisa ili pesticida. Umjesto da maskira neugodan miris, ozon kemijski uništava tvar koja ga uzrokuje. Potom se ostatak ozona prirodno vrlo brzo rastvara ponovo u kisik.

Je li ozon siguran?

Ozon je poznat nešto više od jednog stoljeća i o njemu se zna mnogo. Jedan od najmoćnijih komercijalno dostupnih oksidansa. Osim svojih oksidirajućih sposobnosti, ekološki je prihvatljiv. Zagađivači, obojene tvari, mirisi i mikroorganizmi se izravno uništavaju oksidacijom, bez stvaranja štetnih nusproizvodi ili značajnih ostataka.

Kada se koristi na ispravan način, kao uostalom i mnoge druge stvari, ozon je siguran. Pravilno implementiran i korišten sustav za ozoniranje ne predstavlja nikakvu opasnost za zdravlje pri niskim razinama izlaganja. Ozon je daleko manje štetan nego uobičajna sredstva za čišćenje, te mnoge druge kemikalije koje koristimo u kućanstvima. Priznat je i odobren od strane FDA (Food and Drug Agency (Agencija za hranu i lijekove), SAD) kao antibakterijski tretman za pročišćavanje vode za piće, te za procese dekontaminacije mesa.

Prednosti ozona:

 • Eliminira bakterije, viruse i većina drugih organske i anorganske zagađivači,
 • Može zamijeniti i značajno smanjiti razinu opasne kemikalije, kao što je klor,
 • Djeluje kao flokulans u uklanjanju minerala kao što su željezo i mangan,
 • Ne ostavlja ni klorirane nusproizvode, niti neugodni kemijski okusi i miris,
 • Sigurno se stvara na licu mjesta, a kontrolira se potražnja zraka/kisika i energije, ...

   Serija LBX UV lampi u tretmanu gradskih otpadnih voda

Prilikom odabira adekvatnog ozon sistema, potrebno je uzeti u obzir brojne parametre, kako bi odabrali odgovarajući sistem.

Naši stručnjaci će vam u tome pomoći. 

Možete ih kontaktirati na sljedeći način:

Telefon:+387 (0)36 352 662

E-mail: filteri@nobel.ba

 

 

 

 

Povećaj fotografiju

Trebate pomoć ili imate pitanja?

+387 36 320 556

info@nobel.ba