Kako odabrati filter vode za piće?

Ovaj vodič je napravljen u Vašem interesu pa Vas lijepo molimo da ga pažljivo pročitate.

Nobel je prva kompanija u regiji koja se počela baviti informiranjem šire populacije o problemima sa kvalitetom pitke vode u BiH i zemljama okruženja.

Kada je riječ o fizičkim licima, 85 % upita prema nama glasi ovako: "Ja bih malo filtrirao vodu, imam puno kamenca".

Izuzetak su ljudi koji već znaju što hoće, koje je želja za kvalitetnijim životom, uštedom ili na žalost potreba (bolest ili preporuka liječnika) potakla da potraže rješenje čiste vode za cijeli život.

Vraćamo se na većinu. Kamenac je nešto što je normalnom korisniku najvidljivije u svakodnevnom životu: naslage na dnu kuhala, bijele mrlje na čašama i posuđu, problemi sa bojlerom, pregradom na tuš kabini… .

Puno opasnije tvari za naše zdravlje su: klor, teški metali, trihalometani, bakterije, virusi, zamućenje za koje ne znamo od čega potiče.

Svaki problem ima svoje rješenje. Neka su pojedinačna, a neka rješenja pokrivaju sve navedene probleme.

Nobelovu web stranicu 2020.god. posjetilo je 1.070.000 jedinstvenih posjetitelja. Cijeli tim stručnjaka iz struke, marketinga i prodaje konstantno analizira i prati sve upite koji dolaze različitim kanalima.

Na osnovu rezultata stvaraju se dodatna pojašnjenja i materijali koji posjetiteljima olakšavaju potragu. Kako bi i Vama olakšali izbor rješenja za filtriranje vode napravili smo ovaj vodič. Pročitajte i sigurno ćete znati koje je pravo rješenje za Vas.

UGRADITE FILTER, NE BUDITE FILTER!

Prvo sami sebi odgovorite na pitanje “Koji je vaš problem s vodom?”

Jako je važno saznati koji je vaš problem s vodom. Možda niste zadovoljni okusom, ili vam je voda zamućena, možda imate sumnju na prisustvo bakterija u vodi ili imate veliko prisustvo kamenca u vodi.

Možda imate neke zdravstvene probleme i želite piti čistu i zdravu vodu. Dakle za početak saznajte što je vaš problem s vodom: okus, zamućenje, bakterije, zamućenost, kamenac, teški metali...

Želite li filtrirati samo vodu za piće (u kuhinji) ili svu vodu koju koristite (za tuširanje, osobnu higijenu, sanitarnu vodu, vodu u bojleru...)?

Drugi odgovor koji morate dati sebi je želite li problem čiste vode rješiti samo za piće ili za cijeli objekat (kuću).

Ovo je jako važno npr. ako imate veliki udio kamenca u vodi i ako ste vlasnik kuće, onda sva voda koja vam dolazi pored toga što pijete nezdravu vodu, kamenac vam oštećuje kućanske uređaje i vodovodnu instalaciju (tuš baterije, slavine, bojlere, perilice, mašine za pranje posuđa...).

Treba li vam filter vode samo za kuhinju, za cijelu kuću ili ured?

Odakle se Vaš objekat napaja s vodom?

Voda iz vodovodne mreže, bunara ili čatrnje ima različite fizičko-kemijske i mikrobiološke osobine. Npr. voda iz vodovodne mreže rijetko kada sadrži bakterije jer se vodovod redovno kontrolira i voda se tretira klorom.

Nerijetko voda iz vodovodne mreže ima neugodan okus i miris upravo zbog klora, ali ima i veliko prisustvo kamenca. Ostale štetne stvari ne vidite, a one su veliki problem za zdravlje.

Dok npr. kišnica koja se prikuplja u čatrnju, nema skoro nikako kamenca ali ima prisustvo bakterija. Iz tog razloga potrebno je na različite načine pristupiti filtriranju takve vode.    

Koji kapacitet filtera mi treba?

Jednostavno pitanje, koliko vam je dnevno potrebno filtrirane vode? Nije isto ako vam treba samo za piće ili i za piće, kuhanje, tuširanje, pranje rublja i posuđa...Ovisno o vašim potrebama postoje filteri koji mogu zadovoljiti svaku potrebu za vašom potrošnjom.

Želim da riješim problem jednom zauvijek, novac mi nije problem ali hoću najbolje rješenje za cijelu kuću, na svim slavinama. Imate li to?

Izvjestan broj kupaca smo doslovce odgovorili od ove ideje i uštedili im značajan iznos. Kako i zašto? Samo 1% ukupne vode se koristi za piće, kako na globalnom nivou tako i u pojedinom domaćinstvu.

Zamislite da ugradite sistem za filtriranje za cijelu kuću koji Vam filtrira sanitarnu vodu, vodu za tuširanje, vodu za perilice, vodu za travnjake, vodu za pranje dvorišta, vodu za zalijevanje cvijeća i travnjaka...

Bio bi Vam potreban uređaj velikog kapaciteta (čitaj: prepreskup) i jako skupog održavanja, da bi Vi vodu rasipali na nešto što ne zahtijeva čistu vodu (wc školjka, dvorište, travnjak…).

Takav problem se obično rješava na sljedeći način:

  • ugrađuje se jedan uređaj na ulaznu cijev, i to je u pravilu omekšivač vode koji štiti instalaciju i strojeve koji su dodiru sa vodom. On je također većeg kapaciteta ali sa jednom funkcijom i puno je povoljniji od "najboljeg rješenja" za cijelu kuću. Drugi aparat je onaj koji Vam daje vodu za piće, i on se postavlja u kuhinji. Još ako dodate filter za tuš rješili ste cijeli objekat po puno manjoj cijeni investicije i održavanja od "najboljeg rješenja" iz naslova. Profesionalno i cjenovno prihvatljivo za jedno domaćinstvo. Ukoliko je u pitanju voda koja je bakteriološki nestabilna ili onečišćena, pored omekšivača na glavni dovod se ugrađuje UV lampa koja uklanja bakterije na ekološki način. I u tom slučaju je povoljnije od onog "najboljeg rješenja, pare nisu problem".
  • ugradnja samo filtera vode za piće u kuhinji, i pored njega pojedinačnih filtera za veš mašinu, bojler i tuš. To je cjenovno opet puno povoljnije I od opcije a), i ukoliko želite "totalnu zaštitu" za malo novaca to je moguće rješenje. Napominjemo da je ova opcija prihvatljiva za kupce nižeg platnog razreda, a koji također žele dobru zaštitu. Naša je preporuka opcija a) kada su u pitanju domaćinstva koja žele zaštitu za cijeli objekat.

Želite li Vi servisirati aparat (mijenjati filtere) ili želite uslugu Nobel servisa?

Postoje filteri koje možete sami servisirati i kao i oni za koje Vam je potreban određeni alat ili neko tehničko predznanje. Ako želite biti neovisni o servisu ili mjenjati uloške kada Vi želite jednostavno poručite kod nas uloške i mi ih isporučimo brzom poštom.

Izmjena je vrlo jednostavna (twist off). Moramo napomenuti da u tom slučaju Vi snosite svu odgovornost i nemate garanciju na kvalitetu izlazne vode. Kod jednostavnijih (čitaj: jeftinijih) filtera ne možete pogriješiti. To su protočni filteri koji djeluju odmah i kvaliteta vode je gotovo uvijek onakva kao i na deklaraciji.

Ako se pridržavate naših uputa i sa takvim filterima ćete biti više nego zadovoljni, pod uvjetom da rješavaju problem koji imate. Međutim, postoje i filteri koji su složeniji i za ugradnju i za održavanje. U pravilu njih ugrađuje i servisira Nobel servis. Tada dobijate i garanciju na kvalitetu izlazne vode koju konzumirate. Ugradnja,izmjena i cijena istih ovise o vrsti filtera.

Koji je cjenovni rang kupovine filtera za vodu?

Na kraju Vas treba interesirati koliko filteri koštaju i imate li dovoljno novca? Ne brinite se. U ponudi imamo odlična rješenja koja se uklapaju u svaki budžet (već od 80 KM). Pri tom morate biti svjesni da sa svakim višim cjenovnim razredom dobijate bolju zaštitu od nečistoća.

Moguće je plaćanje svim dostupnim načinima plaćanja, a za one filtere koji su malo skuplji (čitaj  najbolji) mjesečna rata na 24 mjeseca je 18 KM, cca. To je zanemarivo u odnosu na ono što dobijate. Rješenje čiste vode za cijeli život!

Koja je razlika između jeftinijih i skupljih filtera?

Upravo u tome što smo sve predhodno nabrojali. Koji problem želite rješiti, koji vam je potreban kapacitet, tko će održavati filtere, kakva je voda koju trebate filtrirati.

Može li mi Nobel pomoći izabrati filter?

Naravno. Naši prodajni savjetnici sa dugogodišnjim iskustvom će Vam u tome pomoći u personaliziranom pristupu. Pozovite nas na 036/320-556 ili jednostavno popunite ovaj obrazac a mi ćemo vam poslati neobaveznu ponudu.

Start filteri

Proizvodi koje kupac može sam ugraditi i održavati!

Singl protočni filter - kuhinja

WMF - kupatilo

Filter za tuš - kupatilo

Filter za tuš sa ručicom - kupatilo

Filter za bojler – kupatilo

Dozirna pumpa za bojler - kupatilo

 

Basic filteri

Senior Triplex – cijeli objekat/mehanički

Hydra – cijeli objekat/mehanički

Big Blue – cijeli objekat/mehanički

Senior Sanic – cijeli objekat/mehanički

Senior Hot – cijeli objekat/mehanički

FT line 2 - kuhinja

FT line 3 - kuhinja

FT line 82 – Horeca + kuhinja (ovaj filter se može koristiti I kao predfilter za osmozu: ako nemamo dovoljno vode koja ide na RO uređaj u kuhinji)

FT line 83 - Horeca + kuhinja (ovaj filter se može koristiti I kao predfilter za osmozu: ako nemamo dovoljno vode koja ide na RO uređaj u kuhinji)

FT line VE  - Horeca

FT line pre - Horeca + kuhinja (ovaj filter se može koristiti I kao predfilter za osmozu: ako nemamo dovoljno vode koja ide na RO uređaj u kuhinji)

Logico aqua direct – kuhinja

Logico aqua one way - kuhinja

NOA3 – kuhinja

NOA3 + UV lampa – kuhinja (bunar ili čatrnja)

RO Logico Aqua – kuhinja

Fontana – Ured

 

 

Premium filteri

RO 5 - kuhinja

RO 5 s pumpom – kuhinja

RO Logico Aqua - kuhinja

RO 5 sa UV lampom – kuhinja

RO5 + dispenser – kuhinja 

RO6 + dispenser – kuhinja

RO5 sa UV lampom + dispenser – kuhinja 

RO Logicoaqua + dispenser – kuhinja 

UF dispenser Columbia – kuhinja i ured

RO dispenser Columbia – kuhinja i ured

Nobel Business – ured

Columbia RO - ured

 

Pro filteri

Kabinet omekšivači

Singl omekšivači

Duplex omekšivači

UV lampe

Višeslojni filteri

Pješčani filter

Dehlorinator

Deferizator/demanganizator

Klorinator (dozirne pumpe)

Profi RO uređaji (RO 800)

 

Business filteri

Logico aqua one way – Base

Logico aqua - Base

Fontana - Base

Nobel Bussines - Premium

Columbia RO  - Premium

UF dispenser Columbia - Premium

RO dispenser Columbia - Premium

RO5 + dispenser - Premium

RO6 + dispenser - Premium

RO5 sa UV lampom + dispenser - Premium

RO Logicoaqua + dispenser - Premium